Εθνικό διάλογο για το Ασφαλιστικό από το φθινόπωρο προανήγγειλε χθες ο υπουργός Εργασίας Παν. Σκουρλέτης. Ο ίδιος έκανε λόγο για την εφαρμογή ριζοσπαστικών μέτρων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του Ασφαλιστικού που θα περιλαμβάνουν νέες αναδιανεμητικές προτάσεις και νέους πόρους. «Αφήστε μας ν’ αγιάσουμε και θα δείτε» είπε χαρακτηριστικά. Ο υπουργός Εργασίας εμφανίστηκε βέβαιος ότι τα βασικά στοιχεία του νομοσχεδίου για τα εργασιακά θα συμπεριληφθούν στην τελική συμφωνία με τους δανειστές.

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρης Στρατούλης ανέφερεπως η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στα επικουρικά ταμεία δεν θα εφαρμοστεί από αυτήν την κυβέρνηση είτε διά της ακύρωσής της είτε διά της αναστολής της επ’ αόριστον. Διευκρινίσεις ότι η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος έχει στην πράξη καταργηθεί καθώς οι επικουρικές συντάξεις δίνονται χωρίς μείωση παρείχε και ο γενικός γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γιώργος Ρωμανιάς και διαβεβαίωσε ότι η καταβολή των συντάξεων είναι εξασφαλισμένη στο ακέραιο. Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha ο κ. Ρωμανιάς είπε ότι «η κυβέρνηση έχει καταργήσει και τη ρήτρα για τη μείωση των κύριων συντάξεων, αν και οι δανειστές επιμένουν επειδή τη θεωρούν διαρθρωτική αλλαγή». «Οι επικουρικές έχουν ήδη μειωθεί γύρω στο 60%. Η ρήτρα σημαίνει ότι από το 2015 και μετά,τέσσερις φορές κάθε χρόνο θα γίνεται νέα μείωση ώστε σε δυο χρόνια οι επικουρικές θα έχουν μηδενιστεί. Δεν μπορούμε να το δεχτούμε αυτό. Βλέπω ότι από την πλευρά μας δεν θα υπάρξει υποχώρηση σε αυτά τα ζητήματα, θέλω να πιστεύω ότι θα υπάρξει υποχώρηση από την άλλη πλευρά» πρόσθεσε.

Οσον αφορά το κλείσιμο της «τρύπας» έως 100 εκατ. ευρώ στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης προκειμένου να καταβληθούν οι συντάξεις του Ιουνίου, ο κ. Στρατούλης δήλωσε πως αυτό θα γίνει με πόρους του Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ) και από την είσπραξη οφειλόμενων ποσών από ταμεία κύριας ασφάλισης (π.χ. το ΙΚΑ).

Εξάλλου ο κ. Στρατούλης ανακοίνωσε τη συγκρότηση ειδικών κλιμακίων ελέγχων για ανασφάλιστη εργασία που θα έχουν αρμοδιότητα σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία. Παράλληλα ανακοίνωσε ότι θα δημιουργηθούν 13 νέα ελεγκτικά κέντρα του ΙΚΑ και στις 13 περιφέρειες της χώρας.

Στην ένταση των ελέγχων για ανασφάλιστη εργασία απέδωσε ο ειδικός επιθεωρητής του ΣΕΠΕ Απόστολος Καψάλης το υψηλότερο καταγεγραμμένο ισοζύγιο προσλήψεων τα τελευταία χρόνια για το πρώτο τρίμηνο του 2015. Ο κ. Καψάλης ανακοίνωσε επίσης ότι από την ερχόμενη Πέμπτη θα ξεκινήσει τις εργασίες της η Διαρκής Μόνιμη Επιτροπή για την παρακολούθηση της παραβατικότητας στους χώρους εργασίας με τη συμμετοχή των συνδικάτων και των παραγωγικών φορέων. Ανέφερε τέλος ότι εντός του 2015 έχουν αναφερθεί 19 θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα και ζήτησε τη συνδρομή των εργαζομένων και των συνδικάτων στο έργο του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας.