Τριάντα πέντε νέα κρούσματα του ιού Έμπολα ανακοίνωσαν την περασμένη εβδομάδα Γουινέα και Σιέρα Λεόνε, αριθμό μάλιστα τέσσερις φορές υψηλότερο από την εβδομάδα που προηγήθηκε, επιβεβαιώνοντας ότι ο ιός "δεν θα τερματιστεί ήσυχα", όπως δήλωσε ανώτατος αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

"Θα χρειαστεί τεράστια προσπάθεια για να ολοκληρώσουμε τη δουλειά", δήλωσε ο Μπρους Έιλγουορντ, αρμόδιος του ΠΟΥ για την καταπολέμηση του ιού Έμπολα, σε σχετική ενημέρωση των υπουργών Υγείας.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Γκάνας Τζον Ντραμάνι Μαχάμα δήλωσε σήμερα πως η περιοχή της Οικονομικής Κοινότητας των Δυτικοαφρικανικών Κρατών αναμένει μηδενικά κρούσματα του ιού στην Δυτική Αφρική "στους επόμενους μήνες, αν όχι εβδομάδες".

Τα 35 νέα κρούσματα μέσα στην εβδομάδα μέχρι τις 17 Μα_ου εντοπίστηκαν σε έξι επαρχίες της Γουινέας και της Σιέρα Λεόνε, με τα περισσότερα στην Γουινέα δήλωσε ο Έιλγουορντ. Μόλις 9 κρούσματα επιβεβαιώθηκαν την εβδομάδα που προηγήθηκε από αυτή.

Τον τρέχοντα μήνα, η Λιβερία -χώρα που επλήγη περισσότερο από τον ιό- είχε κηρυχθεί ελεύθερη από τον Έμπολα.

"Ο ιός έχει αποδείξει πόσο εύκολο είναι κάποιος που διασχίζει τα σύνορα ή μια επισφαλής ταφή να προκαλέσει το ξαναφούντωμα της επιδημίας", ανέφερε η γενική διευθύντρια του ΠΟΥ Μάργκαρετ Τσαν.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός ανακοίνωσε τη Δευτέρα πως θα διαθέσει κονδύλιο έκτακτης ανάγκης ύψους 100 εκατ. δολ. για να διασφαλίσει πως δεν θα βρεθεί ξανά ενώπιον μιας τεράστιας κρίσης, όπως συνέβη με τον Έμπολα, που έχει προκαλέσει το θάνατο σε περισσότερους από 11.000 ανθρώπους, από τον Δεκέμβριο του 2013.

Πάντως, Ηνωμένες Πολιτείες, Βρετανία και ΕΕ, όλοι κορυφαίοι δωρητές, κάλεσαν για βαθιές μεταρρυθμίσεις στον ΠΟΥ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από