Η Γερουσία απέρριψε πρόταση που είχε στόχο τον περιορισμό των εξουσιών της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας (NSA) σε ό,τι αφορά τη συλλογή δεδομένων από τις τηλεφωνικές επικοινωνίες αμερικανών, ένα νομοσχέδιο το οποίο υποστηρίζει ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων είχε ψήφισε στις 13 Μαΐου υπέρ του USA Freedom Act, του νομοσχεδίου-απάντηση στο σκάνδαλο που ξέσπασε από τις αποκαλύψεις του Έντουαρντ Σνόουντεν πριν δύο χρόνια.

Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι στη Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισαν ώστε να περιοριστούν οι εξουσίες της NSA, η οποία συγκεντρώνει τα δεδομένα εκατομμυρίων Αμερικανών που δεν συνδέονται με κανέναν τρόπο με την τρομοκρατία.

Όμως η Γερουσία δεν κατάφερε να περάσει τη μεταρρύθμιση αυτή για μόλις 3 ψήφους.

Επιπλέον, η Γερουσία δεν μπόρεσε να υιοθετήσει ένα άλλο νομοσχέδιο με το οποίο θα παρατεινόταν για δύο μήνες η ισχύς του USA Patriot Act, το οποίο επιτρέπει τη συλλογή τεράστιου όγκου μεταδεδομένων.

Το Patriot Act, το οποίο θα πάψει να ισχύει την 1η Ιουνίου και η τύχη του παραμένει άγνωστη μετά την ψηφοφορία, είχε υιοθετηθεί μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 προκειμένου να ενισχυθεί η εθνική ασφάλεια της χώρας.

«Οι αμερικανοί είχαν πει ξεκάθαρα στο Κογκρέσο ότι πρέπει να περιοριστούν τα προγράμματα παρακολούθησης στη χώρα και σήμερα η Βουλή των Αντιπροσώπων τους άκουσε» είχε δηλώσει στις 13 Μαΐου ο Ρεπουμπλικάνος Μπομπ Γκουντλέιτι, ο οποίος υποστήριζε το νομοσχέδιο το οποίο είχε χαρακτηριστεί η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση «εδώ και 40 χρόνια».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από