Ως μία καλή συνάντηση χαρακτήρισε ο ειδικός απεσταλμένος και συντονιστής για διεθνή ενεργειακά θέματα του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άμος Χοχστάιν, τη συνάντηση που είχε την Παρασκευή με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, στο υπουργείο Εξωτερικών.

Ο Α. Χοχστάιν ανέφερε ότι ήταν περισσότερα τα θέματα στα οποία συμφώνησαν με τον Ν. Κοτζιά από αυτά που διαφώνησαν, επισημαίνοντας ότι θα συνεχιστούν οι συνομιλίες για τη συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα της ενέργειας.

Όπως σημείωσε ο αμερικανός απεσταλμένος, κατά τη διάρκεια της συνάντησης ανταλλάχθηκαν απόψεις, λεπτομερώς, γύρω από την εικόνα της ενεργειακής ασφάλειας στην Ευρώπη και πώς επηρεάζει την Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή.

 Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο Α. Χοκστάιν υποστήριξε ότι θεωρεί πως η ενεργειακή ασφάλεια είναι εξαιρετικά σημαντική για την Ευρώπη και υπογράμμισε τη μεγάλη σημασία των πηγών αερίου. Ανέφερε, δε, ότι η Ελλάδα, όπως και όλες οι χώρες της περιοχής, μπορούν να συνεργαστούν με όσο περισσότερες χώρες γίνεται, αλλά είναι σημαντικό να ληφθεί υπόψη, επιτακτικά, τι είναι καλό για την Ελλάδα και τι είναι καλό για την ενεργειακή ασφάλεια στην περιοχή.

Ο Χοχστάιν, που στη συνάντησή του με τον Νίκο Κοτζιά συνοδευόταν από τον αμερικανό πρεσβευτή Ντέιβιντ Πιρς, έφθασε στην Αθήνα προκειμένου να μεταφέρει στην κυβέρνηση τις αμερικανικές προτάσεις για τον ρόλο που μπορεί να παίξει η Ελλάδα στα ενεργειακά πράγματα της περιοχής. Σε αυτό το πλαίσιο είχε και συνάντηση νωρίτερα με τον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτη Λαφαζάνη.

Η επίσκεψη του Χοχστάιν είχε ανακοινωθεί στο περιθώριο της συνάντησης που είχε ο Νίκος Κοτζιάς με τον αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι τον Απρίλιο. 

Τότε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών είχε αναγνωρίσει ότι η Ελλάδα μπορεί να μετατραπεί σε ενεργειακό κόμβο στην περιοχή και είχε δεσμευτεί να στείλει στην Αθήνα τον αρμόδιο υφυπουργό για θέματα Ενέργειας προκειμένου να καταθέσει τις αμερικανικές προτάσεις για τον ενεργειακό ρόλο που μπορεί να παίξει η Ελλάδα στην περιοχή.

Μετά τη συνάντηση που είχε με τον αμερικανό απεσταλμένο, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης είπε πως «η Ελλάδα επιδιώκει να γίνει ένας πλουραλιστικός ενεργειακός κόμβος στην περιοχή. Θέλουμε πολυεπίπεδη και ανεξάρτητη ενεργειακή πολιτική που θα κινείται με αποκλειστικό γνώμονα το εθνικό συμφέρον, τη συνεργασία και την ενεργειακή ασφάλεια στην περιοχή και την Ευρώπη».

«Στηρίζουμε, πρόσθεσε, τη διέλευση από τη χώρα ενός αγωγού φυσικού αερίου που θα φτάσει στα ελληνοτουρκικά σύνορα διότι θεωρούμε το έργο εθνικά ωφέλιμο για τον ελληνικό λαό και θεωρούμε ότι θα υποβοηθήσει τη συνεργασία και ενεργειακή ασφάλεια στην περιοχή και την Ευρώπη. Επιδιώκουμε μια ενεργειακή πολιτική που θα αποκομίζει οφέλη στο τόπο και ό,τι αποκομίζει όφελος στον τόπο θα το στηρίξουμε», προσέθεσε ο Παν. Λαφαζάνης.

Ο υπουργός χαρακτήρισε εξάλλου ουσιαστική και ειλικρινή την ανταλλαγή απόψεων με τον αμερικανό αξιωματούχο αλλά και χρήσιμη «για την προοπτική που χαράσσουμε ως χώρα για τα ενεργειακά θέματα».

Από την πλευρά του ο Αμος Χοχστάιν εξερχόμενος από τη συνάντηση με τον υπουργό, και σε ερώτηση αν θεωρεί ότι ο αγωγός Greek Stream έρχεται σε αντίθεση με τον νότιο διάδρομο φυσικού αερίου, δήλωσε:

«Εργάζομαι σε projects που ξέρω ότι είναι υπαρκτά και ο southern corridor είναι ένα υπαρκτό project».
Ο αγωγός Greek Stream σχεδιάζεται προκειμένου να μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο από τα ελληνοτουρκικά σύνορα προς την Ευρώπη ενώ ο νότιος διάδρομος φυσικού αερίου που περιλαμβάνει τον αγωγό ΤΑΡ (Ελλάδα - Αλβανία - Ιταλία) θα μεταφέρει αέριο από το Αζερμπαϊτζάν και τρίτες πηγές προς την Ευρώπη.

«Θα συνεχίσουμε να βρίσκουμε τρόπους να συνεργαζόμαστε σε αυτά τα θέματα προς όφελος της Ελλάδας», ανέφερε ακόμη ο Αμος Χοχστάιν τονίζοντας ότι δεν είναι η πρώτη φορά που συναντάται με τον Παν. Λαφαζάνη.

Πηγές του υπουργείου ανέφεραν εξάλλου ότι στη συνάντηση δεν υπήρξε συζήτηση περί «αντιπροσφοράς» από την πλευρά των ΗΠΑ, αντί του αγωγού που θα μεταφέρει ρωσικό αέριο.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από