Ανήσυχη η Ευρώπη παρακολουθεί τις εξελίξεις στη Βρετανία, όπου θριαμβευτής των εκλογών αναδείχθηκε ο Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος έχει υποσχεθεί τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την παραμονή ή όχι στην ΕΕ.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι «είναι έτοιμος για εποικοδομητική συνεργασία» με την κυβέρνηση των Συντηρητικών.

Η ΕΕ προετοιμάζεται για δύο δύσκολα χρόνια διαπραγματεύσεων με τη Βρετανία.

Ο Γιούνκερ συνεχάρη τον Κάμερον, ο οποίος είχε ταχθεί κατά της υποψηφιότητας Γιούνκερ για την προεδρία της Κομισιόν. Ο πρώην πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου επανέλαβε ότι θέλει μια «δίκαιη συμφωνία με τη Βρετανία» και ότι η Κομισιόν θα εξετάσει «με πολύ ευγενικό, φιλικό και αντικειμενικό τρόπο» κάθε «πρόταση, ιδέα ή αίτημα» που θα καταθέσει η Βρετανία.

Ο Κάμερον είχε δηλώσει ότι σε περίπτωση που επανεκλεγεί, τότε θα απαιτήσει αλλαγές από τις Συνθήκες της ΕΕ και αν δεν τις επιτύχει, τότε θα προχωρήσει το 2017 σε δημοψήφισμα για την παραμονή ή την έξοδο από την ΕΕ. Την πρόθεσή του αυτή επανέλαβε και στην νικητήρια ομιλία του.

Τώρα θα κληθεί να γίνει συγκεκριμένος σχετικά με το ποιες παραχωρήσεις είναι αυτές που θα απαιτήσει από την ΕΕ και πολλοί εκτιμούν ότι ενδεχομένως να βρεθεί αντιμέτωπος με έναν εσωκομματικό πολιτικό εκβιασμό.

Ανώτερος ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε ότι «η μπάλα είναι στο γήπεδο της Βρετανίας». «Εξαρτάται από τους Βρετανούς να καθορίσουν τι είναι αυτό που θέλουν».

Ο Κάμερον θα συναντηθεί με τους ομολόγους του σε δύο εβδομάδες σε έκτακτη σύνοδο στη Λετονία. Ωστόσο, αναλυτές εκτιμούν ότι ο πρωθυπουργός της Βρετανίας θα παρουσιάσει τα αιτήματά του στις 21 Ιουνίου, σε σύνοδο στης Βρυξέλλες.

Καθοριστική θα είναι και η στάση της γερμανίδας καγκελάριου, Άνγκελα Μέρκελ, η οποία είναι αρνητική σε υπερβολικές παραχωρήσεις προς την Βρετανία.