Με φόρα για σκληρή επαναδιαπραγμάτευση και αλλαγή Συνθηκών μετά την απροσδόκητα δυναμική νίκη εισέρχεται στην δεύτερη πρωθυπουργική θητεία του ο Ντέιβιντ Κάμερον.

Ουδεμία αλλαγή υπάρχει ως προς την θέση για αλλαγή Συνθηκών, ξεκαθάρισε την Τρίτη ο εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ επισημαίνοντας πως το δημοψήφισμα «εντός ή εκτός» ΕΕ μπορεί να διεξαχθεί και νωρίτερα από τα τέλη του 2017.

Ο Ντέιβιντ Κάμερον θα παρουσιάσει το πλαίσιο μεταρρυθμίσεων που ζητά ενώπιον των ομολόγων του στη Σύνοδο Κορυφής στα τέλη Ιουνίου.

«Δεν έχει υπάρξει καμία αλλαγή θέσης. Ο πρωθυπουργός το έχει δηλώσει σε πολλές περιστάσεις. Θέλει αλλαγή Συνθηκών. Όλες οι συμβουλές που έχει δεχθεί είναι ότι απαιτείται αλλαγή Συνθηκών, για παράδειγμα σχετικά με ορισμένες από τις αλλαγές που θέλουν να δούμε στα κοινωνικά επιδόματα» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ντ.Κάμερον.

Παράλληλα, ανέφερε ότι εφόσον καταστεί δυνατό, πρόθεση της κυβέρνησης είναι να διεξαχθεί νωρίτερα το δημοψήφισμα που έχει υποσχεθεί ο Κάμερον στους Βρετανούς με καταληκτική διορία έως τα τέλη του 2017. «Εάν μπορέσουμε, θα το κάνουμε νωρίτερα» δήλωσε.

Δημοσιεύματα του Τύπου αναφέρουν πως το δημοψήφισμα μπορεί να επισπευστεί και εντός του 2016.

Ο εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού δήλωσε επίσης ότι ο Κάμερον θα παρουσιάσει στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου περαιτέρω λεπτομέρειες για τις προθέσεις της κυβέρνησής του, ενώ θα προηγηθούν προπαρασκευαστικές συζητήσεις σε διμερές επίπεδο.

Ο ίδιος ο Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε τη Δευτέρα ότι έχει λάβει εντολή για σκληρή διαπραγμάτευση με την ΕΕ, ενώ ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν επανέλαβε την Τρίτη, στο περιθώριο της συνόδου του Ecofin, ότι η εντολή της κυβέρνησης των Τόρις για επαναδιαπραγμάτευση είναι «καθαρή».

Η Βρετανία θα συνομιλήσει με «εποικοδομητικό, αλλά αποφασιστικό» τρόπο με τους Ευρωπαίους ηγέτες, υπογράμμισε από τις Βρυξέλλες.

Η Γαλλία έχει πάντως διεμήνυσε ήδη, διά στόματος του υπουργού Οικονομικών Μισέλ Σαπέν, ότι είναι πρόθυμη για να τα συζητήσει όλα, όμως η τροποποίηση Συνθηκών αποτελεί για την ίδια «κόκκινη γραμμή».