«Δεδομένου ότι» η ΕΠΟ θα ρυθμίζει «τις υποθέσεις της» και όχι «λαμβανομένου υπόψη» πως θα ρυθμίζει «τις εσωτερικές υποθέσεις της», το επίμαχο άρθρο 5 του νόμου, πλέον, Κοντονή δεν προβλέπεται να προκαλέσει περαιτέρω αντιδράσεις από τις FIFA, UEFA. Ωστόσο για την επιβεβαίωση ότι αποφύγαμε το λεγόμενο Grexit του ελληνικού ποδοσφαίρου θα πρέπει να περιμένουμε την επόμενη εβδομάδα την επίσημη τοποθέτηση των διεθνών Ομοσπονδιών, οι οποίες εντός της ημέρας αναμένεται να παραλάβουν το τελικό κείμενο του νόμου και θα το προωθήσουν στις επιτροπές έκτακτης ανάγκης για έλεγχο της «νομιμότητας»!

Εν τούτοις ο Σταύρος Κοντονής δεν αγωνιά διότι μετά την τελευταία «νομοτεχνική παρέμβαση» που έγινε την ύστατη ώρα, εξάντλησε κάθε περιθώριο παραχώρησης. «Η κυβέρνηση έκανε όλες τις αναγκαίες υποχωρήσεις που δεν θα έθιγαν τον πυρήνα του νομοσχεδίου για να υπάρξει συναίνεση. Ελπίζω αυτή η συναίνεση να φανεί σε όλες τις συζητήσεις και δηλώσεις των εμπλεκομένων. Οι συνομιλητές μας να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Εμείς εξαντλήσαμε τα περιθώρια συνεννόησης» είπε ο υφυπουργός Αθλητισμού, αφήνοντας ένα πλατύ χαμόγελο να αποκαλύψει την ικανοποίησή του για το τελικό αποτέλεσμα.

Ο κ. Κοντονής έχει κάθε δικαίωμα να είναι ικανοποιημένος. Οχι μόνο για όσα θα δύναται να πράξει στον χώρο του επαγγελματικού ποδοσφαίρου, αλλά και γιατί άνοιξε δίαυλο επικοινωνίας με τις διεθνείς Ομοσπονδίες, κατόρθωσε να τις ενημερώσει «με αυθεντικό τρόπο», όπως χαρακτηριστικά είπε μετά τη συνάντηση με τον Τζιάνι Ινφαντίνο στο υφυπουργείο Αθλητισμού, και γιατί ύστερα από όλη αυτή τη σκληρή διαδικασία η FIFA και η UEFA έχουν πιο ξεκάθαρη εικόνα για την κατάσταση στο ελληνικό ποδόσφαιρο και για όσα συμβαίνουν με τις δικαστικές υποθέσεις.

«Αυτή την ώρα συνεχίζεται κατά τρόπο αποκαλυπτικό και για την κοινωνία μια διαδικασία ενώπιον του ανακριτή και σήμερα αποκαλύπτει σε μεγάλο βαθμό την παθογένεια του ελληνικού επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Θεωρούμε ότι επιτελούμε το καθήκον μας, φέρνουμε μπροστά τα προβλήματα και βάζουμε τις διεθνείς Ομοσπονδίες να αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους» ήταν άλλωστε το χαρακτηριστικό κλείσιμο στην τελευταία ομιλία του στη Βουλή προτού ψηφιστεί ο νόμος.

Παράλληλα με το συγκεκριμένο νομοθέτημα μπαίνει το νερό στο αυλάκι για το επόμενο νομοσχέδιο, για το οποίο θα γίνουν νέες, ακόμη πιο σκληρές, διαπραγματεύσεις με τις διεθνείς Ομοσπονδίες και την πάντα αρνητική ΕΠΟ, που έχει θωρακιστεί πίσω από το αυτοδιοίκητο –που έχει μετατραπεί σε ανέλεγκτη αυτονομία.

Αλλωστε με τον νέο νόμο, το αυτοδιοίκητο της ΕΠΟ μοιάζει να κλονίζεται και η πολιτεία θα μπορεί να ελέγξει τη νόμιμη λειτουργία της Ομοσπονδίας, να πιέσει ώστε να γίνει το επαγγελματικό ποδόσφαιρο πιο αξιόπιστο και να επικρατεί αίσθημα ισονομίας.

Πώς οδηγούμαστε σε αυτή την κατεύθυνση; Επιγραμματικά να αναφέρουμε ποια είναι τα κέρδη της πολιτείας από τον νόμο που ψηφίστηκε.

1) Τακτικοί δικαστές, εν ενεργεία, που θα έχουν τριετή θητεία. Μέχρι σήμερα όλα τα πειθαρχικά όργανα (ποδοσφαιρικοί εισαγγελείς, πρωτοβάθμια της Σούπερ Λίγκας, της Football League και της ΕΠΟ όπως και τα δευτεροβάθμια αυτών) στελεχώνονταν από συνταξιούχους δικαστές και δικηγόρους. Τρανό παράδειγμα η καρατόμηση τον Ιανουάριο του 2012 των πρώτων ποδοσφαιρικών εισαγγελέων Ανδρέα Φάκου, Μανώλη Αντωνακάκη που ήταν συνταξιούχοι εισαγγελείς με τους δικαστές Κωνσταντίνο Πετρόπουλο, Παναγιώτη Καρρά που δεν έχουν εμπειρία στο ποινικό. Συνολικά περίπου 25 εν ενεργεία τακτικοί δικαστές θα αναλάβουν την απόδοση αθλητικής δικαιοσύνης.

2) Διοικητικά πρόστιμα. Ποινές οι οποίες θα επιβάλλονται, κατόπιν διαβούλευσης βέβαια, στις ομάδες αλλά και στις ομοσπονδίες σε περίπτωση επεισοδίων. Σημαντικό αν φανταστεί κανείς τι συνέβη στον προημιτελικό κυπέλλου ΑΕΚ – Ολυμπιακός στο ΟΑΚΑ.

3) Εφαρμογή της ηλεκτρονικής εποπτείας. Καμία ομάδα δεν θα αγωνίζεται σε γήπεδο όπου δεν θα υπάρχουν κάμερες, οι οποίες θα είναι συνδεδεμένες με την Ασφάλεια. Μέτρο που θα βοηθήσει στην πάταξη της βίας.

4) Εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου. Ισχύει ό,τι στο προηγούμενο, με σύνδεση των μηχανημάτων με το υπουργείο Οικονομικών. Σημαντικό μέτρο για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής.

5) Διακοπή των πρωταθλημάτων. Είναι γνωστό πως μέχρι τώρα είχε δικαίωμα μόνο να αναβάλει μία αγωνιστική.

6) Η κατάργηση των ανεξέλεγκτων οργανωμένων οπαδών με δημιουργία λεσχών, για τις οποίες υπεύθυνες θα είναι οι ΠΑΕ, με ό,τι συνεπάγεται.

7) Ο έλεγχος του πόθεν έσχες των διαιτητών, βοηθών διαιτητών και των παρατηρητών διαιτησίας.

8) Η αυστηροποίηση της αδειοδότησης από την ΕΕΑ, η οποία αναβαθμίζεται και θα βάλει τάξη στη σωστή λειτουργία των ΠΑΕ.