Αναζητώντας παίκτες που γεύονται το νέκταρ της επιτυχίας, ανεξάρτητα από την ηλικία τους, το μάτι πέφτει στον σπουδαίο ιταλό γκολκίπερ Τζιανλουίτζι Μπουφόν. Στα 37 βαδίζει πια, λογίζεται ως βετεράνος των γηπέδων και η μοίρα τού κρατούσε μια ωραία έκπληξη τώρα που η καριέρα του πάει προς το τέλος. Η πρόκριση στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ με τη φανέλα της Γιουβέντους ήταν το ωραιότερο δώρο που θα μπορούσε να περιμένει ένας παίκτης που άφησε βαθιά τα ίχνη του στο ποδοσφαιρικό στερέωμα. Και το βράδυ της Τετάρτης το μάτι έπεσε στον Μπουφόν, όχι μόνο όταν πανηγύριζε με τις γροθιές σφιγμένες μετά την ισοπαλία-πρόκριση στο Σαντιάγο Μπερναμπέου, αλλά και λίγο νωρίτερα. Για την ακρίβεια, κάποια λεπτά πριν. Με το σκορ στο εύθραυστο 1-1 και με την πρόκριση να τρεμοπαίζει, ο Μπουφόν έκανε πλονζόν ανάμεσα σε δύο αντιπάλους και ένας εξ αυτών τον χτύπησε στον αγκώνα άθελά του. Φάνηκε ξεκάθαρα (και) στην τηλεοπτική μετάδοση. Τι θα έκανε ένας άσος των δικών μας γηπέδων; Ή θα σφάδαζε στο έδαφος ή θα σηκωνόταν με διάθεση να κάνει φασαρία με τον αντίπαλο, κερδίζοντας έτσι κάποια κρίσιμα λεπτά. Ο Μπουφόν, όμως, βράχος αξιοπρέπειας. Αγέρωχος, έπιασε το χέρι, φρόντισε όμως να σταθεί όρθιος και να συνεχιστεί το ματς. Ναι, γρήγορα γρήγορα, δίχως να το πολυσκεφθεί. Σεβασμός απόλυτος στο παιχνίδι. Κανένας θεατρινισμός, ουδεμία διάθεση για να χαλάσει τη γιορτή. Ισως γι’ αυτό το ίδιο το ποδόσφαιρο ανταμείβει τους ξεχωριστούς και όσους το αντιμετωπίζουν με τη δέσουα σοβαρότητα. Αντίθετα, δηλαδή, με τα τραγελαφικά που συναντάμε στην πατρίδα μας.

Οι μεταγραφές της ΑΕΚ

Για τους γνωρίζοντες δεν ήταν έκπληξη η κίνηση της ΑΕΚ να αποκτήσει τον Γκάλο, άλλοτε σημαντικό στέλεχος του Παναιτωλικού. Αν κάποιος κοιτάξει το παρελθόν μπορεί να προσεγγίσει το μέλλον. Πώς πορεύτηκε το δίδυμο Μελισσανίδη – Μπάγεβιτς κατά την πρώτη τους συνεργασία, περί τα 20 χρόνια πίσω; Η ΑΕΚ ήθελε πάνω απ’ όλα να παίρνει τους καλύτερους της εγχώριας αγοράς. Ελληνες και ξένους, προκειμένου να μικραίνει ο χρονικός ορίζοντας της προσαρμογής. Κάτι αντίστοιχο κάνει και τώρα φέρνοντας τον Γκάλο στα Σπάτα. Αλλωστε, από παίκτες τύπου Μπαρμπόσα ή Κρισάντους ένας γνώριμος μπορεί να δώσει περισσότερα.

Μπορεί να μην αγωνιστεί;

Ο Παναθηναϊκός ήδη κάνει μεταγραφές, συνάπτει συμφωνία με εταιρεία αλλάζοντας χορηγό αθλητικού υλικού και χθες ο κ. Αλαφούζος, μιλώντας σε ραδιοσταθμό (Μetropolis), είπε «θα δούμε αν θα κατέβουμε στο πρωτάθλημα». Προφανώς εννοεί πως θα μιλήσει με την ΑΕΚ και τον ΠΑΟΚ και αφού διαπιστώσει αν υπάρχουν σημάδια κάθαρσης στη διοργάνωση τότε θα αποφασίσει τι θα κάνει στο μέλλον. Η θέση ακούγεται υπερβολική και δύσκολα μπορεί να υλοποιηθεί. Ωστόσο απώτερος στόχος του πρόεδρου της ΠΑΕ Παναθηναϊκός είναι να προκύψουν αλλαγές σε διαιτησία, πειθαρχικές επιτροπές και γενικά στη διοίκηση του ποδοσφαίρου. Στην πρόσφατη συνεδρίαση της Λίγκας, πάντως, οι Πράσινοι δεν βρήκαν συμμάχους.

Ρονάλντο

Ολα όσα βγήκαν πρόσφατα στον ευρωπαϊκό Τύπο, πως έκανε δωρεά ύψους 7 εκατ. ευρώ για τα παιδιά του Νεπάλ, χώρας που επλήγη από καταστροφικό σεισμό, ήταν παραμύθια. Η Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Σώστε τα Παιδιά του Νεπάλ» εξέδωσε ανακοίνωση και υποστήριξε πως δεν πήρε ούτε ένα ευρώ! Σε τέτοια ευαίσθητα θέματα όλοι πρέπει να είναι περισσότερο προσεκτικοί.