Οξύνουν τη ρητορική τους εναντίον του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα στελέχη της κυβέρνησης και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, έπειτα από σειρά δημοσιευμάτων που στηρίζονται στο επίμαχο ηλεκτρονικό μήνυμα το οποίο φέρεται ότι έφυγε από το γραφείο του κεντρικού τραπεζίτη και έχει άρωμα υποκλοπής.
Μπορεί προς το παρόν το Μέγαρο Μαξίμου να μη θέτει ευθέως ζήτημα παραίτησης του Γιάννη Στουρνάρα και να ζητάει μόνο εξηγήσεις για το περιεχόμενο του επίμαχου μηνύματος, όμως τα πυρά των στελεχών του κυβερνώντος κόμματος είναι κάτι παραπάνω από συντονισμένα. Το όλο κλίμα που προσπαθούν να δημιουργήσουν κορυφαίοι κυβερνητικοί και κοινοβουλευτικοί παράγοντες δείχνει πως αυτή τη στιγμή διεξάγεται ένας υπόγειος πόλεμος στον Γιάννη Στουρνάρα, ασκώντας έντονη πίεση προς την πλευρά του.
Τον χορό των επιθέσεων κατά του κεντρικού τραπεζίτη άνοιξε χθες με το πρωτοσέλιδό της η κομματική εφημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ «Αυγή», στο οποίο τον χαρακτηρίζει «δύο φορές έκθετο». Η εφημερίδα στο ρεπορτάζ της αναφέρει ότι «με τη συγκεκριμένη διαρροή στοχεύει, όπως φαίνεται από το αποτέλεσμα, να πλήξει την κυβέρνηση, την ώρα που η ίδια βρίσκεται σε κρίσιμη διαπραγμάτευση με τους εταίρους, όταν ο ίδιος αποτελεί τον κορυφαίο θεσμικό παράγοντα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, θέση την οποία έλαβε επί κυβέρνησης Σαμαρά».
Αλλωστε, θεωρείται δεδομένο πως ο Γιάννης Στουρνάρας δεν απολαύει της πλήρους εμπιστοσύνης του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Η επιλογή τού πρώην υπουργού Οικονομικών για τη θέση του κεντρικού τραπεζίτη είχε ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων από την Κουμουνδούρου, δείχνοντας ξεκάθαρα πως ο Αλέξης Τσίπρας θα προτιμούσε για τη θέση αυτή έναν άνθρωπο από το δικό του περιβάλλον.
Για αντιπάλους, όχι για εχθρούς, που δεν παρέχουν στην κυβέρνηση την απαραίτητη βοήθεια που χρειάζεται την κρίσιμη ώρα της μάχης, μίλησε στον Alpha ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης. Μάλιστα ο κ. Βούτσης υποστήριξε ότι και σε άλλους τομείς, όπως για παράδειγμα στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, εμφανίζονται φαινόμενα άρνησης υλοποίησης πολιτικών επιλογών της κυβέρνησης, διότι τα στελέχη της διοίκησης έχουν διαφορετική προσέγγιση γι’ αυτά τα ζητήματα.
Την άμεση παραίτηση του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος για λόγους ευθιξίας ζήτησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Πετράκος, κατηγορώντας τον Γιάννη Στουρνάρα πως συμπεριφέρεται «σαν υπουργός της προηγούμενης κυβέρνησης και όχι ως κεντρικός τραπεζίτης».

ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΑΝΤΙΠΑΛΟΣ. Με σκληρά λόγια και παίρνοντας ξεκάθαρα θέση εναντίον του Γιάννη Στουρνάρα τοποθετήθηκε επί του θέματος στον ραδιοφωνικό σταθμό Στο κόκκινο και ο έτερος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Νίκος Φίλης. Υποστήριξε πως «υπάρχει πρόβλημα με τον Ι. Στουρνάρα, καθώς φαίνεται να υποσκάπτει τις διαπραγματεύσεις της χώρας και να λειτουργεί ως πολιτικός αντίπαλος, πέρα από τις αρμοδιότητές του ως διοικητή της ΤτΕ», ενώ προσέθεσε πως «δεν είναι δυνατόν ο αρχιτραπεζίτης της χώρας στο πλαίσιο αυτών των σκληρών διαπραγματεύσεων να υπονομεύει, ουσιαστικά, την κυβέρνηση λειτουργώντας ως αντιπολίτευση».

Για προβληματική στάση του κ. Στουρνάρα, αλλά όχι για «υπονόμευση της εθνικής προσπάθειας, μιας και μια τέτοια κουβέντα είναι πολύ μεγάλη», έκανε λόγο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην γραμματέας του κόμματος Δημήτρης Βίτσας. Ο Δ. Βίτσας προσέθεσε πως ο κεντρικός τραπεζίτης θα πρέπει να δώσει εξηγήσεις και ως προς το γιατί άργησε να ενημερώσει την κυβέρνηση για την ύπαρξη του ειδικού λογαριασμού της Τραπέζης της Ελλάδος, μέσω του οποίου πληρώθηκε προχθές η δόση προς το ΔΝΤ.