«Η Ελλάδα είναι έτοιμη για μια συμφωνία», τιτλοφορείται άρθρο της γαλλικής εφημερίδας Le Monde, στο οποίο γίνεται λόγος για την ύπαρξη ενός εγγράφου εργασίας το οποίο φέρεται ότι θα αποτελέσει τη βάση για μια συμφωνία μεταξύ της Αθήνας και των πιστωτών της.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ένα κείμενο κυκλοφορεί μεταξύ των Βρυξελλών και της Αθήνας, όμως επισημαίνεται ότι πρόκειται απλώς για ένα έγγραφο εργασίας. Το κείμενο αυτό δεν έχει υποβληθεί επισήμως στην κυβέρνηση του έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και πρέπει πρώτα να εγκριθεί από τους πιστωτές της Ελλάδας, όπως δήλωσε μια ευρωπαϊκή πηγή.

Πάντως ακόμη και στην περίπτωση που υπάρχει ένα τέτοιο έγγραφο, τίποτε δεν έχει τελειώσει, εκτιμά η Monde, καθώς οι μεταρρυθμίσεις που προωθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενδέχεται να θεωρηθούν ανεπαρκείς από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Παρόλα αυτά η γαλλική εφημερίδα δεν αναμένει ότι η αντιπαράθεση μεταξύ Επιτροπής και ΔΝΤ θα διαρκέσει, καθώς κύκλοι από τις Βρυξέλλες επισημαίνουν ότι «υπάρχει πολύ περισσότερη απόσταση μεταξύ της Αθήνας και των πιστωτών της απ’ ό,τι μεταξύ των πιστωτών».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από την αρχή των προγραμμάτων διάσωσης της Ελλάδας ακολουθεί διαφορετική στάση από αυτή του ΔΝΤ, καθώς διαπραγματεύεται για λογαριασμό των 19 χωρών της ευρωζώνης, τα δάνεια των οποίων προς την Αθήνα ωριμάζουν σε 32 χρόνια.

Με έναν τέτοιο χρονικό ορίζοντα, η Κομισιόν προτιμά να ζητεί μακροπρόθεσμες μεταρρυθμίσεις αντί να απαιτεί μέτρα που θα διασφαλίζουν την άμεση αποπληρωμή των δανείων

Αντίθετα, το ΔΝΤ, τα δάνεια του οποίου ωριμάζουν σε 10 χρόνια, ζητεί μεταρρυθμίσεις που θα αποφέρουν γρηγορότερα χρήματα στα ταμεία της χώρας.

Παράλληλα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από την αρχή των επίπονων διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα υπογραμμίζει ότι είναι εφικτή μια συμφωνία, ενώ και ο ίδιος ο πρόεδρός της Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ εμπλέκεται σε αυτές πολύ ενεργά.

Επίσης αξιωματούχοι της Επιτροπής, όπως ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί, υπογραμμίζουν εδώ και εβδομάδες ότι «δεν υπάρχει σχέδιο Β’» και «η θέση της Ελλάδας είναι στην ευρωζώνη», αλλά και ότι «είναι εφικτή μια συμφωνία».

Όμως, σχολιάζει η εφημερίδα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να πείσει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τα πιο επιφυλακτικά κράτη μέλη, διότι παρόλο που διαπραγματεύεται στο όνομα των χωρών της ευρωζώνης που έδωσαν δάνεια στην Ελλάδα, η πολιτική απόφαση για μια συμφωνία με την Αθήνα θα ληφθεί στο Eurogroup.

Και σε αυτό το ζήτημα δεν συμφωνούν όλες οι χώρες με την Κομισιόν, σημειώνει η Monde. Κάποιες, όπως η Γερμανία, τάσσονται υπέρ της σκληρής γραμμής του ΔΝΤ. «Και μια συμφωνία δεν θα επιτευχθεί χωρίς το ΔΝΤ», διαβεβαιώνει μια ευρωπαϊκή πηγή που πρόσκειται στις διαπραγματεύσεις.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από