Η Ελλάδα και οι εταίροι της στην Ευρωπαϊκή Ενωση έχουν πλέον έρθει πιο κοντά «σε μια κοινή αντίληψη» σε πολλούς τομείς που αφορούν στις μεταρρυθμίσεις, και η Αθήνα «έχει γίνει πιο εποικοδομητική στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων» δήλωσε τη Δευτέρα ο επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ Πιέρ Μοσκοβισί.

«Εχουμε μετακινηθεί πιο κοντά σε ενα κοινό έδαφος για τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν σε μια σειρά από τομείς», είπε ο Μοσκοβισί μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Βερολίνο.

Ως παραδείγματα έφερε τον ΦΠΑ, τη Γενική Γραμματεία Εσόδων και τον έλεγχο των «κόκκινων» (μη εξυπηρετούμενων) δανείων.

«Η ελληνική κυβέρνηση έχει αρχίσει να ασχολείται πιο εποικοδομητικά και με το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων. Υπάρχουν επίσης ενθαρρυντικά μηνύματα για τη μεταρρύθμιση της αγοράς ενέργειας», πρόσθεσε ο Μοσκοβισί.

Ο κ. Μοσκοβισί έκανε λόγο για «ουσιαστική πρόοδο» που έχει σημειωθεί στις διαπραγματεύσεις της Αθήνας με τους Θεσμούς. Τόνισε, ωστόσο, ότι «ο χρόνος που απομένει για συμφωνία είναι περιορισμένος».

Πρόσθεσε, όμως, ότι δεν είναι απαισιόδοξος, αλλά και ότι υπάρχει μόνο ένα σενάριο, «μια ισχυρή Ελλάδα σε μια ισχυρή ευρωζώνη».

«Δεν έχουμε βεβαίως φθάσει στο τέλος. Πρέπει να επιταχύνουμε τον ρυθμό για να καταλήξουμε (σε συμφωνία). Έχουμε περιορισμένο χρόνο τώρα, περιορισμένο χρόνο και έχουμε ακομη πολύ σημαντική δουλειά να κάνουμε», δήλωσε ο γάλλος επίτροπος της ΕΕ και επεσήμανε ότι πρέπει να γίνουν ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και στο συνταξιοδοτικό.

Ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο να δοθεί στην Ελλάδα τρίτο πακέτο βοήθειας, ο κ. Μοσκοβισί διευκρίνισε ότι η διαπραγμάτευση που βρίσκεται σε εξέλιξη δεν αφορά κάτι τέτοιο, για να προσθέσει ότι οποιαδήποτε πιθανή νέα βοήθεια μπορεί να συζητηθεί μόνο εφόσον ολοκληρωθεί το τρέχον πρόγραμμα.