Σε θάνατο καταδικάστηκε από δικαστήριο της Αιγύπτου ο τέως πρόεδρος της χώρας Μοχάμεντ Μόρσι, όπως και άλλοτε αρχηγός της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, Καϊράτ αλ Σατέρ, για την υπόθεση της απόδρασης από φυλακές της χώρας. Σε θάνατο καταδικάστηκαν επίσης άλλα 104 άτομα.

Πάντως, όπως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις, την τελευταία λέξη για την εκτέλεση των ποινών θα έχει ο Μεγάλος Μουφτής της χώρας.

Ο ίδιος ο Μόρσι, ο οποίος παρακολοθούσε τη διαδικασία μεσά από κλουβί, σήκωσε τη γροθιά του, θέλοντας με αυτό τον τρόπο να δείξει ότι αψηφά τις αποφάσεις του δικαστηρίου.

Mέλος της Αδελφότητας χαρακτήρισε πολιτική την απόφαση, ζητώντας την παρέμβαση της διεθνούς κοινότητας.

Έντονες αντιδράσεις και από την Τουρκία: ο Ταγίπ Ερντογάν μίλησε για «επιστροφή στην αρχαία Αίγυπτο» και κατηγόρησε τη διεθνή κοινότητα για τη στάση της έναντι των διώξεων εις βάρος ενός δημοκρατικά εκλεγμένου προέδρου.

Ο Μόρσι εξελέγη πρόεδρος της Αιγύπτου στις εκλογές του 2012 μετά την πτώση του Χόσνι Μουμπάρακ και ανετράπη από τον Στρατό τον Ιούλιο του 2013.

Πριν από λίγους μήνες καταδικάστηκε σε κάθειρξη 20 ετών χωρίς αναστολή για την ευθύνη του στο θάνατο διαδηλωτών το 2012.

Ο Μόρσι κρατείται σε φυλακή υψίστης ασφαλείας στην Αλεξάνδρεια, όπου είχε μεταφερθεί τέσσερις μήνες μετά την κράτησή του σε άγνωστη τοποθεσία.

Από το καλοκαίρι του 2013, περισσότεροι από 1.400 διαδηλωτές υπέρ του Μόρσι έχουν σκοτωθεί από τις δυνάμεις ασφαλείας στην Αίγυπτο, περισσότεροι από 15.000 οπαδοί του έχουν συλληφθεί και εκατοντάδες έχουν καταδικασθεί σε θάνατο σε μαζικές δίκες που ολοκληρώνονται μερικές φορές μέσα σε μερικά λεπτά και καταγγέλλονται διεθνώς.