Βίαιες επιθέσεις κουκουλοφόρων, με σοβαρότερη την εισβολή στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο όπου υπήρξαν και τραυματίες φοιτητές, σκίασαν τις χθεσινές φοιτητικές εκλογές και προκάλεσαν νέα πολιτική ένταση ανάμεσα στη ΝΔ και στην κυβέρνηση.

Αυτές οι επιθέσεις αποτέλεσαν και το «μήνυμα» των φοιτητικών εκλογών που αφορούσε επίθεση στις δημοκρατικές διαδικασίες και δήλωση νομής του ακαδημαϊκού χώρου από ακραία στοιχεία καθώς, κατά τα άλλα, οι εκλογές κατέληξαν ακόμα μία χρονιά σε ασυμφωνία παρατάξεων για τα ποσοστά.

Ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Σάκης Ιωαννίδης έκανε λόγο για συντονισμένη επίθεση κουκουλοφόρων σε 11 πόλεις και σε πάνω από 30 φοιτητικούς συλλόγους. «Στόχος ήταν η απαξίωση της διαδικασίας των φοιτητικών εκλογών που παρ’ όλα αυτά είχαν ιδιαίτερα μεγάλη συμμετοχή. Ως νεολαία είχαμε ήδη από τη Δευτέρα ενημερώσει τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη» ανέφερε, ενώ αργότερα ο Αντώνης Σαμαράς επιτέθηκε κατά του Γιάννη Πανούση, επειδή η Αστυνομία δεν επενέβη. Τις επιθέσεις καταδίκασαν και όλες οι οργανωμένες φοιτητικές παρατάξεις.

Υψηλή αποχή. Παρά τις επιθέσεις αυτές και παρότι πολλά δεδομένα στα Πανεπιστήμια αλλάζουν λόγω των νέων ρυθμίσεων της κυβέρνησης που επαναφέρει άσυλο, αιώνιους φοιτητές, συμμετοχή των φοιτητών στις πρυτανικές εκλογές, καταργεί Συμβούλια Ιδρυμάτων και –μόλις προχθές –ενέκρινε διπλή εξεταστική τον Ιούνιο για τους επί πτυχίω, οι φοιτητές ψήφισαν χθες σε υποτονικό κλίμα και η αποχή ήταν αρκετά υψηλή. Υπολογίζεται ότι στις κάλπες προσήλθαν λιγότεροι από τους περίπου 100.000 φοιτητές που ψήφισαν πέρυσι.

Με εξαίρεση τα επεισόδια στη Θεσσαλονίκη –και μικρότερης έκτασης στο Πολυτεχνείο, στο Χημείο, στη Νομική, στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο και σε άλλες σχολές –η διαδικασία δεν είχε τον παλμό παλαιότερων εποχών, ενώ ακόμα μια φορά οι φοιτητικές παρατάξεις δεν εξέδωσαν κοινά αποδεκτά αποτελέσματα.

Η παράταξη ΔΑΠ της ΝΔ πάντως κατέλαβε για 29η συνεχή χρονιά την πρώτη θέση αν και με πτώση ποσοστών κατά άλλες παρατάξεις (αύξηση όμως κατά την ίδια, καθώς τα ποσοστά διαφέρουν ανάλογα με την παράταξη που τα δίνει), η ΠΑΣΠ εμφάνισε πτώση καθώς έχει διαλυθεί σε αρκετές σχολές, ενώ για άνοδο ή διατήρηση των ποσοστών τους μίλησαν οι παρατάξεις των κομμάτων της Αριστεράς.

Σκηνικό βίας από νωρίς. Ομάδες κουκουλοφόρων προσπάθησαν χθες από νωρίς να στήσουν σκηνικό έντασης και βίας στις φοιτητικές εκλογές. Πρώτος και σοβαρότερος σταθμός ήταν η αιματηρή εισβολή τους στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο. Από τα επεισόδια που προκάλεσαν οι περίπου 50 ροπαλοφόροι εις βάρος της ΔΑΠ τραυματίσθηκαν τέσσερις φοιτητές, εκ των οποίων οι δύο μεταφέρθηκαν για τις πρώτες βοήθειες στο νοσοκομείο. Για την κατάσταση ενημερώθηκε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης η οποία έδωσε εντολή να κινηθεί αυτόφωρη διαδικασία και να γίνουν συλλήψεις –δεν έγινε όμως καμία.

Ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «επαναφέρει το άσυλο της παρανομίας ενώ οι κουκουλοφόροι, με τις πλάτες της πλέον, μπαίνουν και τα σπάνε στα πανεπιστήμια». Και πρόσθεσε: «Η Πολιτεία υποχρεούται να προστατεύει τη ζωή και να εγγυάται την ασφάλεια των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας. Και αν δεν το κάνει η Ελληνική Αστυνομία, ποιος άλλος νομίζει ο κ. Πανούσης ότι θα μπορούσε να το κάνει;».

Από την πλευρά του ο Γιάννης Πανούσης εκτίμησε ότι η ακαδημαϊκή κοινότητα πρέπει να παίρνει την ευθύνη της διαχείρισης, γιατί αλίμονο αν επεμβαίνει η Αστυνομία σε κάθε εκλογική διαδικασία: «Η Αστυνομία θα μπορούσε, όταν έχουμε κίνδυνο ζωής και μια ομοφωνία εισαγγελικών, ακαδημαϊκών και αστυνομικών Αρχών, να δει πώς ακριβώς θα επέμβει. Αλλά όχι να έχουμε ένα αστυνομοκρατούμενο Πανεπιστήμιο, αλλά ούτε ένα ανεύθυνο Πανεπιστήμιο που διεκδικεί την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών, αλλά δεν μπορεί ούτε τα του οίκου του να λύσει».

Στην Αθήνα. Ομάδες κουκουλοφόρων έκαναν έντονη την παρουσία τους και σε σχολές της Αθήνας. Ενταση προκλήθηκε στο κτίριο του Χημείου, όταν ομάδα κουκουλοφόρων επιχείρησε να εισβάλει στον χώρο. Οι δράστες που κρατούσαν ρόπαλα επιτέθηκαν με πέτρες σε φοιτητές που βρίσκονταν στην είσοδο της σχολής. Είχε προηγηθεί πέρασμα των κουκουλοφόρων από το Πολυτεχνείο. Τέλος οι ομάδες κατέληξαν έξω από την Νομική Σχολή, όπου επίσης προσπάθησαν να προκαλέσουν ένταση. Στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο άγνωστοι έκλεψαν κάλπες, γεγονός το οποίο στο συγκεκριμένο ίδρυμα έχει συμβεί αρκετές φορές σε φοιτητικές εκλογές.