Αν το εκλογικό αποτέλεσμα αντικατοπτριζόταν στην ηγετική πυραμίδα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, τότε θα είχαμε κυβέρνηση από τη ΔΗΜΑΡ με στήριξη ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ.

Από την πρώτη κιόλας ημέρα που ο Γιάννης Πανούσης ανέλαβε τα καθήκοντά του, στο πλευρό του βρέθηκε ο Δημήτρης Αναγνωστάκης. Οι δυο τους είναι καλοί φίλοι και είχαν βρεθεί μαζί στα βουλευτικά έδρανα της ΔΗΜΑΡ κατά την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο. Η τοποθέτηση του Αναγνωστάκη στη θέση του γενικού γραμματέα Δημόσιας Τάξης δεν προκάλεσε έκπληξη, αφού ο Πανούσης επιδίωκε να έχει δίπλα του έναν έμπιστό του άνθρωπο. Ο Δημήτρης Αναγνωστάκης, δάσκαλος στο επάγγελμα και με συνδικαλιστική διαδρομή στην ΑΔΕΔΥ, είχε εκλεγεί δήμαρχος στη Χαλκίδα με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ αλλά και του Συνασπισμού.

Ο Βασίλης Μαστρογιάννης που έχει αναλάβει τα καθήκοντα του διευθυντή στο γραφείο του Γ. Πανούση ήταν υποψήφιος βουλευτής και ευρωβουλευτής με τη ΔΗΜΑΡ. Είναι απόστρατος αξιωματικός της Αστυνομίας και έχει πλούσια συνδικαλιστική δράση, για την οποία μάλιστα είχε υποστεί υπηρεσιακό διωγμό.

Οι επιλογές των άλλων δύο γραμματέων στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έχουν τη σφραγίδα των δύο κυβερνητικών εταίρων. Ο Τάσος Μαυρόπουλος ανέλαβε καθήκοντα γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας και είναι απόστρατος αξιωματικός του Λιμενικού, συνδικαλιστής, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ και συντονιστής του τμήματος Σωμάτων Ασφαλείας του κόμματος.

Η πιο πρόσφατη είσοδος στην Κατεχάκη είναι ο απόστρατος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. και πολιτευτής των ΑΝΕΛ στη Λακωνία και τη Β’ Αθήνας, Τζανέτος Φιλιππάκος. Μάλιστα, ο τρίτος γενικός γραμματέας αναλαμβάνει τον τομέα της Μεταναστευτικής Πολιτικής, θέση που ουσιαστικά του δίνει τον ρόλο του συνδέσμου με την αρμόδια υπουργό Τασία Χριστοδουλοπούλου, αλλά και με τις υπηρεσίες του υπουργείου Ναυτιλίας.