Η ισχύς εν τη ενώσει είναι το μυστικό (και) του φετινού Ολυμπιακού, η αποστολή του οποίου αναχωρεί το απόγευμα για Μαδρίτη ενόψει φάιναλ φορ.

Ακούγοντας κανείς τις δηλώσεις του Ιωάννη Παπαπέτρου και του Δημήτρη Αγραβάνη για το πώς ξεπέρασαν τους σοβαρούς τραυματισμούς τους καταλαβαίνει το θέμα της ομοψυχίας και του καλού κλίματος που έχει αυτή η ομάδα.

Μπορεί η ιεραρχία να υπάρχει, όπως και ο σεβασμός σε τεχνικό τιμ και παλαιότερους παίκτες, δεν παύει όμως η ομάδα να είναι μια οικογένεια και αυτό να βγαίνει και στις σχέσεις μεταξύ των παικτών. «Ηταν ένα στοίχημα να επανέλθω και να βρεθώ πάλι στην ίδια κατάσταση που ήμουν πριν, και σε ακόμη καλύτερη.

Οι συμπαίκτες μου με βοήθησαν όσο και γιατροί ψυχολογικά και καθημερινά με βοηθούσαν στην προπόνηση για να γίνω καλύτερος» είπε μεταξύ άλλων ο Ιωάννης Παπαπέτρου – που είχε υποστεί κάταγμα περόνης – μιλώντας στο ιντερνετικό κανάλι του Ολυμπιακού, το οποίο συνεχίζοντας τα αφιερώματα του για το φάιναλ φορ της Μαδρίτης έφτιαξε ένα βίντεο με τους δύο νεαρούς φόργουορντ της ομάδας να μιλούν για τον τρόπο που ξεπέρασαν τα προβλήματά τους.

«Οι συμπαίκτες μου είναι αυτοί που με βοήθησαν να επανέλθω. Μου έκαναν παρέα, αν και αυτό είναι κάτι που πρέπει να αντιμετωπίσεις μόνος σου» πρόσθεσε ο Δημήτρης Αγραβάνης, που βρέθηκε με κάταγμα στο σκαφοειδές να μένει για μεγάλο χρονικό διάστημα εκτός παρκέ.

Είναι χαρακτηριστικό το περιστατικό που ζήσαμε από κοντά στη Βαρκελώνη, παραμονές του πρώτου αγώνα της ομάδας στα πλέι οφ στον δρόμο για τη Μαδρίτη. Πηγαίνοντας περιμετρικά προς την είσοδο των δημοσιογραφικών, περάσαμε μπροστά από την πόρτα εξόδου των αθλητών του Ολυμπιακού. Εκεί κάθονταν απέξω ο Δημήτρης Κατσίβελης, ο Ανδρέας Χριστοδούλου και ο Βασίλης Καββαδάς, έχοντας πιάσει συζήτηση.

Εβλεπες τα πρόσωπά τους ιδιαίτερα ήρεμα και χαλαρά, αν και γνώριζαν πως λίγα λεπτά πριν είχαν κοπεί από τη 12άδα του αγώνα με την Μπαρτσελόνα που θα ξεκινούσε αργότερα. Δεν διέκρινες δυσφορία, δυσαρέσκεια ή διάθεση για γκρίνια, την ώρα που είναι θεμιτό κάθε παίκτης να θέλει να είναι στη δωδεκάδα και, γιατί όχι, και πρωταγωνιστής στο παρκέ.

Ο τρόπος με τον οποίο ο Γιάννης Σφαιρόπουλος ενημερώνει τους παίκτες του για όλα τα θέματα παίζει τον δικό του ρόλο. Επίσης οι ξένοι, ενώ έχουν ισχυρή αγωνιστική προσωπικότητα, δεν είναι οι βεντέτες που θα αγνοήσουν ή δεν θα μιλήσουν ζεστά στους συμπαίκτες τους, ακόμη και τους νεότερους Ελληνες. Ολο αυτό συνθέτει ένα εξαιρετικό κλίμα, που αντικατοπτρίζεται και στο πώς θα πανηγυρίσει ακόμη και όλος ο πάγκος ένα σημαντικό καλάθι, μια καλή άμυνα, έναν εξαιρετικό συνδυασμό. Δεν είναι τυχαίο το ότι όταν ρωτήθηκε ο Γιώργος Πρίντεζης, ένας από τους πολυτιμότερους (και αποδεδειγμένα άνθρωπος της τελευταίας στιγμής) παίκτες της ομάδας του, από το σάιτ της Ευρωλίγκας για τα buzzer-beaters του, είχε έτοιμη την απάντηση: «Είναι ομαδική προσπάθεια, όχι κάτι που κάνω μόνος μου. Πολύς κόσμος θυμάται το τελευταίο σουτ, αλλά πολλά γίνονται για να φθάσεις μέχρι εκεί».