Στην πέμπτη θέση μεταξύ των πλέον δημοφιλών τουριστικών προορισμών για τους ρώσους τουρίστες βρίσκεται η Ελλάδα, παρότι και φέτος η κίνηση από τη ρωσική αγορά προβλέπεται να είναι μειωμένη.

Τα οργανωμένα πακέτα που συνδυάζουν τις διακοπές με την αγορά ακινήτων ή γουναρικών βρίσκονται σε πρώτη ζήτηση, ενώ ακολουθούν εκείνα που περιέχουν ειδικές μορφές τουρισμού, όπως είναι ο θρησκευτικός ή το δίπτυχο «ήλιος – θάλασσα»

.

Οι προβλέψεις των τουριστικών φορέων της Ρωσίας κάνουν λόγο για σταδιακή ανάκαμψη του τουριστικού ρεύματος προς Ευρώπη, ωστόσο, η ασταθής οικονομική κατάσταση στη χώρα και η υποτίμηση του ρουβλίου οδηγούν σε εκτιμήσεις ότι το καλοκαίρι του 2015 θα είναι άλλη μια «δύσκολη» σεζόν για τους Ρώσους.
Πάντως, φαίνεται να μην επιβεβαιώνονται οι αρχικές προβλέψεις που έκαναν λόγο για πτώση των αφίξεων στην Ελλάδα ακόμη και κατά 50%, καθώς οι νεότερες εκτιμήσεις δείχνουν πως η σεζόν θα εξελιχθεί πιο ομαλά.
Τα στοιχεία αυτά παρουσιάστηκαν στη διάρκεια του έκτου συνεδρίου της ΗΟΤ TOURS, της μεγαλύτερης τουριστικής αλυσίδας της Ρωσίας και των χωρών της Κοινοπολιτείας Ανεξαρτήτων Κρατών (ΚΑΚ), που πραγματοποιείται στη Χαλκιδική. Στο συνέδριο μετέχουν πάνω από 110 τουριστικοί πράκτορες από 20 πόλεις της Ρωσίας, από τη Λευκορωσία και την Αρμενία.
Επίσης, μετέχουν μεγάλοι ελληνικοί όμιλοι, που διαθέτουν πάνω από 100 ξενοδοχεία σε Χαλκιδική, Κρήτη, Αττική, Πιερία, Δωδεκάνησα και νησιά Ιονίου.

Όπως τόνισαν στο συνέδριο εκπρόσωποι των τουριστικών πρακτόρων, «η Ελλάδα προσφέρει πολλές επιλογές για το ρώσο τουρίστα και σε ανταγωνιστικές τιμές, ενώ υπάρχουν ακόμα μεγάλα περιθώρια για αύξηση του τουριστικού ρεύματος προς τη χώρα».

Πάντως, πρώτη στις προτιμήσεις των ρώσων τουριστών είναι η Τουρκία, ακολουθεί η Αίγυπτος, στην τρίτη θέση είναι η Ταϊλάνδη και στην τέταρτη και πέμπτη θέση κατατάσσονται η Ισπανία και η Ελλάδα, αντίστοιχα.

Ο όμιλος Mouzenidis, εκ των πρωταγωνιστών στη διακίνηση ρώσων τουριστών προς την Ελλάδα (πέρυσι διακίνησε περίπου 400.000 τουρίστες), φέτος αναμένει αύξηση της τάξης του 30% στη διακίνηση τουριστών συνολικά από τη βαλκανική αγορά.

Άνοδος αφίξεων εκτιμάται ότι θα υπάρξει και από τις αγορές της Πολωνίας και της Ουγγαρίας. Αντίθετα, από τη ρωσική αγορά εκτιμά ότι θα υπάρξει μείωση της τάξης του 15%.

Ο όμιλος ετοιμάζει είσοδο σε νέες αγορές, ενώ έχει δρομολογήσει τη μίσθωση πέντε νέων αεροσκαφών (τρία Boeing 737 και δύο Airbus 319) για τη θυγατρική Ellinair, η οποία θα διαθέτει συνολικά 7 αεροπλάνα και από την επόμενη εβδομάδα θα ανοίξει τα φτερά της για νέους προορισμούς.
Την επόμενη εβδομάδα o αερομεταφορέας ξεκινά πτήσεις προς Κρήτη, Ζάκυνθο, Κέρκυρα, Μύκονο και Σαντορίνη, ενώ θα εξυπηρετεί και τη γραμμή Θεσσαλονίκη – Αθήνα, συνεχίζοντας παράλληλα τις πτήσεις προς προορισμούς της Ρωσίας και της Ουκρανίας.

Την ανάπτυξη τροφοδοτούν επίσης οι αγορές του Ισραήλ και της Τουρκίας, ενώ μέσα στο 2015 ο Όμιλος θα ανοίξει γραφείο και στη Γερμανία. Για το 2016 ο σχεδιασμός προβλέπει επέκταση σε Αυστρία και πιθανόν στη Σουηδία.