To σημείωνε τραπεζικός παράγων μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης ότι θα διερευνήσει την ένταξη της Ελλάδας στην τράπεζα των BRICS. «Το ξέρετε» έλεγε, «ότι στο ΔΝΤ οι χώρες που προβάλλουν τις μεγαλύτερες αντιρρήσεις στη χρηματοδότηση της Ελλάδας είναι η Βραζιλία και η Κίνα; Πώς περιμένουμε λοιπόν ότι θα ανοίξουν τα ταμεία της νέας, δικής τους, τράπεζας για να χρηματοδοτήσουν την Ελλάδα, χωρίς μάλιστα αυστηρούς όρους όπως του ΔΝΤ;». Εύλογη η απορία. Σημειωτέον ότι στους BRICS, εκτός από τις Βραζιλία και Κίνα, συμμετέχουν η Ινδία, η Νότια Αφρική και η Ρωσία, που μας έκανε και την πρόταση συμμετοχής. Λέτε να καταφέρουμε να τσακωθούν για χάρη μας και οι αναπτυσσόμενοι;

Προηγούνται οι σμυριδωρύχοι Νάξου

Στο υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης φαίνεται πράγματι να νοιάζονται για τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα. Πιστεύουν –και καλά κάνουν –ότι αυτή είναι η ραχοκοκαλιά της οικονομίας. Ετσι μέχρι τώρα έχουν ανοίξει την πόρτα τους στους σμυριδωρύχους Νάξου, στους εργαζομένους στα Ναυπηγεία Σύρου, στους εκπροσώπους της Ομοσπονδίας Μετάλλου, στους εργαζομένους τριών πρώην θυγατρικών εταιρειών του ΕΟΜΜΕΧ (από τον χώρο της αργυροχρυσοχοΐας, του υποδήματος, της γούνας) κ.ο.κ. Αλλά μόνο αυτοί έχουν περάσει την πόρτα του υπουργείου. Το προεδρείο του ΣΕΒ, όχι ακόμη. Παρότι έχει ζητήσει συνάντηση με τον καθ’ ύλην αρμόδιο υπουργό για τη βιομηχανία Παναγιώτη Λαφαζάνη, το ραντεβού εκκρεμεί. Αντίθετα, οι βιομήχανοι έχουν συναντήσει Δραγασάκη, Βαρουφάκη, Σταθάκη, Σκουρλέτη και πολλούς άλλους υπουργούς. Ο Λαφαζάνης, είναι γνωστό, εκ των πεποιθήσεών του δεν εμπιστεύεται και πολύ τον κόσμο της αγοράς. Δεν μπορείς όμως να αναγνωρίζεις ως συνομιλητές σου τους συμπαθέστατους σμυριδωρύχους της Νάξου, από την εργασία των οποίων επιβιώνουν έξι χωριά του νησιού, και να έχεις στο «περίμενε» τον ΣΕΒ.

Δεν μιλάνε ούτε στο τηλέφωνο

Μαθαίνω ότι στην Καραγιώργη Σερβίας οι τυπικές, μέχρι πρότινος, σχέσεις Νάντιας – Κατερίνας έχουν περάσει σε άλλο επίπεδο. Το ανύπαρκτο. Ούτε στο τηλέφωνο δεν μιλούν, λένε οι κακές γλώσσες, η υπουργός Βαλαβάνη με τη γραμματέα Σαββαΐδου. Και δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι η ΓΓΔΕ, σύμφωνα με τις πληροφορίες, έμαθε από τις εφημερίδες για την έκπτωση 2% σε όσους πληρώσουν εφάπαξ τον φόρο εισοδήματος έως τα τέλη Ιουλίου.

Και την πληρώνουν οι φορολογούμενοι

Στην προκειμένη περίπτωση, η Νάντια παίρνει τις αποφάσεις (για τη φορολογική πολιτική) και η Κατερίνα τις εφαρμόζει. Τι σημαίνει αυτό; Οτι η έκπτωση 2% για να υλοποιηθεί, προϋπέθετε την τροποποίηση της ηλεκτρονικής εφαρμογής για τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος. Να ανοίξει η εφαρμογή χωρίς την έκπτωση αδύνατο, να ανοίξει με την έκπτωση χωρίς να έχει ψηφιστεί, παράνομο. Για αυτό και φθάσαμε να ανοίξει η εφαρμογή στα μέσα Μαΐου, ενάμιση μήνα πριν από τη λήξη της προθεσμίας. Η Νάντια από τη μια, η Κατερίνα από την άλλη. Και οι φορολογούμενοι στη μέση (όμηροι).