Από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων του ο Παναγιώτης Κουρουμπλής δήλωσε ότι όλοι οι διοικητές του ΕΣΥ τίθενται υπό αξιολόγηση. Προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ, ο νέος υπουργός Υγείας ξεκίνησε μια σειρά διερευνητικών τηλεφωνημάτων (και) με στελέχη του ΠΑΣΟΚ, αναζητώντας πρόσωπα με εμπειρία.

Ο «χάρτης» των διοικητών των 7 Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ) της χώρας, όπως διαμορφώθηκε τον Απρίλιο, είναι ενδεικτικός των κριτηρίων που προκρίθηκαν για την τελική επιλογή. Δύο εξ αυτών –ο Νίκος Καρβούνης, διοικητής της 2ης ΥΠΕ, και ο Νίκος Ηγουμενίδης, διοικητής στην 7η ΥΠΕ –είναι αμφότεροι γιατροί του ΕΣΥ και πολιτευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Δραστήρια στελέχη του κυβερνώντος κόμματος με έντονη συνδικαλιστική δράση στον ιατρικό χώρο είναι και οι διοικητές της 5ης και 6ης ΥΠΕ: ο Νέστωρ Αντωνίου, διοικητικός υπάλληλος του Νοσοκομείου Λάρισας αποτέλεσε πρόταση του τοπικού τμήματος Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο γιατρός Γιώργος Γιαννόπουλος διακρίθηκε μεταξύ άλλων και για την αγωνιστικότητά του ως πρόεδρος της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Αχαΐας.

Στον χώρο της Αριστεράς –αυτοπροσδιορίζεται ως ανένταχτος –ανήκει και ο νέος διοικητής της 4ης ΥΠΕ Στρατής Πλωμαρίτης, ο οποίος επί χρόνια εκπροσώπησε δυναμικά την Ενωση Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης. Αντίθετα, από την πράσινη παράταξη προέρχεται ο ορθοπεδικός Γιώργος Κίρκος: διαβατήριο για τον διορισμό του στην 3η ΥΠΕ ήταν μεταξύ άλλων η βουλευτική θητεία του στο ΠΑΣΟΚ. Τέλος, στην 1η ΥΠΕ, που αποτελεί και τη «ναυαρχίδα» του χώρου, το τιμόνι ανέλαβε ο γιατρός, διευθυντής ΕΣΥ στο Αττικόν, Αγγελος Παπαδόπουλος. Αν και προέρχεται από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ, στις πρόσφατες εκλογές του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών εντάχθηκε στην παράταξη του Μετώπου (ΣΥΡΙΖΑ).

Πάντως η ηγεσία του υπουργείου Υγείας έδωσε από νωρίς το στίγμα της, όταν επέλεξε τους δύο γενικούς γραμματείς. Ο ενδοκρινολόγος και αντιπρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γιάννης Μπασκόζος συγκαταλέγεται στον σκληρό πυρήνα του Τομέα Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ. Οι έντονες αντιδράσεις για τον Σπύρο Κοκκινάκη –τον άνθρωπο που σχεδίασε και εκτέλεσε την αξιολόγηση των υπαλλήλων του υπουργείου Εργασίας, όπως σχολιάστηκε –δεν έκαμψαν τον Παναγιώτη Κουρουμπλή. Οι δύο άνδρες είχαν κοινούς στόχους ως μέλη του ΠΑΣΟΚ, ενώ το διάστημα 1993-1996 ήταν στενοί συνεργάτες, όταν ο νυν υπουργός Υγείας ήταν γενικός γραμματέας Πρόνοιας.

Και αν η τοποθέτηση της Κατερίνας Αντωνίου στο τιμόνι του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων θεωρήθηκε αυτονόητη –είναι επίκουρη καθηγήτρια Φαρμακολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και υποψήφια βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ το 2012 –δεν θα έλεγε κανείς το ίδιο για τον διορισμό της Πετρούλας Σαρτζετάκη, που προκάλεσε αίσθηση. Αποτελεί προσωπική επιλογή του κ. Κουρουμπλή. Οπως λέει, για τον πολύπαθο χώρο των προμηθειών αναζητούσε ένα άφθαρτο πρόσωπο.

Στο μεταξύ, μαίνεται η κόντρα με τους διοικητές των νοσοκομείων, μετά το αίτημα για μαζική παραίτησή τους. Οι γαλάζιοι διοικητές έχουν δημιουργήσει σκληρό μέτωπο. Αντίθετα, οι πράσινοι διοικητές διατηρούν πιο μετριοπαθή στάση, καθώς η ηγεσία αφήνει υπονοούμενα για άμεση αξιοποίησή τους.