Για πρώτη φορά εδώ και 1.000 χρόνια μεταφέρεται σε ορθόδοξη χώρα το ιερό λείψανο της Αγίας Βαρβάρας που από προχθές βρίσκεται στην Ελλάδα και έχει τεθεί σε προσκύνημα στον ναό Αγίας Βαρβάρας, στον ομώνυμο δήμο της Αττικής.

Τους τελευταίους δέκα αιώνες το ιερό λείψανο φυλάσσεται στην Ιταλία, και συγκεκριμένα στη Βενετία, και για τη δεκαπενθήμερη παραμονή του στην Ελλάδα δόθηκε συγκατάθεση από τον Ρωμαιοκαθολικό Πατριάρχη της Βενετίας και το Βατικανό. Η μεταφορά του ιερού λειψάνου στην Ελλάδα έγινε με αφορμή την έναρξη των εορτασμών για τα 80 χρόνια από την ίδρυση της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας Ελλάδος. Γι’ αυτό και την ευθύνη της διοργάνωσης της υποδοχής την είχε η Αποστολική Διακονία.

Το λείψανο της Αγίας Βαρβάρας δεν βρισκόταν όμως πάντοτε στη γειτονική χώρα. Η Αγία Βαρβάρα –όπως αναφέρει η Ιερά Σύνοδος –έζησε στα τέλη του 3ου αιώνα στην Ηλιούπολη της Κοίλης Συρίας και ήταν κόρη του φανατικού ειδωλολάτρη Διοσκόρου. Οταν ο πατέρας της έμαθε ότι είχε γίνει χριστιανή, την κυνήγησε για να τη σκοτώσει. «Η Αγία κατέφυγε στα όρη, αλλά ο πατέρας της τη συνέλαβε και την παρέδωσε στον τοπικό άρχοντα κατηγορώντας τη για την πίστη της. Οταν ανακρίθηκε, ομολόγησε με παρρησία την πίστη της στον Χριστό και αρνήθηκε τα είδωλα. Επειτα από φρικτά βασανιστήρια, σφαγιάσθηκε από τον ίδιο τον πατέρα της».

Το λείψανο της Αγίας Βαρβάρας έφθασε στη Βενετία το 1003, την περίοδο εξουσίας του δόγη Πέτρου Β’ Ορσεόλο, ως δώρο του αυτοκράτορα Βασιλείου Β’. «Το μετέφερε στη Βενετία από την Κωνσταντινούπολη η Μαρία Αργυροπούλα, θεωρούμενη, όπως συμπεραίνεται από το επίθετο, μία από τις αδελφές του αυτοκράτορα Ρωμανού Γ’ του Αργυρού, η οποία είχε παντρευτεί τον γιο του δόγη, Ιωάννη» αναφέρει η Ιερά Σύνοδος.

Υποδοχή με τιμές αρχηγού κράτους

Η υποδοχή του ιερού λειψάνου της Αγίας Βαρβάρας έγινε με τιμές αρχηγού κράτους. Μάλιστα το ιερό σκήνωμα μεταφέρθηκε πάνω σε κιλλίβαντα πυροβόλου όπλου αφού η Αγία είναι η προστάτιδα του Πυροβολικού. Αυτή όμως δεν ήταν η πρώτη φορά που άγημα του Στρατού αποδίδει τιμές αρχηγού κράτους σε ιερό θρησκευτικό κειμήλιο (εικόνα, λείψανο). Κάθε χρόνο το Μ. Σάββατο με τιμές αρχηγού κράτους γίνεται η υποδοχή του Αγίου Φωτός στην Ελλάδα. Με τις ίδιες τιμές έγινε το 2012 στη Θεσσαλονίκη η υποδοχή της εικόνας της Παναγίας «Αξιον Εστί» που είχε έρθει από τον ναό του Πρωτάτου του Αγίου Ορους. Η εικόνα είχε φτάσει με την κανονιοφόρο «Αρματωλός» εγκαινιάζοντας μ’ αυτόν τον τρόπο τους εορτασμούς για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της πόλης.