Με διαδικασίες – εξπρές νομοθέτησε η κυβέρνηση για την Ανώτατη Εκπαίδευση –χωρίς να φέρει την παραμικρή νέα ρύθμιση: ό,τι ψηφίστηκε από τη Βουλή επανέφερε τα πράγματα στον νόμο – πλαίσιο του ’82, δηλαδή 33 χρόνια πίσω.

Η κυβέρνηση επέλεξε να καταργήσει όλα όσα είχαν νομοθετήσει οι προηγούμενοι και τα οποία δεν είχαν κριθεί στην πράξη και να επαναφέρει τις ρυθμίσεις της πρώτης διετίας του ΠΑΣΟΚ. Πρόκειται για έναν νόμο που έχει κριθεί εκ του αποτελέσματος, το οποίο δεν ήταν θετικό για την κατάταξη των πανεπιστημίων στον παγκόσμιο ανταγωνισμό και έστρεψαν χιλιάδες Ελληνόπουλα στο εξωτερικό.

Καταργώντας τον προηγούμενο νόμο –που είχε ψηφιστεί από τα πέντε έκτα της Βουλής –το υπουργείο Παιδείας έστειλε ένα απλό μήνυμα στους ενδιαφερομένους: ότι θα κάνει όποια ρύθμιση χρειαστεί ώστε οι ομάδες πίεσης που δρουν στα πανεπιστήμια να μην έχουν λόγο να δημιουργήσουν αναταραχή.

Ο κ. υπουργός θέλει να έχει το κεφάλι του ήσυχο, αδιαφορώντας για παράδειγμα αν με την επαναφορά του ασύλου ξαναβάζει τις παραβατικές συμπεριφορές στην Ανώτατη Εκπαίδευση.

Βεβαίως ο προηγούμενος νόμος δεν ήταν δα και το ευαγγέλιο: πολλές διατάξεις –όπως αυτές για τη συμμετοχή των φοιτητών ή την ηλεκτρονική ψηφοφορία, οι οποίες τώρα καταργήθηκαν παντελώς –θα μπορούσε το υπουργείο να τις προσαρμόσει στην πολιτική που πρεσβεύει η σημερινή κυβερνητική πλειοψηφία. Αντ’ αυτού, επελέγη η επιστροφή στο παρελθόν –τη στιγμή που η χώρα χρειάζεται άλματα προς το μέλλον.