Η πρωθυπουργός της Δανίας Χέλε Τόρνινγκ-Σμιτ συνεχάρη την Παρασκευή τον… σύζυγό της, τον Βρετανό Στίβεν Κίνοκ ο οποίος εξελέγη στο βρετανικό Κοινοβούλιο, παρά την ήττα του Εργατικού Κόμματος -του οποίου είναι μέλος- στις βουλευτικές εκλογές.

«Είμαι πολύ χαρούμενη. Το αποτέλεσμα είναι πραγματικά φανταστικό για αυτόν. Όλη η δουλειά που έχει κάνει απέφερε καρπούς» σχολίασε η Τόρνινγκ-Σμιτ μιλώντας στην εφημερίδα Berlingske.

Ο 45χρονος Κίνοκ ήταν για πρώτη φορά υποψήφιος στην περιφέρεια του Αμπερέιβον, στη νότια Ουαλία. Εξελέγη με το εντυπωσιακό ποσοστό του 48,9%, ενώ ο κυριότερος αντίπαλός του, ο Πίτερ Μπους του UKIP, συγκέντρωσε μόλις 15,5%.

Ο Στίβεν Κίνοκ είναι γιος του Νιλ Κίνοκ, του ηγέτη των Εργατικών τη δεκαετία του 1980 και πρώην Επιτρόπου, για πολλά χρόνια, στις Βρυξέλλες.

Για τον λόγο αυτό ορισμένα βρετανικά μέσα ενημέρωσης τον αποκαλούν «κόκκινο πρίγκιπα», χαρακτηρισμό που αποδίδουν στα παιδιά γνωστών στελεχών του Εργατικού Κόμματος που κατεβαίνουν στις εκλογές σε περιφέρειες που είναι σχετικά εύκολο να τις κερδίσουν.

Ο Κίνοκ και η Χέλε Τόρνινγκ-Σμιτ γνωρίστηκαν το 1993, όταν σπούδαζαν στο Κολέγιο της Ευρώπης, στην Μπριζ του Βελγίου. Έχουν αποκτήσει δύο κόρες.

Όταν την ρώτησαν ποιος από τους δυο τους θα πηγαινοέρχεται μεταξύ Κοπεγχάγης και Λονδίνου, η πρωθυπουργός της Δανίας απάντησε: «Και οι δύο, όπως το κάνουμε εδώ και πολλά χρόνια και έχουμε φροντίσει να λειτουργεί. Ανέκαθεν ο σύζυγός μου εργαζόταν σε άλλη χώρα, εκτός της Δανίας και σήμερα είναι πολιτικός. Αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε ακόμη περισσότερα θέματα να συζητάμε αφού και οι δύο ενδιαφερόμαστε για την πολιτική».

Σε αντίθεση πάντως με τη γυναίκα του, που κυβερνά τη χώρα της, ο Στίβεν Κίνοκ θα ξεκινήσει την πολιτική καριέρα του από την αντιπολίτευση, αφού οι Συντηρητικοί του βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον απέσπασαν την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή των Κοινοτήτων.