Την έντονη δυσαρέσκεια των αστυνομικών για τη στάση της Προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου την Τετάρτη έξω από τη Βουλή εκφράζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων (ΠΟΑΣΥ), που διαμαρτύρεται «για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίστηκε, παρουσία τηλεοπτικών συνεργείων σε ‘πηγαδάκι’, ο επιχειρησιακός σχεδιασμός των μέτρων τάξης και ασφάλειας, όσο και ο επικεφαλής των μέτρων, αξιωματικός της Ελληνικής Αστυνομίας».

Σύμφωνα με την ΠΟΑΣΥ, «ο έλληνας αστυνομικός οφείλει να έχει μια ξεκάθαρη εντολή και μια σταθερή πολιτική κατεύθυνση, όχι μόνο από τη φυσική και πολιτική ηγεσία, αλλά και από το σύνολο της ελληνικής Πολιτείας, των πολιτικών κομμάτων πρωτίστως, προκειμένου να δύναται να δράσει στο πλαίσιο των νόμων, με σιγουριά και ασφάλεια. Τέτοια ζητήματα, πρέπει να αντιμετωπίζονται με ξεκάθαρες αποφάσεις που θα διασφαλίζουν όχι μόνο τον πολίτη, αλλά και τον ίδιο τον αστυνομικό κατά την άσκηση των καθηκόντων του».

Οπως υποστηρίζουν οι συνδικαλιστές της ΕΛ.ΑΣ., η Πρόεδρος της Βουλής, όφειλε, λόγω της θέσης της, να διαφυλάξει τόσο τον πολιτειακό θεσμό που υπηρετεί, όσο και τον θεσμό της Ελληνικής Αστυνομίας, «καθώς πρώτιστο μέλημα κάθε δημοκρατικής πολιτείας είναι η προαγωγή των σχέσεων Αστυνομίας και πολιτών, μέσω των οποίων εδραιώνεται η κοινωνική αποδοχή της Αστυνομίας».

»Είναι σαφές ότι με τέτοιες ενέργειες δεν υπηρετείται ο πρωταρχικός μας στόχος για τη βελτίωση των σχέσεων Αστυνομίας και πολιτών, ούτε προωθείται η συμφιλίωση λαού και αστυνομίας, όταν εμφανίζεται η αστυνομία ως ‘εχθρός’ του, για διάφορους λόγους» σημειώνει η ΠΟΑΣΥ, που εκπροσωπεί 40.000 αστυνομικούς Υπαλλήλους όλων των βαθμίδων.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, «η Αστυνομία είναι υποχρεωμένη να διασφαλίζει το ιερό δικαίωμα των ελλήνων πολιτών να συναθροίζονται και να διαδηλώνουν ειρηνικά για τα δίκαια αιτήματά τους, αλλά και η πολιτεία από την άλλη οφείλει να στηρίζει εμπράκτως το ανθρώπινο δυναμικό της για να είναι σε θέση να ανταποκρίνεται στον ρόλο του, αναζητώντας κάθε φορά επαγγελματικούς χειρισμούς, ευελιξία και συντονισμό δυνάμεων την ώρα της ‘μάχης’, ώστε να μην εκτίθενται θεσμοί και δημοκρατικές λειτουργίες. Αυτή είναι η πρόκληση που πρέπει να αντιμετωπίσει επιτέλους η πολιτική και φυσική ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας, υπεύθυνα και χωρίς υπεκφυγές» λένε οι αστυνομικοί.

Εξηγούν ότι «οι εργαζόμενοι και όλοι οι πολίτες που διαδηλώνουν, καθώς και οι εκπρόσωποί τους, οφείλουν να γνωρίζουν ότι οι άνδρες και οι γυναίκες της Ελληνικής Αστυνομίας είναι και αυτοί εργαζόμενοι και μάλιστα τις περισσότερες φορές εργάζονται κάτω από αντίξοες και επικίνδυνες συνθήκες για να διασφαλίσουν τα υπέρτατα αγαθά του πολίτη. Και οι συνάδελφοί μας, οφείλουν να επιδεικνύουν ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση και να αντιμετωπίζουν με το μέγιστο δυνατό επαγγελματισμό οποιεσδήποτε προκλήσεις» επισημαίνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων.

Ζητά από την κυβέρνηση να κάνει πράξη την εξαγγελία της για ουσιαστικό δημόσιο διάλογο σχετικά με τη λειτουργία της Ελληνικής Αστυνομίας, με τη σύσταση διακομματικής επιτροπής της Βουλής, όπως έχει δεσμευτεί πρόσφατα κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από