Η Τουρκία κάλεσε τις χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ να τηρήσουν αποφασιστική στάση απέναντι στη «σημαντική» απειλή που αποτελούν οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους στα σύνορά της.

Ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου σημείωσε ότι το θέμα αυτό θα βρεθεί στο επίκεντρο της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ που θα διεξαχθεί αύριο και την Πέμπτη στην Αντάλια της δυτικής Τουρκίας.

Η Τουρκία «είναι η μοναχική χώρα-μέλος της Συμμαχίας που συνορεύει με το Νταές» στη Συρία και το Ιράκ, είπε ο υπουργός χρησιμοποιώντας το αραβικό ακρωνύμιο του Ισλαμικού Κράτους.

«Και το να έχουμε το Νταές στα σύνορά μας δεν είναι μια υποφερτή κατάσταση. Συνιστά σημαντική απειλή για εμάς», πρόσθεσε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Ο Τσαβούσογλου χαιρέτισε το σχέδιο των ΗΠΑ να εκπαιδεύσουν και να εξοπλίσουν τη συριακή αντιπολίτευση, εκτιμώντας όμως ότι ούτε αυτό αρκεί.

«Θα πρέπει να λάβουμε και άλλα μέτρα», σημείωσε προσθέτοντας ότι δεν αρκούν ούτε τα αεροπορικά πλήγματα εναντίον θέσεων του ΙΚ.

«Για να εξαλείψουμε την τρομοκρατία πρέπει να επιτεθούμε στις βάσεις της τρομοκρατίας», είπε, χωρίς να διευκρινίσει ποιες είναι αυτές.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιμένει ότι το κλειδί για την ειρήνη στη Συρία είναι η αποχώρηση του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ από την εξουσία.

Στο παρελθόν η Άγκυρα είχε ζητήσει να δημιουργηθεί μια ζώνη ασφαλείας εντός του συριακού εδάφους για να προστατευθούν τα σύνορά της Τουρκίας όμως η ιδέα αυτή έτυχε χλιαρής υποδοχής από τους δυτικούς συμμάχους της.