Ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Τετάρτης, η συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου για την κύρωση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, με κατεπείγουσα ρύθμιση για τη βιωσιμότητα της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, τις ληξιπρόθεσμες οφειλές και άλλες διατάξεις

Το νομοσχέδιο έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία τόσο επί της αρχής όσο και στο σύνολο του, με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

Από την ψήφιση των τροπολογιών αποχώρησε το Ποτάμι, εκφράζοντας τη διαμαρτυρία του γιατί δεν εντάχθηκαν στο ενιαίο άρθρο του νομοσχεδίου, όπως προβλέπεται για τις ΠΝΠ, αλλά διεξήχθη ξεχωριστή ψηφοφορία.

Υπέρ της τροπολογίας με γενικό αριθμό 137, που αφορά την τροποποίηση διατάξεων του κώδικα φορολόγησης, τάχθηκαν ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ. Καταψήφισε η ΝΔ ενώ Χρυσή Αυγή, ΚΚΕ και ΠΑΣΟΚ δήλωσαν «παρών».

Η τροπολογία με γενικό αριθμό 138, που αφορά τις Λαϊκές Αγορές, υπερψηφίστηκε από ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, καταψηφίστηκε από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ενώ «παρών» δήλωσαν Χρυσή Αυγή και ΚΚΕ.

Η τροπολογία που αφορά φορολογικά ζητήματα, παράταση προθεσμίας για τη δήλωση στοιχείων ακίνητης περιουσίας και αναλογική καταβολή τελών αυτοκινήτων, υπερψηφίστηκε από ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΑΝΕΛ και ΠΑΣΟΚ, ενώ Χρυσή Αυγή και ΚΚΕ δήλωσαν «παρών».

Η συζήτηση του νομοσχεδίου για την κύρωση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) που προβλέπει οικονομική ενίσχυση ύψους 30 εκατ. ευρώ στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, καθώς και ευνοϊκότερη ρύθμιση για ληξιπρόθεσμες οφειλές, ξεκίνησε την Τετάρτη εν μέσω αντιπαραθέσεων μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.

«Εκεί που μας χρωστάγανε, μας πήραν και το βόδι. Αυτό ισχύει για τους συναδέλφους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ», ήταν η απάντηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Θανάση Πετράκου, ο οποίος άσκησε σφοδρή κριτική στην πολιτική που άσκησαν τα δύο αυτά κόμματα και η οποία, όπως είπε,διέλυσε τον παραγωγικό ιστό της χώρας.

«Κάνουμε μια μεγάλη προσπάθεια παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας, πάνω σε ένα ναρκοθετημένο περιβάλλον, στο οποίο δεν έχει μείνει τίποτα όρθιο από τα εργαλεία που θα μπορούσαν να την στηρίξουν. Το επιχείρημά σας ότι η ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές ενισχύει τα μεγάλα συμφέροντα είναι για να γελάσουμε», ανέφερε ο κ. Πετράκος και κάλεσε την ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ να απαντήσουν γιατί ως κυβέρνηση δεν εισέπραξε αυτά τα πρόστιμα των μεγάλων οφειλετών για τα οποία καταγγέλλει τη σημερινή κυβέρνηση.

«Αφήσατε να διογκωθούν αυτά τα χρέη κι έρχεστε σήμερα και ζητάτε τα ρέστα, επειδή αυτά θα γίνουν εισπράξιμα;», ρώτησε ο κ. Πετράκος.

Έντονη κριτική κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε, από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, εκφράζοντας την πλήρη αντίθεσή του στην ΠΝΠ που ενισχύει, όπως είπε, κατά παρέκκλιση όλων των διατάξεων και με παράνομη κρατική επιχορήγηση, μια βαθιά προβληματική επιχείρηση,την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, η οποία έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 150 εκατ. ευρώ. Ταυτόχρονα, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προχωρά σε ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών, όχι για να επωφεληθούν αυτοί που πράγματι δεν έχουν να πληρώσουν, αλλά κάποιοι μεγαλοοφειλέτες, που συστηματικά φοροδιαφεύγανε και στους οποίους χαρίζουν εκατοντάδες εκατομμύρια.

Στο σημείο αυτό,και επικαλούμενος σχετικά δημοσιεύματα, ανέφερε ότι ιδιοκτήτης επώνυμου μπαρ στην Μύκονο, κατέθεσε 2,8 εκατ. ευρώ και απαλλάχτηκε από χρέη ύψους 7,5 εκ ευρώ.

Ακόμα, ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προσπαθεί με υπόγεια χτυπήματα να βάλει κατά ενός θεσμού, του διοικητή της Τράπεζας Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα και «ότι αντίθετα από τις προεκλογικές της δεσμεύσεις, υποχώρησε σε σημαντικά θέματα, κατά τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές, οι οποίοι δεν κάνουν ούτε πόντο πίσω».

«Οι κόκκινες γραμμές, όταν δεν υπάρχουν χρήματα ξεθωριάζουν γρήγορα και γίνονται ροζ. Η κυβέρνηση πρέπει να σταματήσει να ψάχνει να βρει εξιλαστήρια θύματα», κατέληξε.

Ο βουλευτής του Ποταμιού Παναγιώτης Καρκατσούλης υποστήριξε ότι δεν υπάρχει σχέδιο διακυβέρνησης της χώρας, έκανε δε λόγο για «βιασμό του κράτους δικαίου και των θεσμών από την «πρώτη φορά αριστερά» κυβέρνηση». Υποστήριξε, ότι η κυβέρνηση, ενώ κατακεραύνωνε και ορθώς την ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, η ίδια έρχεται και παρακάμπτει με ΠΝΠ τις κανονικές κοινοβουλευτικές διαδικασίες. «Είστε επικίνδυνοι για την κοινοβουλευτική διαδικασία. Είναι ώρα όσοι πιστεύουν στην δημοκρατία να αντιδράσουν δυνατά και όχι πλέον με ψευτοψιθύρους» κατέληξε.

«Ψηφίζουμε «παρών» στην ΠΝΠ, γιατί πρέπει, έστω και με αυτό τον τρόπο, να λειτουργήσει το εργοστάσιο της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, όμως δεν μπορούμε να τσουβαλιάζουμε τον μικροοφειλέτη που δεν είχε να πληρώσει με το λαμόγιο που συστηματικά έκλεβε το κράτος», υποστήριξε, εξ άλλου, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής Αρτέμης Ματθαιόπουλος. «Υπάρχει σκιά στην ενίσχυση της ΕΒΖ με τα 30 εκατ. ευρώ, γιατί αν γίνει εκμετάλλευσή τους από την Τράπεζα θα καταλήξουμε στο ίδιο προβληματικό σημείο. Πρέπει να μπει εγγυητής το ίδιο το δημόσιο και όχι αργότερα να πουληθεί μέσω ΤΑΙΠΕΔ η περιουσία της επιχείρησης», υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ο κ. Ματθαιόπουλος.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος χαρακτήρισε ύποπτη και περίεργη την ρύθμιση για την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, για την οποία το κόμμα του δηλώνει «παρών»,υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν παρουσίασε κανένα ρεαλιστικό σχέδιο για την βιωσιμότητα της ΕΒΖ και ότι στην ουσία «νίπτει τα χέρια της, ως πόντιος Πιλάτος». Ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ χαρακτήρισε σκανδαλώδη την ένταξη στην ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών, συνειδητών φοροφυγάδων και μεγαλοοφειλετών. Είναι πρόκληση να χαρίζετε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ προστίμων σε μια χούφτα μεγάλων φοροφυγάδων, τόνισε.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Κουτσούκους, μεταξύ άλλων, χαρακτήρισε σκανδαλώδη την ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, που ευνοεί, όπως υποστήριξε συγκεκριμένους οφειλέτες με την διαγραφή εκατομμυρίων προστίμων. «Θα επιμένουμε να καταγγέλλουμε αυτή την ρύθμιση και δεν θα αρκεστούμε σε δημοσιεύματα, αλλά θα ζητήσουμε ονόματα αυτών που πίνουν στην υγεία του κορόϊδου. Να τα μετρήσετε καλά, για να μην ανοίξουμε επικίνδυνους δρόμους», τόνισε ο κ. Κουτσούκος.

Μονόδρομο, χαρακτήρισε την ΠΝΠ, ο εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ Βασίλης Κόκκαλης. Υποστήριξε δε ότι είναι άμεση ανάγκη τόσο η στήριξη της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης ώστε να μην μείνουν στο δρόμο 1000 εργαζόμενοι, αλλά και να δοθούν κίνητρα στους τευτλοπαραγωγούς και να υπάρξει διευθέτηση ληξιπρόθεσμων οφειλών με στόχο την είσπραξη δεκάδων εκατομμύριων ευρώ που έχει ανάγκη το κράτος.