«Με αυτά που κάνετε δένετε πισθάγκωνα την Ευρώπη που θέλει απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο». Αυτή ήταν μόνο η εισαγωγή για το φλερτ της κυβέρνησης με τη Μόσχα και τον Turkish Stream που έκανε ο Αμος Χοχστάιν στις συναντήσεις του με κυβερνητικά στελέχη στην Αθήνα. Οσα είπε στη συνέχεια ο απεσταλμένος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τα Ενεργειακά ήταν ακόμη σκληρότερα και συνοψίστηκαν στη φράση: «Αν προχωρήσετε με τους Ρώσους, ξεχάστε οποιαδήποτε επένδυση σχετίζεται με τον αγωγό TAP και όχι μόνο».
Δεν ήταν περίπατος οι συναντήσεις που είχαν ο Νίκος Κοτζιάς, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης και ο Νίκος Παππάς με τον Χοχστάιν. Το μαρτυρούν και οι λιτές έως καθόλου ανακοινώσεις που ακολούθησαν τις συναντήσεις. Στον αντίποδα, η σκληρή ανακοίνωση που εξέδωσε η αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής τα λέει όλα. Πολύ περισσότερα μαρτυρά το γεγονός ότι, σύμφωνα με μια γραμμή πληροφόρησης, η ανακοίνωση εκδόθηκε χωρίς συνεννόηση με την κυβέρνηση.  
Η ανακοίνωση περιέγραφε με διπλωματικό τρόπο όσα διαμήνυσε ο Αμερικανός στους έλληνες αξιωματούχους. Και αυτά δεν ήταν καθόλου διπλωματικά. Ο Χοχστάιν κατηγόρησε την Αθήνα ότι υπονομεύει την ενεργειακή απεξάρτηση της ΕΕ από τη Ρωσία και υποστήριξε με στοιχεία ότι το πρότζεκτ του Turkish Stream είναι ευθέως ανταγωνιστικό στα κυοφορούμενα πρότζεκτ του Νότιου Ενεργειακού Διαδρόμου και στις διασυνδετηρίους στις οποίες θα μπορούσε να μετάσχει η Ελλάδα.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις πληροφορίες των «ΝΕΩΝ»,  ο Αμερικανός υποστήριξε ότι αν η Ελλάδα προχωρήσει με τον ρωσικό αγωγό, ουσιαστικά ακυρώνει τα οφέλη από τη συμμετοχή της στον αγωγό TAP, ενώ υποθηκεύει τη δυνατότητά της να γίνει ενεργειακός κόμβος τόσο μέσω του αγωγού που θα φέρνει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν όσο και μέσω σχεδιασμών που θα περιελάμβαναν τον τερματικό σταθμό LNG (υγροποιημένου φυσικού αερίου) στη Ρεβυθούσα, ο οποίος είναι ένας από τους 13 παρόμοιους σταθμούς που λειτουργούν στη Μεσόγειο και στην Ευρώπη.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Χοχστάιν μίλησε ακόμη για τις δυνατότητες του διασυνδετήριου αγωγού Ελλάδας - Βουλγαρίας (IGB), για τις δυνατότητες της Ελλάδας να συνεργαστεί με χώρες όπως η Ουγγαρία για το φυσικό αέριο που περισσεύει, σε συνδυασμό με τον TAP και τις μονάδες LNG. Ειδική αναφορά μάλιστα έκανε στις δυνατότητες του Πρίνου. Το μήνυμα ήταν σαφές και κατέληγε στην προειδοποίηση: «Αν προχωρήσετε με τους Ρώσους, ξεχάστε τις επενδύσεις για τον TAP, για μονάδες LNG και οτιδήποτε άλλο συνδέεται με την ενέργεια».
Από τις απαντήσεις που έδωσαν τα κυβερνητικά στελέχη στον απεσταλμένο του Τζον Κέρι προκύπτει ότι η Αθήνα είναι αποφασισμένη να το τραβήξει με τη Μόσχα. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν συναντήθηκε με τον Χοχστάιν και έστειλε αντ' αυτού τον Νίκο Παππά. Το επίσημο επιχείρημα του Μεγάρου Μαξίμου ήταν το πρωτόκολλο, καθώς ο Χοχστάιν δεν είναι υφυπουργός.
ΝΟΝ PAPER. Η Αθήνα εξακολουθεί να χρησιμοποιεί το άνοιγμα προς τη Μόσχα ως χαρτί της διαπραγμάτευσης, όπως προκύπτει και από το πανηγυρικό non paper που συνόδευσε πριν από λίγες ημέρες την υποτιθέμενη πρόσκληση που απηύθυνε ο ρώσος υφυπουργός Οικονομικών στον Αλέξη Τσίπρα η Ελλάδα να ενταχθεί στην αναπτυξιακή τράπεζα των BRICS. Οπως έλεγε ανώτερη διπλωματική πηγή, «γνωρίζουμε ότι το Eurogroup είναι το σκληρότερο φόρουμ για την Ελλάδα καθώς κυριαρχείται από τους υπουργούς Οικονομικών που είθισται στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις συνεργασίας να προέρχονται από τα σκληρά νεοφιλελεύθερα κόμματα. Στον αντίποδα, η εξωτερική πολιτική είναι ένα γήπεδο στο οποίο έχουμε πλεονέκτημα και σκοπεύουμε να το αξιοποιήσουμε».
Οσο το Eurogroup θα πιέζει τόσο η κυβέρνηση θα εκνευρίζει αρκετούς Ευρωπαίους με το φλερτ της με τη Ρωσία. Ολες οι μπλόφες, όμως, κάποτε τελειώνουν. Η κυβέρνηση θα πρέπει να αποφασίσει ποια στάση θα τηρήσει στο ενδεχόμενο να ανανεωθούν οι κυρώσεις έναντι της Ρωσίας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 25ης Ιουνίου. Μέχρι σήμερα δεν έχει σπάσει την κοινή ευρωπαϊκή γραμμή. Μέχρι τότε θα  έχει λήξει και το δράμα της συμφωνίας με τους Ευρωπαίους.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από