Η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση η οποία στοίχισε την Τετάρτη, τη ζωή σε 45 μέλη της σιιτικής μειονότητας των Ισμαηλιτών στο Καράτσι, εστία της διαθρησκευτικής βίας η οποία σπαράσσει το τελευταίο διάστημα του Πακιστάν.

Η ανάληψη της ευθύνης, με μια επίσημη ανακοίνωση η οποία αναρτήθηκε σε ιστοτόπους που χρησιμοποιούν τζιχαντιστές, στην οποία η εξτρεμιστική οργάνωση παρέπεμψε μέσω του Twitter, είναι η πρώτη που κάνει το ΙΚ—το οποίο δρα κυρίως στη Συρία και στο Ιράκ—για μια ενέργεια στην περιοχή του Πακιστάν και του Αφγανιστάν.

Ένοπλοι άνοιξαν πυρ το πρωί εναντίον λεωφορείου με σιίτες μειονοτικούς στο Καράτσι, διαπράττοντας την πιο πολύνεκρη επίθεση έπειτα από μια άλλη που είχε πραγματοποιηθεί εναντίον των σιιτών Ισμαηλιτών με περίπου 60 νεκρούς τον Ιανουάριο στο Σκιρκαρπούρ, μια μικρή πόλη της νότιας επαρχίας Σιντ, της οποίας το Καράτσι είναι η πρωτεύουσα.

Οι ένοπλοι, οι οποίοι επέβαιναν σε μοτοσικλέτες, άνοιξαν πυρ εναντίον του λεωφορείου που μετέφερε τους Ισμαηλίτες, «ξεκινώντας από τον οδηγό». «Όταν το λεωφορείο σταμάτησε, άνοιξαν πυρ αδιακρίτως εναντίον των επιβατών», δήλωσε ο Νατζίμπ Άχμεντ Χαν, ένας ανώτερος αξιωματικός της τοπικής αστυνομίας. «Ένας από τους ένοπλους είπε: σκοτώστε τους όλους», πριν αρχίσει ένας καταιγισμός πυρών, αφηγήθηκε ένας από τους επιζώντες.

Μετά την επίθεση, ένας από τους επιζώντες κατάφερε να οδηγήσει το όχημα ως ένα τοπικό νοσοκομείο, όπου λίγο αργότερα έσπευσαν οι οικείοι των θυμάτων για να διαπιστώσουν εάν οι άνθρωποί τους ήταν ανάμεσα στους τραυματίες, ή να παραλάβουν τις σορούς τους.

«Ήλθα να παραλάβω τη σορό του μοναχογιού μου. Ήταν μαθητής κι ετοιμαζόταν για τις πρώτες του εξετάσεις στο Λύκειο…», είπε με κόπο, συγκρατώντας λυγμούς, ένας άνδρας στο νοσοκομείο.

Σύμφωνα με έναν νεότερο απολογισμό της αστυνομίας στο Καράτσι 45 άνθρωποι, ανάμεσά τους τουλάχιστον 16 γυναίκες, σκοτώθηκαν στην επίθεση εναντίον των μελών αυτής της σιιτικής μειονότητας που αποτελεί το 20% του πληθυσμού του Πακιστάν, μιας χώρας 200 εκατομμυρίων η συντριπτική πλειονότητα των οποίων είναι σουνίτες.

«Ο στόχος της επίθεσης ήταν αθώοι Ισμαηλίτες», επιβεβαίωσε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Γουλάμ Χάιντερ Τζαμάλι, ο αρχηγός της αστυνομίας στην επαρχία Σιντ, κατηγορώντας, χωρίς να δώσει άλλες λεπτομέρειες, «τρομοκράτες» και «εξτρεμιστές» για τη σημερινή επίθεση.