Σκληρό είναι τοπαζάρι για τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών, με χιλιάδες ασφαλισμένους να περιμένουν τις εξελίξεις για να αποφασίσουν για τη συνταξιοδότησή τους. Οι πρόωρες συντάξεις αναδεικνύονται σε ένα από τα αιχμηρά αγκάθια της διαπραγμάτευσης, με τους δανειστέςναζητούννα αυξηθούν τα όρια ηλικίας για όλους, ακόμη και για εκείνους που έχουν θεμελιώσει δικαίωμα μέχρι το 2012, και να ανέλθουν στα 67 για πλήρη σύνταξη και στα 62 για μειωμένη.

Το υπουργείο Εργασίας αντιπροτείνει μόνο για όσους έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι το τέλος του 2012 να ενταχθούν στα ίδια όρια ηλικίας, υπό την προϋπόθεση ότι αυτό θα ισχύσει από το 2025 και μετά. Τονίζεται ότι για όσους δεν έχουν θεμελιώσει δικαίωμα μέχρι το τέλος του 2012 τα όρια συνταξιοδότησης έχουν διαμορφωθεί στα 67 για πλήρη και στα 62 για μειωμένη.

Εκτιμάται ότι περίπου 120.000 ασφαλισμένοιέχουν πιάσει τόσο τα έτη ασφάλισης όσο και το όριο ηλικίας και επομένως μπορούν να αποχωρήσουν αφού έχουν θεμελιώσει δικαίωμα και προστατεύονται συνταγματικά.Αλλοι 100.000 ασφαλισμένοιεκτιμάται ότι έχουν τα έτη ασφάλισης και περιμένουν να συμπληρώσουν το όριο ηλικίας. Από αυτούς,περίπου 80.000 θέλουν λιγότερο από 4 χρόνια για να αποχωρήσουν και θεωρείται ότι έχουν ώριμα δικαιώματα.
Σημειώνεται ότι ο ένας στους τρεις ασφαλισμένους έχει τη δυνατότητα να βγει στη σύνταξη πρόωρα πριν από τη συμπλήρωση του 62ου έτους της ηλικίας του. Μεταξύ των άλλων πρόκειται για ασφαλισμένους πριν από το 1983 που αποχωρούν με 35ετία, γυναίκες που θεμελίωσαν δικαίωμα μέχρι το τέλος του 2010 αλλά και εργαζομένους στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.

Μία σειρά ασφαλιστικών διατάξεων δίνει δυνατότητα εξόδου με μειωμένη σύνταξη, από τα 50 έως τα 60 για όσους πρόλαβαν να θεμελιώσουν δικαίωμα μέχρι το τέλος του 2012, με μεγάλες κερδισμένες τις μητέρες ανηλίκων. Για όσους κλειδώνουν το δικαίωμα από το 2013 και μετά πρόωρη σύνταξη –όπου αυτή προβλέπεται –δίνεται στα 62 (καθώς πλήρης σύνταξη καταβάλλεται στα 67).

ΚΟΚΚΙΝΗ ΓΡΑΜΜΗ. Ο γενικός γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γ. Ρωμανιάς ανέφερε, από το Mega, ότι το ζήτημα αυτό προέβαλαν σθεναρά οι δανειστές στις τελευταίες συνεδριάσεις του Brussels Group, ζητώντας να αυξηθούν τα όρια ηλικίας για όλους, και για εκείνους που έχουν θεμελιώσει δικαίωμα μέχρι το 2012 στα 67 για πλήρη σύνταξη και στα 62 για μειωμένη.

Η δική μας κόκκινη γραμμή ήταν ότι δεν θέλουμε να ανατραπούν θεμελιωμένα και κατοχυρωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα. Λέμε λοιπόν να το κουβεντιάσουμε, να δεχτούμε να ανεβάσουμε τα όρια, αλλά να τα ανεβάσουμε με τέτοιο τρόπο ώστε να μη θιγούν θεμελιωμένα και κατοχυρωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα» ανέφερε ο Γιώργος Ρωμανιάς και πρόσθεσε: «Μπορούμε να δεχτούμε να ισχύσει για όσους βγουν στη σύνταξη από το 2025 και πέρα. Οσοι έχουν θεμελιωμένο συνταξιοδοτικά δικαίωμα, θα έχουν μπροστά τους 10 χρόνια για να φύγουν και να μη θιγούν από την αύξηση των ορίων».

Υποστήριξε ότι το mail Χαρδούβελη που ζητούν οι δανειστές να εφαρμοστεί, «έλεγε ότι από το τέλος του 2018 ανεβαίνουν τα όρια κατά δύο χρόνια και από το τέλος του 2020 πάνε όλοι στα 67 και στα 62. Αυτό εμείς δεν το δεχόμαστε» σημείωσε ο γενικός γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Οσον αφορά τις πιέσεις για επιβολήρήτρας μηδενικού ελλείμματος και για τις κύριες συντάξεις,ο κ. Ρωμανιάς είπε ότι φαίνεται πως το θέμα αυτό «που το είχαν προβάλει πριν από 10 ημέρες» γραπτώς οι δανειστές έχει υποχωρήσει, καθώς «δεν έχουν ξανακάνει κουβέντα πάνω σε αυτό».

Επιμένουν ωστόσο, όπως δήλωσε, για τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές. «Επιμένουν. Αλλά επιμένουμε κι εμείς ότι θα την καταργήσουμε» τόνισε και πρόσθεσε: «Στην τελευταία συζήτηση που έγινε στις Βρυξέλλες προχθές, άφησαν ένα περιθώριο. Εκαναν ένα είδος υποχώρησης, όχι οριστικής όμως, με την έννοια δηλαδή να δούμε αν βρεθεί κάτι ανάλογο που να καλύψει τα 326 εκατ. ευρώ που θα στοιχίσει για το 2015 η κατάργηση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές. Επί του παρόντος είναι πάνω στο τραπέζι».

ΟΙ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΕΣ. Επίσης ο κ. Ρωμανιάς διατύπωσε τη δυσοίωνη εκτίμηση για την κύρια σύνταξη, σε περίπτωση που εφαρμοστεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος. Αν ίσχυε αυτό που ζητούσαν οι δανειστές, αίτημα που αποσύρθηκε το τελευταίο διάστημα, η κύρια σύνταξη θα διαμορφωνόταν στα 200-300 ευρώ, ανέφερε ο γεν. γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Παράλληλα διαβεβαίωσε ότι κάτι τέτοιο δεν θα γίνει αποδεκτό και χαρακτήρισε ευχάριστη εξέλιξη το γεγονός ότι τις τελευταίες ημέρες φαίνεται να έχουν υποχωρήσει οι πιέσεις από την πλευρά των δανειστών για αυτό το ζήτημα.

Ωστόσο αποκάλυψε ότι το σχετικό αίτημα είχε κατατεθεί και εγγράφως πρόσφατα. Σχετικά με τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος για τις επικουρικές συντάξεις, εξήγησε ότι πρόκειται για νομοθετημένη διάταξη και ότι η τροπολογία που δρομολογεί την κατάργησή της έχει διαβιβαστεί ήδη, αναγνώρισε όμως ότι αυτή τη στιγμή οι επικουρικές «δεν βγαίνουν» λόγω του PSI. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, αν συνεχιστεί η εφαρμογή της ρήτρας για τις επικουρικές τότε αυτές θα μειώνονται τέσσερις φορές τον χρόνο, μέχρι να μηδενιστούν σε περίπου δύο χρόνια και οκτώ μήνες.

Η ΑΥΞΗΣΗ ΟΡΙΩΝ. Ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Μητρόπουλος δήλωσε, στην ίδια εκπομπή, ότι «η διάταξη για την αύξηση ορίων ηλικίας υπάρχει από την 1η Ιανουαρίου 2021 με ψηφισμένο νόμο, που προβλέπει ότι ανά τριετία τα έτη από τα 67 και πάνω θα αναπροσαρμόζονται με βάση το προσδόκιμο του γενικού πληθυσμού».

Ο ίδιος υποστήριξε ότι αν η ρύθμιση αυτή –άρθρο 11 του Νόμου 3863/ 2010 –δεν καταργηθεί, θα επιφέρει ραγδαία αύξηση των ορίων ηλικίας από την 1/1/2021. «Είναι σε ισχύ ο νόμος και οι δανειστές δουλεύουν την κυβέρνηση. Κάποια στελέχη, ενδεχομένως και από τα δικά μας κλιμάκια, αγνοούν τη συγκεκριμένη ρύθμιση» είπε.

Οι μητέρες με ανήλικο

Μία σειρά ασφαλιστικών διατάξεων δίνει δυνατότητα εξόδου με μειωμένη σύνταξη, από τα 50 έως τα 60 για όσους πρόλαβαν να θεμελιώσουν δικαίωμα μέχρι το τέλος του 2012, με μεγάλες κερδισμένες τις μητέρες ανηλίκων