Το παραπάτημα σε κάποια από τις πλάκες της πίσω αυλής στην οικία Σαμαρά στην Κηφισιά δεν ήταν ασυνήθιστο σε μια μπασκετική μονομαχία ανάμεσα στον πατέρα, ύψους 1,90 μ., και στον γιο των 2,02 μ. Ο πρόεδρος της ΝΔ έβαλε το αριστερό χέρι στο έδαφος για να στηριχθεί και να αποφύγει μια άτσαλη πτώση, αλλά το βάρος του σώματος αρκούσε για να γίνει η ζημιά. Το κάταγμα στον αγκώνα θα τον κρατήσει κατ’ οίκον έως τη Δευτέρα, οπότε προγραμματίζεται η πρώτη έξοδος –στη γενική συνέλευση του ΣΕΒ. Στους εκπροσώπους της εγχώριας βιομηχανίας ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναμένεται να δώσει μια πρόγευση για τη στάση της ΝΔ στην τελική ευθεία της κυβερνητικής διαπραγμάτευσης με τους δανειστές. Ο κ. Σαμαράς σκόπευε να δώσει το στίγμα του στο συνέδριο του «Εκόνομιστ», σε μια ομιλία που ματαιώθηκε εξαιτίας του τραυματισμού, όπως ματαιώθηκε και η σημερινή παρέμβασή του στην κομματική προσυνδιάσκεψη της Τρίπολης. Αυτές είναι και οι μοναδικές αλλαγές στο πρόγραμμα Σαμαρά από το ατύχημα, ενώ με συνεχείς έγγραφες δηλώσεις και μια σκληρή επίθεση στη νέα συγκυβέρνηση φρόντισε, από την πλευρά του, να διαμηνύσει –πρωτίστως στο εσωκομματικό πεδίο –ότι η ΝΔ δεν βρίσκεται υπό ανάρρωση.

Το πενθήμερο αυτό ωστόσο αποδείχθηκε αρκετό για να αναδειχθεί ο εσωκομματικός πόλεμος που φουντώνει με φόντο μια συμφωνία με ευρωπαίους εταίρους και δανειστές. Από την Ντόρα Μπακογιάννη έως τον Νίκο Δένδια και τον Ευριπίδη Στυλιανίδη, οι αμφισβητίες της κομματικής ηγεσίας δείχνουν χωρίς περιστροφές τον δρόμο της υπερψήφισης της συμφωνίας από τη ΝΔ, σε ένα κρας τεστ με τον τρίτο όροφο της Λεωφόρου Συγγρού –που προσανατολίζεται στην καταψήφισή της αν το νέο πακέτο μέτρων υπερβαίνει όσα αποδεχόταν η προηγούμενη κυβέρνηση με το λεγόμενο e-mail Χαρδούβελη.

Η συνεδρίαση του άτυπου Πολιτικού Συμβουλίου της ΝΔ την προσεχή Τρίτη παρέχει την ευκαιρία να καταγραφούν ενστάσεις και διαφωνίες, παρότι σχεδόν προεξοφλείται ότι δεν πρόκειται να ληφθούν αποφάσεις για τη στάση του κόμματος χωρίς να υπάρχει στο τραπέζι το κείμενο μια συμφωνίας. Οσο παραμένει το σκηνικό αβεβαιότητας, εξάλλου, και δεν έχει εξαλειφθεί κάθε ενδεχόμενο για ρήξη με τους εταίρους, όλες οι γαλάζιες φυλές είναι σχεδόν αναγκασμένες να κρατούν χαμηλούς τόνους.

Σε αυτό το κλίμα, στο επίκεντρο της εσωκομματικής μάχης βρίσκεται το αίτημα για σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, προκειμένου να υποδείξει την κατεύθυνση του κόμματος μπροστά σε μια συμφωνία. Επιτελικά στελέχη που βρίσκονται δίπλα στον Αντώνη Σαμαρά διαμηνύουν ότι από τη στιγμή που θα κλείσει η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους πιστωτές και υπάρξει ένα κοινό κείμενο, τότε η εξέλιξη θα αποτιμηθεί από όλα τα κομματικά όργανα –συνεπώς και από τη γαλάζια Κ.Ο. Σχεδόν κατηγορηματικά, ωστόσο, αποκλείουν μια ψηφοφορία μεταξύ των βουλευτών, η οποία θα καθορίσει τα επόμενα κομματικά βήματα.

Η διελκυστίνδα που έχει ξεκινήσει στο κομματικό παρασκήνιο, είναι πρόδηλο ότι συνδέεται με τις γενικότερες μετεκλογικές προστριβές και τη στοχοποίηση της κομματικής ηγεσίας. Στο προεδρικό επιτελείο εκτιμούν ότι οι αντιφρονούντες θα επιδιώξουν να μετατρέψουν μια ψηφοφορία στην ΚΟ για τη συμφωνία σε άτυπη ψηφοφορία αμφισβήτησης της ηγεσίας, ώστε να προσπεράσουν και τις αποτυχημένες μέχρι σήμερα προσπάθειες για τη συλλογή υπογραφών που θα οδηγούσαν σε έκτακτο Συνέδριο. Οι αμφισβητίες θεωρούν ότι η στάση του κόμματος απέναντι στη συμφωνία είναι κεφαλαιώδους σημασίας για την εικόνα και την πορεία της ΝΔ και δεν μπορεί κα καθορισθεί αποκλειστικά με απόφαση του προέδρου. «Η ηγεσία οφείλει να ακολουθήσει τις εντολές των βουλευτών» είναι το βασικό επιχείρημα που προβάλλει ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, μεταφέροντας ουσιαστικά τη θέση της απέναντι πλευράς.

Κατά την ίδια ομάδα στελεχών που προετοιμάζεται ακόμη και για μετωπική σύγκρουση με τον Αντώνη Σαμαρά εφόσον αποφασιστεί η καταψήφιση της συμφωνίας, η ΝΔ διακινδυνεύει να απεμπολήσει την ευρωπαϊκή ταυτότητα και αξιοπιστία της.

«Ναι» Ή σύγκρουση. Είναι μια θέση που, εκτός από τους Μπακογιάννη, Δένδια και Στυλιανίδη, συμμερίζονται και οι Κυριάκος Μητσοτάκης, Κωστής Χατζηδάκης, Μάξιμος Χαρακόπουλος, αλλά και οι Κώστας Τζαβάρας και Βασίλης Κικίλιας, ενώ σε αντίστοιχο μήκος κύματος κινείται και ο πυρήνας των καραμανλικών. Ανάλογα με την ένταση της σύγκρουσης, κομματικοί παράγοντες δεν αποκλείουν να υπάρξουν αγεφύρωτα ρήγματα (με διαγραφές ή αποχωρήσεις), ενώ βουλευτές έχουν αρχίσει να υποδεικνύουν μια ενδιάμεση στάση που θα μπορούσε να αποτρέψει έναν σκληρό εμφύλιο, δείχνοντας προς την κατεύθυνση της αποχής της ΝΔ από την κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή.
«Οχι» σε λευκή εντολή στην κυβέρνηση

Στο προεδρικό επιτελείο είναι πεπεισμένοι ότι η όποια συμφωνία θα προκαλεί νέα πλήγματα στη μεσαία τάξη και θεωρούν ότι είναι ζωτικής σημασίας για τη ΝΔ η επαναπροσέγγισή της. Στη βάση αυτή, προαναγγέλλουν ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν μπορεί να προσυπογράψει πρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις για τα μεσαία στρώματα. Με το επιχείρημα ότι δεν πρόκειται να δοθεί λευκή επιταγή στην κυβέρνηση Τσίπρα κινούνται ήδη οι Δημήτρης Σταμάτης, Μάκης Βορίδης, Αδωνις Γεωργιάδης, Κώστας Καραγκούνης, Χρήστος Σταϊκούρας, Σοφία Βούλτεψη, Αννα – Μισέλ Ασημακοπούλου, Κώστας Σκρέκας, Θανάσης Μπούρας και Γιάννης Πλακιωτάκης.