Είναι 27 Αυγούστου 1979. Ο λόρδος Μαουντμπάτεν, δεύτερος εξάδελφος της βασίλισσας Ελισάβετ, ήρωας του Βασιλικού Πολεμικού Ναυτικού στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, τελευταίος αντιβασιλέας της Ινδίας, επιβιβάζεται μαζί με συγγενείς και φίλους στο ψαροκάικό του, το «Shadow V», και αφήνει πίσω του το Μάλαγκμορ, ένα ψαροχώρι της Ιρλανδίας, 19 χιλιόμετρα από τα σύνορα με τη Βόρεια Ιρλανδία. Το «Shadow V» έχει απομακρυνθεί μόλις μερικές εκατοντάδες μέτρα από το λιμάνι όταν εκρήγνυται η βόμβα που είχε τοποθετήσει την προηγούμενη νύχτα ο IRA, πυροδοτημένη με τηλεχειριστήριο.

Από την επίθεση σκοτώνονται ο λόρδος Μαουντμπάτεν και τρεις ακόμη άνθρωποι, ο 14χρονος εγγονός του Νίκολας Νάτσμπουλ, ο 15χρονος φίλος του Πολ Μάξγουελ και η 83χρονη λαίδη Μπράμπουρν. Η βρετανική βασιλική οικογένεια βυθίζεται στο πένθος. Ειδικά ο πρίγκιπας Κάρολος είναι συντετριμμένος: είχε πολύ στενή σχέση με τον θείο του. «Αυτή η επιχείρηση είναι ένας από τους ξεχωριστούς τρόπους με τους οποίους μπορούμε να κάνουμε τον αγγλικό λαό να προσέξει τη συνεχιζόμενη κατοχή της χώρας μας» διακηρύττει ο IRA.

Τριάντα έξι χρόνια και 3.700 νεκρούς αργότερα, όσες ζωές υπολογίζεται ότι κόστισε η διαμάχη για τη Βόρεια Ιρλανδία, ο πρίγκιπας Κάρολος αντάλλαξε προχθές στο Γκάλγουεϊ της Ιρλανδίας μια ιστορική χειραψία με τον Τζέρι Ανταμς, τον ηγέτη του Σιν Φέιν και πρώην διοικητή του IRA. Και απέτισε χθες συγκινημένος από το Μάλαγκμορ φόρο τιμής στον λόρδο Μαουντμπάτεν, χαρακτηρίζοντάς τον «τον παππού που ποτέ δεν είχα» -για να επισημάνει ταυτόχρονα ότι «η επούλωση των τραυμάτων είναι εφικτή, ακόμη και όταν επιμένει η θλίψη».

Περιοδεία. Ο Κάρολος πραγματοποιεί μαζί με τη σύζυγό του Καμίλα τετραήμερη περιοδεία στην Ιρλανδία, σε μια «αποστολή ειρήνης και συμφιλίωσης». Λέγεται ότι συναντήθηκε με τον Τζέρι Ανταμς κατόπιν επιμονής της μητέρας του, της βασίλισσας Ελισάβετ. Ηταν η πρώτη συνάντηση του Ανταμς με οποιοδήποτε μέλος της βρετανικής βασιλικής οικογένειας. «Τι λες σε έναν άνθρωπο που υπερασπίστηκε τη δολοφονία ενός αγαπημένου συγγενή σου και συμμετείχε, σύμφωνα με πολλούς Ρεπουμπλικανούς, στο στρατιωτικό συμβούλιο του IRA όταν ανατίναξε το σκάφος του λόρδου Μαουντμπάτεν;» αναρωτήθηκε γράφοντας στην «Γκάρντιαν» ο Τζόναθαν Τζόουνς. «Και τι λες στον πρίγκιπα ο οποίος, ως διάδοχος του βρετανικού θρόνου, εκπροσωπεί όλα όσα πολέμησαν οι ιρλανδοί Ρεπουμπλικανοί;».

«Δεδομένης της στρατιωτικής του θητείας, δεν πιστεύω ότι ο λόρδος Μαουντμπάτεν θα είχε αποδοκιμάσει την ιδέα να πεθάνει σε κάτι που είναι σαφώς μια κατάσταση πολέμου» είχε δηλώσει ο Τζέρι Ανταμς το 1979. Τριάντα έξι χρόνια αργότερα η χειραψία του με τον Κάρολο διήρκεσε 13 δευτερόλεπτα. Οι δύο 66χρονοι άνδρες αντάλλαξαν δυο κουβέντες στο αφτί κι έπειτα είχαν ένα τετ α τετ μακριά από μικρόφωνα. «Εκφράσαμε και οι δύο λύπη για τα όσα συνέβησαν μετά το 1968» δήλωσε εκ των υστέρων ο Ανταμς, αναφερόμενος στους 3.700 νεκρούς της διαμάχης. «Ζητήσατε συγγνώμη;» ρώτησαν οι δημοσιογράφοι. «Δεν μπορεί κανείς να μη θλίβεται όταν σκέφτεται τα θύματα, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για παιδιά» απάντησε ο ηγέτης του Σιν Φέιν.

«Ηταν ο παππούς που ποτέ δεν είχα»

«Την εποχή εκείνη δεν μπορούσα να φανταστώ πώς θα συμβιβαζόμασταν με την οδύνη μιας τόσο μεγάλης απώλειας διότι για μένα ο λόρδος Μαουντμπάτεν ήταν ο παππούς που ποτέ δεν είχα», δήλωσε χθες από την Ιρλανδία ο πρίγκιπας Κάρολος αναφερόμενος στη δολοφονία του θείου του από τον IRA. «Μέσω αυτής της φριχτής εμπειρίας, ωστόσο, κατανοώ σήμερα σε βάθος τον πόνο που βίωσαν τόσοι πολλοί άλλοι σε αυτά τα νησιά, ανεξαρτήτως δόγματος ή πολιτικής παράδοσης. Δεν χρειάζεται να είμαστε άλλο θύματα της δύσκολης ιστορίας μας. Χωρίς να καλύπτουμε επιπόλαια τον πόνο του παρελθόντος, μπορούμε, πιστεύω, να ενσωματώσουμε την ιστορία και τη μνήμη μας προκειμένου να δρέψουμε τον καρπό της πιθανότητας».

Ψιθυριστή μυστική συμφιλίωση

«Αυτή η παράξενη, απίθανη συνάντηση γίνεται ένα ακόμα ορόσημο σε έναν δρόμο προς την ειρήνη που κινδυνεύουμε να θεωρήσουμε δεδομένο» έγραψε στην «Γκάρντιαν» ο Τζόναθαν Τζόουνς αναφερόμενος στη συνάντηση του Κάρολου με τον Τζέρι Ανταμς. «Κάποτε βλέπαμε εικόνες στρατιωτών σε τεθωρακισμένα και ανατιναγμένων παμπ. Τώρα βλέπουμε δύο άνδρες, μεγάλους πια, να ανταλλάσσουν χειραψία, οι λέξεις τους μια ψιθυριστή μυστική συμφιλίωση».