Το μικρό όχημα της Ξάνθης –που απόψε αγωνίζεται στον πρώτο τελικό Κυπέλλου της ιστορίας της –είχε ξεκινήσει δειλά δειλά να καλύπτει τα πρώτα χιλιόμετρα στη μεγάλη κατηγορία στα τέλη της δεκαετίας του 1980.

Οταν πέρασε στα χέρια του Χρήστου Πανόπουλου (στις 10 Οκτωβρίου 1991 υπογράφηκε η συμφωνία με την ΒΙΑΜΑΡ), άρχισε να καίει αμόλυβδη και άλλαξε κινητήρα, με τη Skoda Ξάνθη πλέον να καθιερώνεται ως παραδοσιακή δύναμη της περιφέρειας στη μεγάλη κατηγορία.

Λάτρης των αυτοκινήτων, ο ιδιοκτήτης της ομάδας Χρήστος Πανόπουλος μετεξέλιξε ακόμη περισσότερο το θρακιώτικο μοντέλο, όταν το καλοκαίρι του 2004 ολοκληρώθηκε η κατασκευή του νέου γηπέδου αλλά και του προπονητικού κέντρου στα Πηγάδια.

Η 4η θέση (2004-2005) στο πρωτάθλημα ήταν η καλύτερη που πήρε ποτέ η ομάδα, που είχε ήδη βγει στην Ευρώπη, πέτυχε και την πρώτη πρόκριση στην επόμενη φάση, ενώ το μόνο που της είχε ξεφύγει ήταν η παρουσία σε έναν τελικό Κυπέλλου, κάτι που ήρθε φέτος.

Είναι μια δικαίωση για το γεγονός ότι γρήγορα η ομάδα ξέφυγε από τη δύσκολη περυσινή χρονιά (όπου γλίτωσε τον υποβιβασμό στο ψυχοφθόρο μπαράζ με τον Ολυμπιακό Βόλου και αφού πρώτα νίκησε την τελευταία αγωνιστική τον Παναθηναϊκό) στην οποία μπήκε γιατί παρεξέκλινε λίγο από τους στόχους και τη φιλοσοφία που την καθιέρωσαν τόσα χρόνια στη συνείδηση των φιλάθλων.

Το πλάνο τηρήθηκε και πάλι κατά γράμμα και η διεκδίκηση του Κυπέλλου, αλλά και η –μέχρι το φινάλε –διεκδίκηση μιας θέσης στην πρώτη πεντάδα και στα πλέι οφ, έδειξε ότι όλα βαίνουν καλώς.

Η Ξάνθη δεν είναι μια απλή ομάδα σε μια πόλη. Πρόκειται για ένα εργοστάσιο παραγωγής ταλέντων, που δεν αρκείται απλώς να τα πουλάει, καθώς δεν είναι το κέρδος ο αυτοσκοπός.

Τοροσίδης, Βρύζας, Βενετίδης, Αντζας, Πατσατζόγλου, Μαρτσέλο, Λουτσιάνο, Ζήκος, Σέμπουε, Μαλαδένης, Κωστένογλου, Μαχαιρίδης, Ρίκκα, Μάλαρτζ, Ουζουνίδης, αλλά και πιο πρόσφατα ο Βλαχοδήμος, ο Λοντίκιν, ο Μάνταλος, ο Γούτας, ο Μπέρτος και ο τερματοφύλακας Ζαρόπουλος.

«Ολα αυτά είναι θέμα φιλοσοφίας ενός ανθρώπου, του Χρήστου του Πανόπουλου, που πέρασε σε όλους όσοι εργάζονται στην ομάδα σε οποιοδήποτε πόστο. Δεν είναι τυχαίο ότι μια-δυο φορές που δεν μείναμε πιστοί σε αυτήν η ομάδα πέρασε από φουρτούνες» λέει στα «ΝΕΑ» ο διευθυντής των ακαδημιών της ομάδας Γιάννης Παπαδημητρίου, ο οποίος έχει ζήσει από πρώτο χέρι όλο το πρότζεκτ καθώς ήταν παίκτης της Ξάνθης από το 1995 έως και το 2010.

«Τέτοιες εγκαταστάσεις δεν υπάρχουν στην Ελλάδα, με εννέα γήπεδα και τέτοια μεγάλη έκταση. Εδώ τα παιδιά που έρχονται και είναι συνήθως από 15 έως 18 ετών ενθουσιάζονται και γίνονται ουσιαστικά δημότες Ξάνθης. Μένουν πλέον στην πόλη, ενώ εμείς αναλαμβάνουμε όλο το οργανόγραμμα, από το φαγητό τους μέχρι και το σχολείο. Επίσης αυτή τη στιγμή έχουμε τουλάχιστον 25-30 παιδιά που απασχολούνται στις ακαδημίες» καταλήγει ο έμπειρος παλαίμαχος άσος.