Το πλαίσιο των συνομιλιών μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των ελβετικών Αρχών περιγράφει έγγραφο του υπουργού Επικρατείας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, Παναγιώτη Νικολούδη, που διαβιβάστηκε στη Βουλή μετά από ερώτηση που είχε καταθέσει ο βουλευτής του Ποταμιού, Χάρης Θεοχάρης, με την οποία ζητούσε να ενημερωθεί για τις ενέργειες επίτευξης διακρατικών συμφωνιών ανταλλαγής τραπεζικών πληροφοριών.

Συγκεκριμένα, ο βουλευτής ρωτούσε να ενημερωθεί εάν η κυβέρνηση θα επιδιώξει ξανά την έναρξη συνομιλιών με τις ελβετικές Αρχές για την επίτευξη συμφωνίας ανταλλαγής τραπεζικών πληροφοριών και εάν θα αξιοποιήσει το υπάρχον διεθνές πλαίσιο, τη συμμετοχή της στον ΟΟΣΑ και την ΕΕ και τα όσα έχουν πράξει σε αυτή την κατεύθυνση οι Ευρωπαίοι εταίροι.

«Η ελληνική κυβέρνηση έχει, ήδη, αρχίσει συνομιλίες με τις ελβετικές Αρχές για την κατάρτιση συμφωνίας ανταλλαγής πληροφοριών επί φορολογικών θεμάτων» σημειώνει στην απάντησή του ο κ. Νικολούδης και ενημερώνει ότι «οι συζητήσεις μεταξύ των δύο μερών γίνονται υπό το φως της σχετικής ευρωπαϊκής νομοθεσίας». Όπως ανέφερε, στις συζητήσεις λαμβάνονται υπόψη:

Η διμερής σύμβαση για την αποφυγή διπλής φορολόγησης που υπεγράφη στη Βέρνη στις 16-6-1983, όπως τροποποιήθηκε τον Νοέμβριο του 2010 και τέθηκε σε ισχύ την 1-1-2012.

H Οδηγία 2003/48/EC του Συμβουλίου.

Το σχέδιο συμφωνίας μεταξύ της Ελβετίας και της ΕΕ, στις 19-3-2015, για αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών επί φορολογικών θεμάτων.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από