«Η Ελλάδα επέστρεψε στην ύφεση», είναι ο τίτλος αρκετών γερμανικών εφημερίδων μετά την ανακοίνωση των χθεσινών εκτιμήσεων της Eurostat, σύμφωνα με τις οποίες στην Ελλάδα το πρώτο τρίμηνο του 2015 το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 0,2%.

Η Handelsblatt επισημαίνει ότι η ευρωπαϊκή οικονομία δεν αναπτύσσεται πλέον τόσο γρήγορα όσο πριν δύο χρόνια, ενώ η ελληνική οικονομία επέστρεψε στην ύφεση.

Η Ελλάδα, προσθέτει η εφημερίδα, είχε σημειώσει για πρώτη φορά έπειτα από χρόνια κρίσης ανάπτυξη το 2014.

Το περιοδικό Spiegel γράφει: «Η ελληνική τραγωδία χρέους αφήνει εμφανή σημάδια: η οικονομία της χώρας επέστρεψε στην ύφεση. Όμως αντίθετα στις άλλες χώρες που πέρασαν κρίση αναπτύσσεται».

Ανάλογο είναι και το άρθρο της Die Welt το οποίο αναφέρει ότι παρόλο που η ευρωπαϊκή οικονομία αναπτύσσεται, στη Γερμανία η ανάπτυξη σημείωσε επιβράδυνση, όπως και στην Ελλάδα.

Και η Frankfurter Allgemeine επισημαίνει ότι αν και πέρυσι η ελληνική οικονομία σημείωσε ανάπτυξη, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2015 επέστρεψε στην ύφεση.

Εξάλλου σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς βεβαιώνει ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να συνεχίσει να βοηθά οικονομικά την Ελλάδα, αλλά και η Αθήνα θα πρέπει να αδράξει την ευκαιρία.

«Αυτό είπα και στον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα: αποδέξου τελικά ότι οι άνθρωποι θέλουν να σας βοηθήσουν».

Όταν ρωτήθηκε αν θα ήταν καλύτερα η Ελλάδα να αποχωρήσει από την ευρωζώνη, ο Σουλτς απάντησε: «όχι, πρώτον η οικονομία της Ελλάδας θα επιδεινωνόταν δραματικά. Δεύτερον θα έπρεπε αμέσως να υποστηριχθεί οικονομικά με μαζικό τρόπο. Τρίτον υπάρχει ο κίνδυνος άλλες χώρες να αναγκαστούν να διαγράψουν διμερή δάνεια (που έχουν συνάψει με την Ελλάδα). Αυτό σε κάποιες χώρες θα μπορούσε να αντιστρέψει τα αποτελέσματα της εξυγίανσης».