Μια σειρά από σημαντικές αποφάσεις πήρε κατά τη συνεδρίασή του το Δ.Σ. του ΣΕΓΑΣ που έγινε την Δευτέρα, λόγω της εξαιρετικά δύσκολης οικονομικής κατάστασης, στην οποία βρίσκεται η ομοσπονδία. Ο ΣΕΓΑΣ που δεν έχει λάβει ακόμη επιχορήγηση για το 2015, η οποία ούτως ή άλλως προβλέπεται μειωμένη κατά 35%, αδυνατεί να συνεχίσει κανονικά τις αθλητικές δραστηριότητές του με αγώνες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Έτσι ανακοίνωσε ότι μεταξύ άλλων θα επανεξετάζει ανά μήνα τις δράσεις του, ενώ εξήγγειλε περιστολή λειτουργικών δαπανών, τη μείωση του κόστους διοργάνωσης του Μαραθωνίου και του ημιμαραθωνίου Αθήνας, την επιστροφή στην ABAF της διοργάνωσης των Βαλκανικών Αγώνων Α/Γ και την ενσωμάτωση του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Νέων στο Α/Γ.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ομοσπονδίας:

«Η ιδιαιτέρως μειωμένη κρατική επιχορήγηση (για τον ΣΕΓΑΣ 35% μικρότερη από εκείνη του 2014), σε συνδυασμό με το ότι στα μέσα Μαΐου δεν έχει καταβληθεί ούτε ένα ευρώ, δημιουργεί τεράστια προβλήματα στη λειτουργία του Ελληνικού στίβου.

Η χρηματοδότηση βασικών δομών αθλητικής ανάπτυξης (ενίσχυση Σωματείων για προπονητικό έργο, προπονητικές συγκεντρώσεις και προετοιμασίες) έχει διακοπεί, ενώ η κάλυψη των συμβατικών μας υποχρεώσεων προς αθλητές, προπονητές, αλλά και προμηθευτές της Ομοσπονδίας καθυστερεί - πλέον - για μήνες.

Τα χορηγικά έσοδα του ΣΕΓΑΣ κάλυψαν μέχρι σήμερα τις φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις της Ομοσπονδίας καθώς και τις υποχρεώσεις απέναντι στους εργαζόμενους, διασφαλίζοντας παράλληλα ένα στοιχειώδες επίπεδο λειτουργίας. Πλέον όμως, δεν αρκούν ούτε γι' αυτά.

Κάτω από τις συνθήκες αυτές, είναι αδύνατον να εξελιχθεί απρόσκοπτα ο ετήσιος αθλητικός προγραμματισμός, έτσι όπως σχεδιάστηκε και αποφασίστηκε το περασμένο φθινόπωρο, τόσο στο επίπεδο των αναπτυξιακών δραστηριοτήτων, όσο και στο επίπεδο της εκπροσώπησης στις διεθνείς συναντήσεις.

Πολύ περισσότερο, όταν η αβεβαιότητα για το τελικό ύψος της ετήσιας χρηματοδότησης του 2015, καθώς και η μη έγκριση του προϋπολογισμού, με ευθύνη της Πολιτείας, παρά τη ρητή πρόβλεψη του Νόμου, καθιστά προβληματική τη δυνατότητα των διοικήσεων των Ομοσπονδιών να είναι συνεπείς με τις δημοσιονομικές και διαχειριστικές υποχρεώσεις που ορθώς ορίζουν οι Νόμοι.

Πέρα από την άμεση καταβολή μέρους της κρατικής χρηματοδότησης, απαιτείται να μετουσιωθεί το ταχύτερο σε πράξη, η θετική αναφορά του Υφυπουργού Αθλητισμού για πρόσθετη χρηματοδότηση των αθλητικών Ομοσπονδιών.

Μέχρι τότε, ο ΣΕΓΑΣ δεν μπορεί να έχει πραγματικό προϋπολογισμό για το 2015 και οφείλει να λειτουργεί επανεξετάζοντας τις δράσεις του κάθε μήνα.

Στο πλαίσιο αυτό είμαστε αναγκασμένοι να προχωρήσουμε σε δυσάρεστες αποφάσεις:

- Περιστολή λειτουργικών δαπανών σε 7 διαφορετικές κατηγορίες.

- Περιορισμό του κόστους διοργάνωσης Μαραθωνίου και Ημιμαραθωνίου.

- Επιστροφή της διοργάνωσης των Βαλκανικών Αγώνων Α/Γ.

- Ενσωμάτωση του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Νέων στο Α/Γ.

Στον ΣΕΓΑΣ κατανοούμε πλήρως την ιδιαιτέρως δύσκολη περίοδο που διέρχεται η χώρα μας. Είμαστε όμως υποχρεωμένοι να τονίσουμε ότι τα όρια και οι δυνατότητες μας να λειτουργήσουμε έχουν εξαντληθεί.

Ζητάμε την άμεση επιτάχυνση των σχετικών διαδικασιών, ώστε να αποτραπεί ο κίνδυνος διακοπής της αγωνιστικής δραστηριότητας και να μην υποχρεωθούμε τους επόμενους μήνες να εξετάσουμε ακόμη και την ανάγκη για ματαίωση ή για περιορισμό της αριθμητικής συμμετοχής σε διεθνείς διοργανώσεις».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από