Ένα νέο επεισόδιο εκτυλίχθηκε στο «σίριαλ» της «διπλωματίας της πατάτας» στο Σότσι, όταν ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ προσέφερε το λαχανικό αυτό στον Τζον Κέρι, μία κίνηση που πρώτος είχε κάνει ο αμερικανός ΥΠΕΞ τον Ιανουάριο του 2014 κατά τη συνάντησή του με τον Ρώσο ομόλογό του, στον οποίο είχε προσφέρει πατάτες από το Άινταχο.

Όταν οι δύο άνδρες και οι αντιπροσωπείες τους ετοιμάζονταν να ξεκινήσουν τις συνομιλίες σε ένα ξενοδοχείο στο Σότσι, θέρετρο στις όχθες της Μαύρης Θάλασσας, ο Σεργκέι Λαβρόφ, χαμογελώντας, εμφανίστηκε κρατώντας δύο κουτιά, το ένα περιείχε ντομάτες και το άλλο πατάτες αλλά και ένα μπλουζάκι αφιερωμένο στις εκδηλώσεις για την 70η επέτειο από τη νίκη της Σοβιετικής Ένωσης εναντίον της ναζιστικής Γερμανίας το 1945.

Οι πατάτες αυτές, παραγωγής του Κρασνοντάρ, θυμίζουν τις πατάτες από το Άινταχο των ΗΠΑ που προσέφερε ο Τζον Κέρι στον Σεργκέι Λαβρόφ τον Ιανουάριο του 2014, όταν ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας είχε εκμυστηρευθεί εκείνη την εποχή ότι αυτές οι πατάτες, τις οποίες θυμόταν από την εποχή που διέμενε στη Νέα Υόρκη υπό την ιδιότητα του πρεσβευτή της Ρωσίας στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, του έλειπαν.

Από την πλευρά του ο Τζον Κέρι προσέφερε στον ρώσο ομόλογό του μία συλλογή από πρωτοσέλιδα του ρωσικού Τύπου τα οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, «δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματική δυναμική των ρωσοαμερικανικών σχέσεων» και ένα «δερμάτινο καφέ χαρτοφύλακα που έμοιαζε με εκείνο που ο Αμερικανός ΥΠΕΞ έχει μαζί του σε κάθε του ταξίδι» σύμφωνα με μία εκπρόσωπο τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Ο ήλιος λάμπει στο Σότσι» επιβεβαίωσε μία εκπρόσωπος Τύπου του Λαβρόφ ενώ δημοσίευσε στιγμιότυπα από την ανταλλαγή των δώρων στο λογαριασμό της στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook.

Με την φράση αυτή περιέγραφε το θερμό κλίμα αυτής της επίσκεψης, της πρώτης ενός υψηλόβαθμου αξιωματούχου από τις ΗΠΑ στη Ρωσία μετά την έναρξη της ουκρανικής κρίσης.

Ο Σεργκέι Λαβρόφ μετέβη στο σημείο της συνάντησης με μία εντυπωσιακή λευκή GAZ Podeda. To αυτοκίνητο αυτό, το όνομα του οποίου σημαίνει «Νίκη», είναι το πρώτο μοντέλο που παρήχθη από εργοστάσιο της Σοβιετικής Ένωσης μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο το 1946.