Είχε τη δική της θεά. Οταν δεν την απολάμβαναν οι βασιλείς με ένα καλαμάκι τόσο μακρύ που ξεκινούσε από τον θρόνο και έφτανε έως το κέντρο της επίσημης αίθουσας, αποτελούσε τρόπο πληρωμής των εργατών. Βρισκόταν στο ποτήρι του Ιούλιου Καίσαρα όταν εκείνος έκανε πρόποση διαβαίνοντας τον Ρουβίκωνα και αλλάζοντας τον ρου της Ιστορίας, αλλά και στο πρωινό τραπέζι των κυριών της αυλής του Ερρίκου του Ζ’. Κι αν ο Νώε τη συμπεριέλαβε στις απαραίτητες προμήθειες της Κιβωτού του, παρατηρώντας την ο Λουί Παστέρ κατάφερε να φτάσει στην πολύτιμη για την υγεία όλων διαδικασία της παστερίωσης.

Σκούρα, ξανθιά ή καστανή έχει καταφέρει να κατακτήσει εκατομμύρια θαυμαστές σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Είτε αρωματική και ντελικάτη είτε πιο γεμάτη και γευστική, όλοι θέλουν να την πιουν στο ποτήρι. Και αφού μέχρι ο βασιλιάς της Βαβυλώνας Χαμουραμπί τη συμπεριέλαβε στην περίφημη νομοθεσία του, δεν θα μπορούσε στα 9.000 χρόνια ζωής της η μπίρα να μην αποκτήσει το δικό της μουσείο στην Ελλάδα.

Η αλήθεια είναι ότι δύσκολα σκέφτεται κάποιος που κινείται στον παράδρομο της Κηφισού, στην καρδιά της βιομηχανικής ζώνης, ότι θα μπορούσε να βρει έναν τόσο διαφορετικό βιομηχανικού ύφους χώρο με λιτές γραμμές, μαύρο χρώμα και ξύλινες λεπτομέρειες, μέσα στον οποίο να χωράνε όσα θα ήθελε κάποιος να γνωρίζει για ένα δημοφιλές ποτό με πολλές όμως άγνωστες πτυχές, προσφέροντας παράλληλα την ευκαιρία για πειραματισμό και δράση.

Διότι πόσοι έχουμε δει από κοντά μια βιομηχανική κουζίνα, εκεί όπου το κριθάρι αλέθεται σε μύλους και ανακατεύεται με νερό 76 βαθμών Κελσίου μέχρι να γίνει μπίρα; Πόσοι έχουμε περιεργαστεί τα καζάνια όπου ύστερα από διάφορα στάδια ψήνεται για τουλάχιστον δύο εβδομάδες; Πότε είχαμε την ευκαιρία να παρατηρήσουμε μέσα σε μια προθήκη ποτήρια μπίρας από την εποχή της γέννησής της στην Κίνα το 7000 π.Χ. με συστατικά το ρύζι, το μέλι και τα φρούτα, τα κύπελλα με το καλαμάκι που χρησιμοποιούσαν Σουμέριοι και Βαβυλώνιοι έως μπαρόκ κούπες της μπιρόφιλης Γερμανίας του 19ου αι., εμπνευσμένα από πρωτότυπα αρχαιολογικά ευρήματα;

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΖΥΘΟΠΟΙΕΙΟ. Ολα τούτα είναι μόνο μερικά από όσα συμβαίνουν στον ολοκαίνουργο χώρο Αθηνέο (το όνομά του σημαίνει κάτι νέο που συμβαίνει στην Αθήνα) που έστησε η Αθηναϊκή Ζυθοποιία στο ίδιο σημείο όπου πριν από μισό αιώνα έφτιαξε το πρώτο της ζυθοποιείο. Χώρο τον οποίο οι άνθρωποι της εταιρείας περιγράφουν ως «τον πρώτο δημιουργικής ζυθοποιίας στην Ελλάδα, μια μονάδα παραγωγής νέων ειδών μπίρας αλλά και ιστορίας, πολιτισμού και νέων ιδεών», ενώ ο διευθύνων σύμβουλος της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας –η οποία σημειωτέον χρησιμοποιεί αποκλειστικά ελληνικό κριθάρι για την παραγωγή της, συνεργαζόμενη με 3.100 αγρότες –Ζωούλλης Μηνά τον χαρακτηρίζει «χώρο όπου συναντιούνται η τέχνη της ζυθοποιίας, η μάθηση, η ψυχαγωγία και η δημιουργικότητα».

Και αυτό διότι, εκτός από τα όργανα και τις συσκευές που χρησιμοποιήθηκαν τις προηγούμενες δεκαετίες κι εντοπίστηκαν στις τρεις μονάδες παραγωγής της εταιρείας (Αθήνα, Πάτρα, Θεσσαλονίκη), τα αναμνηστικά και διαφημιστικά που μας γυρίζουν στο παρελθόν, τα έγγραφα που «διηγούνται» την καθημερινότητα όσων εργάζονται στη ζυθοποιία, τα έργα τέχνης που έχουν εμπνευστεί 15 σύγχρονοι έλληνες εικαστικοί από την παρουσία και τη γεύση της, αλλά και τα πολύ ωραία βίντεο με συντομευμένη την ιστορία της μπίρας, τις παλιές διαφημίσεις και τις σκηνές από ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου όπου έχει πρωταγωνιστικό ρόλο, οι λάτρεις της μπίρας έχουν την ευκαιρία να δημιουργήσουν. Τι ακριβώς; Οσοι αγαπούν την ποίηση μπορούν να αφήσουν στον ειδικό τοίχο τους στίχους τους, με πρωταγωνίστρια βεβαίως την αγαπημένη τους μπίρα. Και όσοι έχουν μεράκι να φτιάξουν τη δική τους μπίρα θα μπορούν στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο παρακολουθώντας τα πιλοτικά σεμινάρια, τα οποία θα γίνονται κάθε Σάββατο του Ιουνίου (συστηματικά θα αρχίσουν από τον Σεπτέμβριο). Επίσης θα γίνεται ένα μεγάλο σεμινάριο κάθε τρίμηνο, το οποίο θα εστιάζει όχι μόνο στην παραγωγή αλλά και στην εμπορική διακίνηση του προϊόντος.

Τέλος, το Αθηνέο θα παράγει τέσσερις φορές τον χρόνο τη δική του χειροποίητη, απαστερίωτη μπίρα που θα φέρει το όνομά του και έναν αύξοντα αριθμό –την άνοιξη και το καλοκαίρι ανοιχτόχρωμες, το φθινόπωρο και τον χειμώνα σκουρόχρωμες –η οποία θα διατίθεται σε επιλεγμένους χώρους μόνο στην Αθήνα. H πρώτη με μέλι και κόλιανδρο ήδη σερβίρεται στο Τρανζίστορ, το Six DOGS και το Tesla.

Τον σχεδιασμό του χώρου και των επιμέρους στοιχείων που συνθέτουν την εμπειρία του επισκέπτη επιμελήθηκαν η εταιρεία Newton σε συνεργασία με τον διακοσμητή εσωτερικών χώρων Χάρη Λουρίδα και την ιστορικό τέχνης Ιριδα Κρητικού, ενώ τη συντήρηση του αρχειακού υλικού ανέλαβε η Βιβή Γερολυμάτου.

info:Aθηνέο, Κηφισού 102. Ανοιχτό όλα τα Σάββατα του Ιουνίου 13.00 -18.00.Για τις δράσεις και τις ώρες υποδοχής δείτε την ιστοσελίδα: Letsbeer.grκαι athineo.gr