Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου στο Μέγαρο Μαξίμου αργά μετά τις 11 το βράδυ της Τετάρτης.

Συνολική αποτίμηση των διαπραγματεύσεων μέχρι τώρα πραγματοποιήθηκε στο Κυβερνητικό Συμβούλιο, ενώ συζητήθηκε διεξοδικά και η περαιτέρω πορεία τους, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι το Κυβερνητικό Συμβούλιο εξουσιοδότησε την ομάδα διαπραγμάτευσης του Brussels Group να συνεχίσει από αύριο τις διαπραγματεύσεις με επιδίωξη μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία.

Προηγήθηκε σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης στο Υπουργείο Οικονομικών, υπό τον Γιάνη Βαρουφάκη. Επί τάπητος βρέθηκαν οι νέες φορολογικές ρυθμίσεις της κυβέρνησης.

Στη σύσκεψη μετείχαν ο υπουργός Επικρατείας για την καταπολέμηση της διαφθοράς Παναγιώτης Νικολούδης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας και η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη.

Στη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου αναμένεται να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για την αποκρατικοποίηση του ΟΛΠ, με τη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ να προτείνει, σύμφωνα με πληροφορίες, εναλλακτικές λύσεις για τη συνέχιση του διαγωνισμού.

Με βάση τις συγκεκριμένες πληροφορίες, το Ταμείο προωθεί μια «μέση λύση», η οποία θα καλύπτει αφ’ ενός τις απαιτήσεις των πέντε ομίλων που συμμετείχαν στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού (κυρίως της κινεζικής Cosco και της δανέζικης APM Terminals), και αφ’ ετέρου την ανάγκη για αύξηση των εσόδων του Δημοσίου.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν, επίσης, ότι το Δημόσιο θα πωλήσει αρχικά ποσοστό 51% του Οργανισμού, με τον πλειοδότη να έχει το δικαίωμα σταδιακής απόκτησης εντός πενταετίας και του υπολοίπου ποσοστού έως το 67%, υπό την αίρεση ότι θα έχει υλοποιήσει το χρονικό αυτό διάστημα ένα συγκεκριμένο πλάνο επενδύσεων, προκειμένου να επωφεληθεί το κράτος και από τις υπεραξίες που θα δημιουργηθούν στο λιμάνι.

Από κυβερνητικής πλευράς επισημαίνεται, εξάλλου, ότι δεν πωλούνται οι υποδομές του λιμανιού, που παραμένουν στην κυριότητα του Δημοσίου.

Οι ίδιοι κύκλοι αναφέρουν ότι το κράτος θα εισπράττει συγκεκριμένο ποσοστό εσόδων από τις νυν δραστηριότητες, αλλά και από αυτές που θα αναπτυχθούν στο λιμάνι. Εάν όλα προχωρήσουν με βάση τον προγραμματισμό, τότε η υποβολή δεσμευτικών προσφορών από τους πέντε ενδιαφερόμενους ομίλους αναμένεται να γίνει στις αρχές του φθινοπώρου.