Οι Σοσιαλδημοκράτες κέρδισαν χθες Κυριακή τις εκλογές που διεξήχθησαν στην πόλη-κρατίδιο της Βρέμης (βορειοδυτική Γερμανία), όμως υπέστησαν μία ιστορική υποχώρηση σε αυτό το προπύργιό τους από το 1945, ενώ το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα AfD μπορεί να εισέλθει στο τοπικό κοινοβούλιο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις.

Με 32,7% των ψήφων, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) του δημάρχου Γενς Μπόρνσεν χάνει πολύ έδαφος σε σχέση με το 38,6% που συγκέντρωσε πριν από τέσσερα χρόνια και καταγράφει το χειρότερο ποσοστό του μεταπολεμικά στη Βρέμη, αν και προηγείται με μεγάλη διαφορά από το δεύτερο κόμμα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του δημόσιου καναλιού ARD, δύο ώρες μετά το τέλος της ψηφοφορίας.

Ο νυν εταίρος του στον τοπικό κυβερνητικό συνασπισμό, το κόμμα των Πρασίνων, που είχε επωφεληθεί από το πυρηνικό ατύχημα της Φουκουσίμα στις εκλογές του 2011, σημείωσε ακόμη μεγαλύτερη υποχώρηση, συγκεντρώνοντας το 15,4% των ψήφων έναντι 22,5% πριν από τέσσερα χρόνια.

Ακόμα και με πολύ μικρή πλειοψηφία, τα δύο κόμματα, SPD και Πράσινοι, θα μπορούν να σχηματίσουν και πάλι κυβέρνηση συνασπισμού.

Αν και παραμένουν δεύτερη πολιτική δύναμη στο πιο μικρό από τα 16 γερμανικά κρατίδια, οι συντηρητικοί της CDU, του κόμματος της καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ, δεν μπόρεσαν να επωφεληθούν και πολύ από τις απώλειες της απερχόμενης πλειοψηφίας. Συγκέντρωσαν ποσοστό 22,8%, μόλις δύο μονάδες πάνω από το ιστορικά χαμηλό ποσοστό που κατέγραψαν το 2011.

Στροφή στα μικρά κόμματα

Πάνω απ΄όλα οι ψηφοφόροι στράφηκαν προς τα μικρά κόμματα, ιδίως το φιλελεύθερο FDP, που είχε σφυροκοπηθεί στις προηγούμενες εκλογές στη Βρέμη και το οποίο επέστρεψε στο περιφερειακό κοινοβούλιο με ποσοστό 6,6% των ψήφων.

Ο άλλος μεγάλος κερδισμένος της βραδιάς είναι το κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς, Die Linke, που πιστώθηκε το 9,5% των ψήφων, αυξάνοντας τη δύναμή του κατά τέσσερις μονάδες.

Με ένα ποσοστό που εκτιμάται γύρω στο 5% –το ελάχιστο ποσοστό που απαιτείται για να εκλέξει βουλευτές– το κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) μπορεί να κάνει την είσοδό του στο πέμπτο περιφερειακό κοινοβούλιο, το δεύτερο στη δυτική Γερμανία έπειτα από τη νίκη του στο Αμβούργο τον Φεβρουάριο. Αλλά θα πρέπει να περιμένει τα τελικά αποτελέσματα για να το ξέρει.

Το κόμμα αυτό, που δημιουργήθηκε πριν από δύο χρόνια, τάσσεται κατά του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος και υπερασπίζεται μια σκληρή γραμμή στο μεταναστευτικό.

Περίπου 490.000 εκλογείς κλήθηκαν στις κάλπες. Λιγότεροι από τους μισούς πήγαν να ψηφίσουν, καταγράφοντας το χαμηλότερο ποσοστό συμμετοχής μεταπολεμικά για ένα περιφερειακό κρατίδιο στο δυτικό τμήμα της Γερμανίας.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από