«We are in a good mood today» (είμαστε καλοδιάθετοι σήμερα) είπε η Ανγκελα Μέρκελ χαιρετίζοντας εγκάρδια τον Αλέξη Τσίπρα στον ιστορικό πύργο της Ρίγας, εκεί όπου η λετονική προεδρία παρέθεσε το επίσημο δείπνο στους ευρωπαίους ηγέτες πριν από την κανονική έναρξη της Συνόδου Κορυφής. Ο έλληνας Πρωθυπουργός ανταπέδωσε τον χαιρετισμό πολύ φιλικά και λίγες ώρες αργότερα καθόταν μαζί με Μέρκελ και Ολάντ σε μια άτυπη τριμερή συνάντηση προκειμένου να βρει λύση για το ελληνικό πρόβλημα, ξεκινώντας από το αγκάθι της ρευστότητας.
Ελληνας αξιωματούχος με απόλυτη γνώση της συζήτησης που έγινε στον πρώτο όροφο του ξενοδοχείου Radisson έλεγε στους συνομιλητές του: «Βγήκα από τη συνάντηση των δυόμισι ωρών περισσότερο αισιόδοξος από ό,τι μπήκα». Κι αυτό διότι, όπως εξηγούσε, κάτι που άφησε να διαρρεύσει και η κυβέρνηση, τόσο η Μέρκελ όσο και ο Ολάντ έδειξαν με όλους τους τρόπους «ακόμη και με τη γλώσσα του σώματός τους» ότι θέλουν να βοηθήσουν την Ελλάδα για την εξεύρεση λύσης, ακόμη και αν χρειαστεί να λάβουν πολιτικές πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση.
Η ΕΙΔΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΠΑΠΠΑ. Στην ελληνική κυβερνητική αντιπροσωπεία γεννήθηκε ωστόσο ένα μεγάλο ερωτηματικό. Αυτό δεν είναι άλλο από το αν η γερμανίδα καγκελάριος και ο πρόεδρος της Γαλλίας κρύβονται πίσω από τις αρνήσεις του ΔΝΤ για να πιέσουν ακόμη περισσότερο την ελληνική κυβέρνηση σε υποχωρήσεις ή αν η επιμονή τους «βρείτε τα με το ΔΝΤ», όπως διατυπώθηκε ανοιχτά στην τριμερή, διευκολύνει τους εσωτερικούς σχεδιασμούς στις χώρες τους για να περάσει ακόμη μία συμφωνία με την Ελλάδα.
Το Μαξίμου δείχνει πως ζυγίζει πολύ σοβαρά όλα τα θέματα που τίθενται εν μέσω διαπραγμάτευσης από τους Ευρωπαίους - και όχι μόνο - συνομιλητές του. Και δεν χάνει χρόνο. Δεν είναι τυχαίο ότι την προπερασμένη Πέμπτη όταν η διαπραγμάτευση στο Brussels Group κόντεψε να τιναχτεί στον αέρα λόγω του αδιεξόδου που διαπιστώθηκε στις συζητήσεις με το ΔΝΤ, η κυβέρνηση αποφάσισε ακόμη μία ειδική αποστολή του Νίκου Παππά. Αυτή τη φορά, όχι στη Φρανκφούρτη με τον Μπενουά Κερέ της ΕΚΤ αλλά στις Βρυξέλλες, όπου ο υπουργός Επικρατείας συναντήθηκε μυστικά με τον Πολ Τόμσεν από το ΔΝΤ και τον Τόμας Βίζερ του EuroWorking Group για να ξεμπλοκάρει η κατάσταση. Ηταν το Σαββατοκύριακο που ο Αλέξης Τσίπρας από το Μαξίμου τηλεφωνούσε στον Τζακ Λιου για να του πει ότι δεν υπάρχουν λεφτά για να αποπληρωθεί η δόση των 769 εκατ. ευρώ προς το Ταμείο.
Πάντως εκτός από τη σημειολογία, τη θετική διάθεση και τη διαβεβαίωση ότι επιθυμούν τη συμφωνία, στο ραντεβού της Ρίγας βγήκε και κάτι ιδιαίτερα σημαντικό. Οταν ο Αλέξης Τσίπρας θίγοντας το ζήτημα της επίλυσης του βραχνά της χρηματοδότησης σε μια μακροπρόθεσμη και βιώσιμη λύση είπε ότι το θέμα της ρευστότητας θα πρέπει να τακτοποιηθεί όχι μόνο για το επόμενο τρίμηνο αλλά για την επόμενη διετία, η Ανγκελα Μέρκελ συμφώνησε. «Το καταλαβαίνουμε ότι αφού είναι να πονέσετε και να ματώσετε, αυτό θα πρέπει να γίνει μία φορά και όχι συνεχώς» είπε δείχνοντας ότι εξετάζει σοβαρά την πρόταση Τσίπρα για αναδιάρθρωση του χρέους με επενδυτικό πακέτο και μακροπρόθεσμη αντιμετώπιση της ρευστότητας χωρίς κάθε φορά να μπαίνουν από τους δανειστές νέα προαπαιτούμενα.
ΤΑ ΤΡΙΑ ΑΓΚΑΘΙΑ. Κατά την παρουσίαση των προτάσεων που έκανε ο Αλέξης Τσίπρας στους δύο ευρωπαίους ηγέτες οι συνομιλητές του έδειξαν ενδιαφέρον για το περιεχόμενό τους, και σε ό,τι αφορά τη διευθέτηση του χρέους, και σε ό,τι σχετίζεται με τον επενδυτικό και αναπτυξιακό σχεδιασμό.
Κυβερνητικές πηγές εκφράζουν την αισιοδοξία τους και επιμένουν ότι μπορεί η συμφωνία να κλείσει άμεσα. Αυτή τη στιγμή τρία είναι τα σημεία που προκαλούν εμπλοκή στη διαπραγμάτευση: το θέμα του ΦΠΑ για το οποίο οι δανειστές θέλουν να αποφέρει έσοδα στα ταμεία της τάξης του 1% του ΑΕΠ, ήτοι 1,8 δισ. ευρώ, η Αθήνα όμως το θεωρεί άπιαστο στόχο· το θέμα του ύψους των πρωτογενών πλεονασμάτων για το 2015 και τα επόμενα έτη και το συνταξιοδοτικό. Η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει για τις πρόωρες, δεν επιθυμεί ωστόσο να θιγούν τα θεμελιωμένα δικαιώματα.

Πιέζουν και με σενάρια διπλού νομίσματος
Στο παιχνίδι των πιέσεων προς την ελληνική κυβέρνηση από διαύλους του Βερολίνου επανήλθαν χθες στο προσκήνιο και τα σενάρια για διπλό νόμισμα, τα οποία αποδόθηκαν από διεθνή πρακτορεία, όπως το Bloomberg, ευθέως στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Τα σενάρια διαψεύστηκαν (με επίσημη ανάρτηση στο twitter) από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, αλλά οι αρχικές διαρροές αρκούσαν για να προκληθεί σύγχυση και να δημιουργηθεί εικόνα νέου αδιεξόδου στις διαπραγματεύσεις. Επικαλούμενο πηγές που συμμετείχαν σε σύσκεψη υπό τον Σόιμπλε, το δημοσίευμα του  Bloomberg υποστήριζε ότι ο γερμανός υπουργός Οικονομικών παρουσίασε ως πολύ πιθανή εξέλιξη το ενδεχόμενο παράλληλου νομίσματος στην Ελλάδα, εφόσον αποτύχουν οι τρέχουσες συζητήσεις.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από