Την κοινωνική παράμετρο ως προς την αύξηση της βίας του δρόμου δίνει ο κοινωνιολόγος Χαράλαμπος Στέρτσος.
«Σε μεταβατικές περιόδους αυξάνονται και η ανομία και η εγκληματικότητα και οι ανήθικες συμπεριφορές και όλα καταρρέουν. Ολοι αντιλαμβάνονται ότι είναι μια κοινωνία σε κίνηση, σε περιδίνηση. Μια κοινωνία που έχει φθάσει σε ένα σημείο όπου όλα παίζονται ανά πάσα στιγμή. Υπάρχει διάχυτη αβεβαιότητα, ανασφάλεια, με πολλά υπό αίρεση. Ο κόσμος βιώνει ανασφάλεια».
Ο κ. Στέρτσος επισημαίνει και τη χωροταξική παράμετρο στην εγκληματικότητα, όπως αναπτύσσεται στο Λεκανοπέδιο. «Θα παρατηρήσουμε ότι οι πιο λαϊκές περιοχές είναι αυτές που πλήττονται περισσότερο. Τα προάστια έχουν την ικανότητα να ασφαλίζονται ιδιωτικά και να έχουν εταιρείες σεκιούριτι και ουσιαστικά αυτά τα μέτρα λειτουργούν αποτρεπτικά. Στις άλλες περιοχές οι λαϊκές τάξεις επαφίενται στην Αστυνομία. Και πολλές φορές η Αστυνομία, με όλες αυτές τις ανακατατάξεις, δεν δείχνει να έχει αποτελέσματα».
Σε ένα μείγμα ίδιον των καταστάσεων μετάβασης και στις συνέπειές του αναφέρεται ο κοινωνιολόγος. «Εχουν αρθεί οι ηθικοί δεσμοί, οι δεσμοί αλληλεγγύης και σεβασμού που κρατούν την κοινωνία μας. Εχουν καταλυθεί στοιχειώδεις αξίες και αυτό δείχνει ότι το πουλόβερ του κοινωνικού ιστού έχει αρχίσει και ξηλώνεται» επισημαίνει χαρακτηριστικά.
Ολες οι ανακατατάξεις, η οικονομική κρίση, τα κύματα παράτυπων μεταναστών, αποτελούν δυσβάστακτο φορτίο, με αποτέλεσμα να δοκιμάζεται η ταυτότητα του πολίτη. «Δοκιμάζεται η ταυτότητα που έδινε τα πολιτισμικά χαρακτηριστικά του Ελληνα, όπως η φιλοξενία, η αλληλεγγύη. Πολλά αυτονόητα αρχίζουν και ξηλώνονται στις ημέρες μας. Ουσιαστικά έχουν μαζευτεί τόσα σύννεφα για μια τέλεια καταιγίδα, σε όλα τα επίπεδα» καταλήγει ο κ. Στέρτσος.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από