Απολαμβάνοντας ένα ποτήρι Romanée-Conti Grand Cru του 1999 από την τεράστια συλλογή κρασιών που διαθέτει, ο σερ Αλεξ Φέργκιουσον αναπολεί συχνά το ένδοξο παρελθόν του στα γήπεδα ως προπονητής της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Κάθε φορά ωστόσο που φθάνει στο ζήτημα του Πολ Πογκμπά, για τον οποίο θεωρήθηκε υπεύθυνος για τη φυγή του από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ο Σκωτσέζος κομπιάζει, κοκκινίζει και σπεύδει να αλλάξει θέμα. Ο πόνος του έγινε ακόμα μεγαλύτερος την Τετάρτη το βράδυ, βλέποντας το άλλοτε μέλος των ακαδημιών της Γιουνάιτεντ να ηγείται της Γιουβέντους στο Σαντιάγο Μπερναμπέου στο ματς με τη Ρεάλ, οδηγώντας τη Βέκια Σινιόρα στον τελικό του φετινού Τσάμπιονς Λιγκ. Οι ευκαιρίες που προσέφερε ο σερ Αλεξ στον Πογκμπά ήταν περιορισμένες, ενώ όταν πλέον ο Γάλλος είχε αποφασίσει να φύγει από το Ολντ Τράφορντ ο Φέργκιουσον δήλωσε πως ο νεαρός δεν έδειξε κανέναν σεβασμό στην ομάδα του και χαίρεται που παίκτης με τέτοια συμπεριφορά δεν θα αγωνίζεται υπό τις οδηγίες του!

Ο ΤΙΡΑΜ. Αυτό που δεν μπόρεσε να διακρίνει στον νεαρό ο μύθος της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ το είδαν δεκάδες άλλοι. «Τον είδα να παίζει για πρώτη φορά στα 16 του χρόνια. Οταν τελείωσε το παιχνίδι κατέβηκα στα αποδυτήρια και είπα στον προπονητή του: Τι ήταν αυτό; Κι εκείνος μου απάντησε: «Δεν είδες τίποτα. Σήμερα δεν ήταν καλός». Φανταστείτε λοιπόν» λέει στην «Ελ Παΐς» η παλιά δόξα του γαλλικού ποδοσφαίρου Λιλιάν Τιράμ.

Γεννημένος στη Γαλλία από γονείς από τη Γουινέα, ο Πογκμπά μεγάλωσε αναπνέοντας ποδόσφαιρο. Εκρυβε την μπάλα κάτω από το θρανίο του σχολείου για να είναι έτοιμος να ξεχυθεί στους δρόμους και να παίξει ποδόσφαιρο. Ο Πολ είναι ο νεότερος από τα τρία αδέλφια (τα άλλα δύο είναι οι δίδυμοι Φλορεντίν και Ματίας που επίσης παίζουν ποδόσφαιρο και είναι διεθνείς με τη Γουινέα), τα οποία μεγάλωσαν βλέποντας σε βίντεο τους αγώνες του Πελέ και του Γκαρίντσα.

«Ο Πελέ σκοράριζε με τα πάντα: το αριστερό, το δεξί. Και ο Γκαρίντσα! Τους τρέλαινε όλους με τα κόλπα του. Πού να τα δεις τώρα όλα αυτά» είχε δηλώσει πρόσφατα ο Πολ Πογκμπά σε συνέντευξή του στη «Ρεπούμπλικα».

Τα απογεύματα έπαιζε μπάλα στην άσφαλτο για ώρες, απέναντι από το σπίτι του στο Λανί-Σιρ Μαρν (70 χιλιόμετρα από το Παρίσι).

ΣΤΗ ΓΙΟΥΝΑΪΤΕΝΤ. Η ανέλιξή του στις ακαδημίες των τοπικών συλλόγων ήταν ταχύτατη, φθάνοντας τελικά στο προπονητικό κέντρο της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ σε ηλικία 16 ετών. Ο Φέργκιουσον ωστόσο υπέπεσε στο μοιραίο λάθος, δεν τον εκτίμησε σωστά και ο Πογκμπά έφυγε χωρίς να εισπράξει η Γιουνάιτεντ ούτε σεντ.

Ο νεαρός μέσος αγωνίστηκε στο πρωτάθλημα των αναπληρωματικών για δύο σεζόν (1.498 λεπτά) και τη σεζόν 2011-2012 έκανε ντεμπούτο με την πρώτη ομάδα. Συνολικά έπαιξε 71 λεπτά στην Πρέμιερ Λιγκ, 28 στο Γιουρόπα Λιγκ και 103 στο Κύπελλο.

Η λάθος απόφαση του Φέργκιουσον που έκρινε το μέλλον του Πογκμπά ελήφθη τον Ιανουάριο του 2012. Η Γιουνάιτεντ αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα τραυματισμών. Τότε ο Φέργκιουσον προτίμησε να ανασύρει από τη ναφθαλίνη τον Πολ Σκόουλς, ο οποίος είχε αποχωρήσει από την ενεργό δράση πριν από επτά μήνες, παρά να εμπιστευθεί τον ταλαντούχο νεαρό.

Ο μάνατζερ του παίκτη, ο εκκεντρικός Μίνο Ραϊόλα, εκμεταλλεύθηκε τη δυσαρέσκεια του Πογκμπά και τον έπεισε να συνεχίσει την καριέρα του στη Γιουβέντους.

Οταν ο Φέργκιουσον αντιλήφθηκε το λάθος του, έστειλε στο σπίτι του νεαρού Γάλλου τον συμπατριώτη και συμπαίκτη του στη Γιουνάιτεντ Πατρίς Εβρά για να τον πείσει να αλλάξει γνώμη και να παραμείνει στο Ολντ Τράφορντ. Η προσπάθεια αποδείχθηκε μάταιη.

Στην τελευταία τους συνάντηση ο Φέργκιουσον είπε στον Πογκμπά: «Μην πας στην Ιταλία, δεν θα περάσεις καλά, υπάρχει πολύς ρατσισμός εκεί». Πριν καταλήξει στη Γιουβέντους ο Πογκμπά είχε προσφερθεί στην Ιντερ και στη Μίλαν. Τόσο όμως ο Μοράτι όσο και ο Γκαλιάνι θεώρησαν υπερβολικό το ποσό των 4 εκατ. ευρώ που ζητούσε ως «μεσιτεία» ο μάνατζερ του παίκτη για ένα παιδί 19 ετών.

«Ηταν πιο αργός και έδινε την μπάλα με αρκετή καθυστέρηση σε σχέση με σήμερα. Δεν ήταν δυνατός στον ψυχολογικό τομέα και δεν του άρεσε η σκληρή δουλειά» λέει για τον Πογκμπά ο πρώην προπονητής του στις ακαδημίες της Χάβρης Μόμο Τσάτσα.

ΤΟ ΟΡΟΣΗΜΟ ΤΟΥ ΚΟΝΤΕ. Στη Γιούβε αρχικά ανέλαβε ρόλο αναπληρωματικού του Πίρλο, αλλά τελικά ο Κόντε τον τοποθέτησε βασικό στην αριστερή πλευρά της μεσαίας γραμμής. Σε αντίθεση με τον Φέργκιουσον, ο Κόντε αντιλήφθηκε γρήγορα πως έχει στα χέρια του ένα ακατέργαστο διαμάντι. Ο Πογκμπά ξεχώριζε για τη δύναμη, την τεχνική, τις ντρίμπλες, την επινοητικότητα και τα γκολ του.

Αρχικά οι συμπαίκτες του είχαν υποστεί σοκ βλέποντας τον πιτσιρικά να μη διστάζει να σουτάρει από 30 μέτρα απόσταση. Η Γιούβε είχε χτυπήσει φλέβα χρυσού. Ουσιαστικά τον απέκτησε χωρίς να δώσει χρήματα και σήμερα, δυόμισι χρόνια μετά, η τιμή του έχει εκτοξευθεί στα 100 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τους παίκτες της Βέκια Σινιόρα, ο Πογκμπά διαθέτει την τεχνική του Μαρκίζιο, την επιθετικότητα του Βιδάλ και την ιδιοφυΐα του Πίρλο.