«Η κυβέρνηση σε καμιά στιγμή δεν θα ρισκάρει μισθούς και συντάξεις για να πληρώσει δόσεις. Η κυβέρνηση, όμως, από την αρχή πληρώνει όλες τις υποχρεώσεις και στο εσωτερικό και το εξωτερικό, χωρίς πρόγραμμα χρηματοδότησης. Αυτό είναι γνωστό πια, ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί επ' άπειρον. Αρα η πίεση αυτή την στιγμή είναι και προς την κυβέρνηση, είναι, όμως, και προς τους εταίρους» δήλωσε ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κορωνάκης σε συνέντευξή του στον «Βήμα FM».

 Τόνισε ότι η κυβέρνηση κατέθεσε σειρά προτάσεων - μεταρρυθμίσεων και πως «έχει αποδεδειγμένα πλέον και από τους εταίρους κατατεθεί ότι έχει υπάρξει αρκετή πρόοδος στις συνομιλίες».

 Αναφέροντας πως «είναι η ώρα και οι εταίροι να κάνουν ένα βήμα, δεν μπορούν να απαιτούνται όλα τα βήματα να γίνουν από την δική μας πλευρά» και καθιστώντας σαφές ότι το βήμα αυτό είναι ο σεβασμός στην εντολή του ελληνικού λαού, ο κ. Κορωνάκης είπε ότι (οι εταίροι) «δεν γίνεται να επαναφέρουν στο τραπέζι θέματα που η κυβέρνηση δεν μπορεί να αποδεχθεί, γιατί έχουν απορριφθεί από τον ελληνικό λαό. Kαι αυτό δεν έχει να κάνει με την αντοχή της κυβέρνησης, είναι ζήτημα αντοχής της ελληνικής κοινωνίας, για την οποία έχει εκλεγεί αυτή η κυβέρνηση».

 Επικαλούμενος την επαφή του ΣΥΡΙΖΑ με την κοινωνία, αλλά και δημοσκοπήσεις, ο κ. Κορωνάκης είπε ότι εκφράζεται απόλυτη στήριξη της κοινωνίας στην διαπραγματευτική τακτική της κυβέρνησης. Τόνισε ότι «σήμερα είναι η ώρα του διλήμματος για τους εταίρους και όχι για εμάς», υπογραμμίζοντας ότι «η Ευρώπη ή θα συνεχίσει με την δημοκρατία ή θα συνεχίσει με την λιτότητα και ό,τι αυτή φέρνει», αναφέροντας στη συνέχεια ότι «η αμφισβήτηση της δημοκρατίας σε καιρούς κρίσης ιστορικά άνοιξε τον δρόμο στην ακροδεξιά».

 Σχετικά με το σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, αφού επισήμανε ότι η ελληνική κυβέρνηση πηγαίνει με πάρα πολλές προτάσεις, πρόσθεσε ότι «υπάρχει ζήτημα πολιτικής βούλησης, αν οι εταίροι θέλουν συμφωνία με την Ελλάδα ή όχι».

 «Η ελληνική κυβέρνηση δεν υπογράφει νέο μνημόνιο, δεν θα φέρει νέα μέτρα σκληρής λιτότητας, που το βάρος θα επωμίζονται πάλι τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα. Εμείς ήρθαμε για να αντιστρέψουμε μια πορεία. Και αυτή την εντολή έχουμε λάβει από τον ελληνικό λαό», υπογράμμισε ο κ. Κορωνάκης προσθέτοντας ότι «η λύση θα πρέπει να δοθεί εντός Ευρώπης και εντός ΕΕ».

 Είπε ότι πρέπει να ερωτηθούν αν επιθυμούν κάτι τέτοιο και οι εκπρόσωποι των εταίρων και της πολιτικής οικογένειας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στην Ελλάδα και υπογράμμισε ότι «αυτοί αμφισβητούν σήμερα την Ευρώπη, δεν είμαστε εμείς».

 Ο Τάσος Κορωνάκης είπε ότι η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι χρειάζεται για τη διασφάλιση μισθών και συντάξεων, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση μέχρι σήμερα έχει πληρώσει όλες τις υποχρεώσεις χωρίς χρηματοδότηση και τονίζοντας «και αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί επ' άπειρον. Δεν ξέρω τι θα γίνει αύριο ή μεθαύριο, σ' ένα ή δύο μήνες. Αυτό που ξέρω είναι, ότι η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να πληρώνονται μισθοί και συντάξεις για τους επόμενους μήνες».

 Ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «το κόμμα δεν πρόκειται να στηρίξει μια συμφωνία η οποία θα είναι οδυνηρή για τα χαμηλά και μεσαία στρώματα, για τους εργαζόμενους, για τη νεολαία».

 «Στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης υπάρχουν πολλά πράγματα πάνω στο τραπέζι. Πράγματα που συζητάμε και πράγματα που δεν συζητάμε. Είμαι σίγουρος, ότι η κυβέρνηση για να οδηγηθεί σε συμφωνία θα διασφαλίσει ότι θα σταματήσει το βάρος να πέφτει στα χαμηλά και μεσαία στρώματα.

Μια συμφωνία περιλαμβάνει φυσικά και υποχωρήσεις, αλλά δεν μπορεί να περιλαμβάνει συνέχιση της ίδιας πολιτικής. Δεν θα περιλαμβάνει συνέχιση των μνημονίων, μέτρα σκληρής λιτότητας», πρόσθεσε στη συνέχεια και κατέληξε λέγοντας ότι «η κυβέρνηση δίνει μια μάχη για να υπάρξει μια συμφωνία εντός της λαϊκής εντολής. Αν η συμφωνία είναι εκτός της εντολής που έχουμε λάβει, προφανώς θα ερωτηθεί ο ελληνικός λαός».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από