Πολλοί αναρωτήθηκαν ποια είναι επιτέλους αυτή η Ντνίπρο, η ομάδα – έκπληξη από την Ουκρανία που έφτασε στον τελικό του Γιουρόπα Λιγκ και θα αντιμετωπίσει την προσεχή Τετάρτη στη Βαρσοβία την κάτοχο του τίτλου Σεβίλλη.

Κι όμως, από την Ντνίπρο προήλθαν αρκετά αστέρια που αγωνίστηκαν στην άλλοτε Σοβιετική Ενωση. Η σημερινή ομάδα του Μίρον Μάρκεβιτς απέκλεισε στη φάση των 32 τον Ολυμπιακό. Δύο σπουδαίοι ουκρανοί ποδοσφαιριστές, ο Γενάντι Λιτόφτσενκο και ο Ολεγκ Προτάσοφ άρχισαν την καριέρα τους από αυτή την ομάδα πριν μετακομίσουν στην Ντιναμό Κιέβου και στη συνέχεια, αρχές της δεκαετίας του ’90, στον Πειραιά και τον Ολυμπιακό!

Κι ακόμα ο Βαλέρι Λομπανόφσκι, ο «πατέρας» του ουκρανικού ποδοσφαίρου, άρχισε την προπονητική του καριέρα από την Ντνίπρο. Την ανέλαβε το 1968 από την τρίτη κατηγορία και την ανέβασε στην πρώτη. Μάλιστα, στην πρώτη της συμμετοχή τερμάτισε στην 6η θέση του πρωταθλήματος της Σοβιετικής Ενωσης.

Η Ντνίπρο δεν παίζει ελκυστικό ποδόσφαιρο, οι παίκτες της όμως ξέρουν καλά να μην αφήνουν στον αντίπαλο ελεύθερο χώρο για ανάπτυξη και όταν μπορούν να χτυπούν στην κόντρα. Για τους φίλους του στοιχήματος μπορεί να είναι η ομάδα του under, καθώς συνήθως στα παιχνίδια της σημειώνονται ένα ή δύο γκολ! Θυμίζουμε, στον δρόμο για τον τελικό απέκλεισε επίσης Μπριζ, Αγιαξ, Νάπολι. Ο μοναδικός παίκτης-σταρ της ομάδας είναι ο 25χρονος Γεβγένι Κονοπλιάνκα, ένας τεχνίτης μεσοεπιθετικός που ήδη έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον πολλών ευρωπαϊκών ομάδων. Η αντίπαλός της στον τελικό, Σεβίλλη, φιλοδοξεί να προσθέσει στη συλλογή της τον τέταρτο τίτλο στη διοργάνωση! Ο πρώτος ήταν το 2006 κόντρα στη Μίντλεσμπρο, την επόμενη χρονιά νίκησε στα πέναλτι την Εσπανιόλ και πέρυσι την Μπενφίκα. «Η δύναμη αυτής της ομάδας είναι η ενότητα. Είμαστε μια οικογένεια» υποστηρίζει ο αμυντικός Ντανιέλ Καρίγκο. «Είναι απίστευτη η αλληλεγγύη που υπάρχει μεταξύ των παικτών. Και σε αυτό οφείλεται η επιτυχία μας τα τελευταία δύο χρόνια». Πρώτος σκόρερ για την ομάδα του Ουνάι Εμερι είναι ο κολομβιανός επιθετικός Κάρλος Μπάκα (5 γκολ, 2 ασίστ), ενώ ακολουθεί ο Κέβιν Γκαμεϊρό (4 γκολ).

«Μπορούμε να γίνουμε η πρώτη ομάδα που θα κατακτήσει τον τίτλο στη διοργάνωση για τέταρτη φορά» υποστήριξε ο Ουνάι Εμερι. «Το Γιουρόπα Λιγκ έχει δώσει πολλά τόσο σε εμένα όσο και στην ομάδα. Αν τα καταφέρουμε και στη Βαρσοβία θα είναι μία τεράστια επιτυχία για την ομάδα και τον κόσμο». Να σημειώσουμε ότι η ομάδα που θα κατακτήσει το τρόπαιο στη Βαρσοβία θα αγωνιστεί απευθείας στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ.