Ενας υπερυπολογιστής για τους έλληνες ερευνητές θα λειτουργήσει σύντομα στο κεντρικό κτίριο του υπουργείου Παιδείας, στο Μαρούσι!

Πρόκειται για το νέο εθνικό υπολογιστικό σύστημα υψηλών επιδόσεων (High Performance Computer – HPC), η υπολογιστική ισχύς του οποίου φθάνει τα 180 TFlops (τρισεκατομμύρια πράξεις κινητής υποδιαστολής ανά δευτερόλεπτο). Διαθέτοντας 426 υπολογιστικούς κόμβους, προσφέρει συνολικά πάνω από 8.500 επεξεργαστικούς πυρήνες (CPU cores) διασυνδεμένους σε δίκτυο FDR Infiniband, μια τεχνολογία διασύνδεσης που προσφέρει πολύ χαμηλή καθυστέρηση (low latency) και υψηλό εύρος ζώνης (high bandwidth). Οι δυνατότητες του νέου αυτού συστήματος – που θα ολοκληρωθεί τον Ιούνιο με τη συνδρομή του Εθνικού Δικτύου Ερευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ) – όπως τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Ερευνας και Καινοτομίας Κώστας Φωτάκης, θα χρησιμοποιηθούν για την υποστήριξη επιστημονικών και τεχνολογικών εφαρμογών μεγάλης κλίμακας. Το σύστημα θα είναι διαθέσιμο σε όλους τους ερευνητές  μέσω του πανελλαδικού οπτικού δικτύου νέας γενιάς της ΕΔΕΤ.

Η νέα υποδομή θα ενσωματωθεί στο ευρωπαϊκό οικοσύστημα υπερυπολογιστών, φιλοδοξώντας να συμπεριληφθεί στους 300 ισχυρότερους υπολογιστές του κόσμου.