Η τρομοκρατία των τζιχαντιστών που ήδη γεννιέται μέσα στους κόλπους της ευρωπαϊκής οικογένειας, η παράνομη διακίνηση ανθρώπων από τις περιοχές της Βορείου Αφρικής και της Μέσης Ανατολής προς τον ευρωπαϊκό χώρο και η εκμετάλλευση πραγματικών η φανταστικών μειονοτικών ζητημάτων συνιστούν εφιαλτικού χαρακτήρα κινδύνους για την Ευρώπη.

Αυτό τόνισε παρεμβαίνοντας τη Δευτέρα στην κοινή συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας της ΕΕ ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, ο οποίος επωφελούμενος -όπως είπε- από την παρουσία του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ στη σύνοδο, υπογράμμισε ότι οι δύο οργανισμοί (δηλαδή η ΕΕ και το ΝΑΤΟ) θα πρέπει να συνεργαστούν σε πολιτικό επίπεδο, «με στόχο τον περιορισμό του εξτρεμισμού, του φονταμενταλισμού, του αλυτρωτισμού και των εθνικιστικών ιδεών που αποσταθεροποιούν την περιοχή των Βαλκανίων».

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, αναφερόμενος στην ελληνική συμμετοχή στο ΝΑΤΟ επισήμανε ότι «λόγω της πολυμορφίας των αποστολών και των επιχειρήσεων της ΕΕ στο πλαίσιο της Κοινής Πολιτικής Άμυνας και Ασφάλειας καταφέραμε να αποκτήσουμε πολύτιμη πείρα» και ότι «μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες μας είναι η διεξαγωγή των επιχειρήσεων της Κοινής Πολιτικής Άμυνας και Ασφάλειας στο Κέρας της Αφρικής, όπου αναλάβαμε δράση κατά της πειρατείας με επιτυχία».

«Παρότι έχει επιτευχθεί μια σχετική σταθερότητα και ασφάλεια στη περιοχή, πιστεύουμε ότι θα πρέπει να διατηρήσουμε την παρουσία μας» τόνισε ο Π. Καμμένος, σημειώνοντας πως «μια πιθανή αναζωπύρωση της πειρατείας, δεδομένου ότι οι πραγματικοί λόγοι εμφάνισής της δεν έχουν ακόμα εκλείψει εντελώς, θα έχει δυσμενείς επιπτώσεις σε τομείς όπως το διαμετακομιστικό εμπόριο, την ενεργειακή ασφάλεια και εν τέλει στην ευρωπαϊκή οικονομία».

«Πρέπει να διατηρήσουμε τις θαλάσσιες γραμμές επικοινωνίας (Sea Lines of Communication (SLOC)) της Ευρώπης ανοικτές» τόνισε ο υπουργός.

 Όσον αφορά, τέλος, την επιχείρηση EUFOR ALTHEA, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας τόνισε πως «προτού επανεξετάσουμε τον τρόπο δράσης μας, θα πρέπει να αξιολογήσουμε την κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, έπειτα και από τα πρόσφατα γεγονότα».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από