Το σχέδιο νόμου για την ελληνική ιθαγένεια καλωσόρισε με δήλωσή της η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, υπενθυμίζοντας ότι ήταν το κόμμα της που πρώτο έθεσε στην πολιτική ατζέντα το θέμα της χορήγησης ιθαγένειας στη δεύτερη γενιά.

Η ίδια μάλιστα σχολίασε με νόημα πως «θα έχει ενδιαφέροννα δούμε αν σύσσωμη η κυβερνητική πλειοψηφία των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ στηρίζει αυτή τη νομοθετική πρωτοβουλία»…

Πιο αναλυτικά η Φώφη Γεννηματά είπε:

«Το σχέδιο νόμου «Τροποποίηση Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας και άλλες διατάξεις» που αναρτήθηκε στη δημόσια διαβούλευση δίνει λύση στο πρόβλημα που δημιουργήθηκε μετά από τη γνωστή απόφαση του ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματικές τις αντίστοιχες διατάξεις του νόμου 3838/10 και ταλαιπώρησε χιλιάδες de facto Έλληνες που αναμένουν την αυτονόητη αναγνώριση της ιδιότητας του πολίτη από την ελληνική πολιτεία.

» Το ΠΑΣΟΚ πρώτο έθεσε στην πολιτική ατζέντα το θέμα της χορήγησης ιθαγένειας στη δεύτερη γενιά.

» Από τα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας ανέδειξε το θέμα και προχώρησε άμεσα, με την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας, στην ψήφιση του νόμου 3838/10.

» Το μεγαλύτερο μέρος των ρυθμίσεων που προτείνονται σήμερα περιλαμβάνονταν σχεδόν αυτούσιες στο Σ/Ν που προωθήθηκε, μετά από επιμονή του ΠΑΣΟΚ, από την προηγούμενη κυβέρνηση, ενώ και η κτήση ιθαγένειας με την εγγραφή στο δημοτικό ήταν πρόταση του ΠΑΣΟΚ ώστε να αρθεί το αδιέξοδο που προέκυψε από την απόφαση του ΣτΕ.

» Τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου έχουν υποχρέωση να απομονώσουν όσους έχυσαν το ρατσιστικό τους δηλητήριο κατά την δημόσια διαβούλευση του νόμου 3838/10 αλλά και με την κατάθεση προτάσεων νόμου για την κατάργηση των σχετικών διατάξεων τον Ιούλιο του 2012.

»Ήδη έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος. Η κυβέρνηση οφείλει να δεσμευτεί για την άμεση κατάθεση του νομοσχεδίου στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.

»Εκεί θα έχει ενδιαφέρον να δούμε αν σύσσωμη η κυβερνητική πλειοψηφία των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ στηρίζει αυτή τη νομοθετική πρωτοβουλία».