Πλήρως εξασφαλισμένα είναι τα 2 δισ. ευρώ που χρειάζεται το Δημόσιο στο τέλος Μαΐου για την καταβολή μισθών, συντάξεων, αλλά και τις επιχορηγήσεις ταμείων, καθώς Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους προέβησαν εγκαίρως στις απαραίτητες ενέργειες για τη διασφάλιση των ποσών.

Αν και υπήρχε αρχικά άγχος για τη συγκέντρωση των σχετικών ποσών, το θέμα λύθηκε με παρέμβαση του πρωθυπουργικού γραφείου, το οποίο ήλθε σε συμφωνία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ώστε να επιτραπεί στην Ελλάδα να χρησιμοποιήσει για την αποπληρωμή της δόσης -που καταβλήθηκε σήμερα στο Ταμείο- το αποθεματικό 650 εκατ. ευρώ που αντιστοιχεί σε λογαριασμόσχετικό με τη συνδρομή της χώρας στο ΔΝΤ.

Η διευθέτηση τύπου «σε πληρώνω από τα λεφτά σου» απλά δίνει στην κυβέρνηση ταμειακή ανάσα 30 ημερών, καθώς ύστερα το σχετικό ποσό που αντιστοιχεί σε εγγυητικό λογαριασμό (αποθεματικό) έκτακτης ανάγκης θα πρέπει να επιστραφεί στο ΔΝΤ. Σημειώνεται πως εξ αρχής τον Ιούνιο το Ελληνικό Δημόσιο έπρεπε να καταβάλει για αποπληρωμή χρέους στο ΔΝΤ 1,5 δισ. ευρώ και με την προσθήκη του ποσοστού των 650 εκατ. ευρώ, ο λογαριασμός πλέον ανεβαίνει στα 2,1 δισ. ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση με τη διευθέτηση αυτή το Μέγαρο Μαξίμου πέτυχε να μην παραβιάσει το «δόγμα» που έχει διατυπώσει ότι οι εσωτερικές υποχρεώσεις, όπως η καταβολή μισθών και συντάξεων έχουν προτεραιότητα έναντι των εξωτερικών υποχρεώσεων της χώρας.

Τα δύσκολα πάντως η κυβέρνηση τα έχει μπροστά της καθώς τον Ιούνιο έχει να αντιμετωπίσει χρηματοδοτικές ανάγκες που ξεπερνούν συνολικά τα 5 δισ. ευρώ και της υπολείπονται περισσότερα από τα μισά, ώστε να είναι συνεπής σε εξωτερικές και εσωτερικές υποχρεώσεις. Μάλιστα, ο λογαριασμός δεν βγαίνει ακόμη και ένα γίνει η βέλτιστη δυνατή διαχείριση των ταμειακών διαθεσίμων των φορέων της γενικής κυβέρνησης.

Στη βάση αυτή, θεωρείται επιβεβλημένη η επίτευξης συμφωνίας μεταξύ Ελλάς – θεσμών έως τις αρχές Ιουνίου ώστε να ξεκλειδώσει η χρηματοδότηση που έχει ανάγκη η χώρα.