Μοιάζει με μια βουτιά στο σύμπαν της Αλ Κάιντα και την απομονωμένη ζωή του ηγέτη της Οσάμα μπιν Λάντεν, ο οποίος εξοντώθηκε στις 2 Μαΐου του 2011 από τις ειδικές δυνάμεις του αμερικανικού στρατού. Τέσσερα χρόνια από τότε, οι αμερικανικές Αρχές δίνουν στη δημοσιότητα 409 έγγραφα που είχαν κατασχεθεί από το κρησφύγετο του Μπιν Λάντεν στο Αμποταμπάντ, μια πόλη που απέχει περίπου εκατό χιλιόμετρα από το Ισλαμαμπάντ, την πρωτεύουσα του Πακιστάν. Συνολικά 103 από αυτά τα έγγραφα έπρεπε να αποχαρακτηριστούν για να δοθούν στη δημοσιότητα, ενώ η ίδια διαδικασία είχε ακολουθηθεί νωρίτερα και με άλλα έγγραφα.

Από το υλικό αυτό αποκαλύπτεται ένας μάλλον λογικός άνθρωπος αλλά και εμμονικός με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους Εβραίους. Αν και κλεισμένος σε ένα κρησφύγετο-φυλακή, εξακολουθεί να διευθύνει την οργάνωσή του, ενώ ανησυχεί για τις εσωτερικές διαιρέσεις. Ανησυχεί, επίσης, και για το μέλλον του αγαπημένου του γιου, του Χαμζά, αλλά και για την ασφάλεια των μελών της Αλ Κάιντα, στα οποία μοιράζει συμβουλές με βάση τα διδάγματα που άντλησε ο ίδιος από τη ζωή. Κι ενώ αναλύει τα λάθη, αναφέρεται παράλληλα στις δυο ιστορικές ευκαιρίες που χάθηκαν για την «απελευθέρωση από τη Δύση» – το 1962 στην Αλγερία και το 1979 στο Αφγανιστάν.

Αποκαλύπτεται ακόμη ότι ο ηγέτης της Αλ Κάιντα διάβαζε βιβλία για τη θρησκεία, την τρομοκρατία, αλλά και για θεωρίες συνωμοσίας σχετικά με τον ρόλο της CIA σε διάφορα προγράμματα ερευνών που σχετίζονται με τον έλεγχο της συμπεριφοράς. Στο κρησφύγετο είχαν βρεθεί επίσης το βιβλίο «Οι Πεφωτισμένοι» του Νταν Μπράουν, αλλά και ένα βιβλίο του αμερικανού γλωσσολόγου και διανοουμένου της Αριστεράς Νόαμ Τσόμσκι. «Πρέπει να μεγαλώσεις τα παιδιά μου σωστά, και να τα προσέχεις, και να είσαι προσεκτική για τις κακές παρέες τους, ειδικά μετά την εφηβεία, ειδικά για τα κορίτσια, την Ασμα και την Ντούχα. Να είσαι πολύ προσεκτική για εκείνες και αν μπορείς να τις παντρέψεις με μουτζαχεντίν, τότε είναι το καλύτερο, διαφορετικά να τις παντρέψεις με άλλους καλούς ανθρώπους» αναφέρεται εξάλλου σε επιστολή του.