Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι εξέφρασε την υποστήριξή του στη σχεδιαζόμενη συμφωνία ελευθέρου εμπορίου μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών, λέγοντας ότι θα ήταν «αυτογκόλ» των Βρυξελλών αν άφηναν αυτήν την ευκαιρία να τους ξεφύγει.

Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, η προτεινόμενη Διατλαντική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων (TTIP) θα μπορούσε να δημιουργήσει επιπρόσθετα έσοδα ύψους 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον χρόνο. Θα οδηγούσε επίσης στη δημιουργία ενός κύματος θέσεων εργασίας τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ.

Ωστόσο, οι συνομιλίες που θα οδηγούσαν στη δημιουργία της μεγαλύτερης ζώνης ελευθέρου εμπορίου στον κόσμο καθυστερούν, κυρίως λόγω της ανησυχίας που εκφράζεται στην Ευρώπη ότι με τους νέους κανονισμούς οι μεγάλες εταιρείες θα αποκτήσουν τόση ισχύ που θα μπορούν να επιβάλλουν τη θέλησή τους στις κυβερνήσεις.

Μιλώντας στη διεθνή συνάντηση The State of the Union που είναι σε εξέλιξη στη Φλωρεντία, ο Ρέντσι υπογράμμισε ότι θα πρέπει να επιτευχθεί ο τελικός στόχος της διαπραγματευτικής διαδικασίας. «Δεν είναι δυνατόν να καταλήγουν οι ΗΠΑ σε συμφωνία με την Άπω Ανατολή και η Ευρώπη να διστάζει», σημείωσε.

«Αν χρειάζεται μεγαλύτερη διαφάνεια, θα την κάνουμε πιο διαφανή, αν χρειάζεται μεγαλύτερη σαφήνεια θα την κάνουμε σαφέστερη, είμαστε πεπεισμένοι για αυτό, όμως για εμάς θα ήταν ένα γιγαντιαίο αυτογκόλ αν δεν την ολοκληρώσουμε», είπε.

Η Ιταλία, η οικονομία της οποίας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εξαγωγές, υποστηρίζει σθεναρά την TTIP η οποία όμως αντιμετωπίζεται με σκεπτικισμό σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως στη Γερμανία, κυρίως για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει σε τομείς όπως η ασφάλεια των τροφίμων και το περιβάλλον.