Η Σερβία δεν τάχθηκε ποτέ κατά της συμμετοχής της στην κατασκευή της προέκτασης του αγωγού μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου μέσω του τουρκικού και του ελληνικού εδάφους, δήλωσε στη σερβική πρεσβεία της Μόσχας ο πρόεδρος της Σερβίας Τόμισλαβ Νίκολιτς, ο οποίος διατηρεί, πάντως, τις επιφυλάξεις του.

«Φυσικά και χρειαζόμαστε αέριο. Εάν το 2018 η Ρωσία διακόψει την παροχή φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας, τότε θα μείνουμε χωρίς αέριο. Θα ήταν μια εναλλακτική (σ.σ. Ο Turkish-Greek Stream), είπα όμως μόνο ότι δεν είναι μια κατάλληλη εναλλακτική του σχεδίου του South Stream», είπε ο σέρβος πρόεδρος.

Νωρίτερα, ρωσικά ΜΜΕ είχαν μεταδώσει δηλώσεις του ηγέτη της Σερβίας ότι δήθεν απέκλεισε τη δυνατότητα υλοποίησης του αγωγού και της προέκτασής του στο σερβικό έδαφος μετά την Ελλάδα και τη FYROM.

H σερβική προεδρία έσπευσε να διαψεύσει τα σχετικά δημοσιεύματα, αναφέροντας ότι η ανάγνωση της πλήρους δήλωσης του σέρβου προέδρου καθιστά προφανές ότι ο Τ. Νίκολιτς δεν είπε πως το έργο δεν θα γίνει, αλλά ότι «θα μπορούσε να διασφαλίσει την ενεργειακή ασφάλεια της Σερβίας», σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ΡΙΑ-Νόβοστι.

«Ομως αντί για το κέρδος που θα είχε η Σερβία από την υλοποίηση του σχεδίου του South Stream, για τον Turkish Stream θα απαιτηθούν περισσότερα έξοδα», αναφέρεται στη σερβική ανακοίνωση, όπως μεταδίδεται από τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.