Η μάχη χαρακωμάτων στη ΝΔ έχει αρχίσει ήδη στο κομματικό παρασκήνιο, πριν καν προκύψει μια τελική συμφωνία της κυβέρνησης με εταίρους και δανειστές. Και σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους πρωτοκλασάτα στελέχη του κόμματος δεν αποκλείουν ότι σε αυτό το πεδίο –στη στήριξη ή μη της συμφωνίας από την αξιωματική αντιπολίτευση –θα γίνει προσεχώς και το μεγάλο εσωκομματικό «ξεκαθάρισμα λογαριασμών».

Η Ντόρα Μπακογιάννη μετέβη χθες στο Προεδρικό Μέγαρο για να προλειάνει ουσιαστικά το έδαφος στο οποίο σκοπεύει να πατήσει η γαλάζια ομάδα που αντιστρατεύεται την κομματική ηγεσία και προειδοποιεί ότι μια καταψήφιση της συμφωνίας δεν οδηγεί σε σύγκρουση μόνο με τον Αλέξη Τσίπρα αλλά σε σύγκρουση της ΝΔ και με τους ευρωπαίους εταίρους. Εστω και προσχηματικά, ο εσωκομματικός πόλος απέναντι στον Αντώνη Σαμαρά αναδεικνύει την ανάγκη πολιτικής και εθνικής συναίνεσης –και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υποδεικνύεται ως θεματοφύλακας.

Η χθεσινή συνομιλία του Προκόπη Παυλόπουλου με την Ντόρα Μπακογιάννη είναι αποκαλυπτική και των διαθέσεων που καταγράφονται στο γαλάζιο στρατόπεδο. «Είναι πραγματικά σημαντικό να αναλαμβάνει κανένας το μεγαλύτερο αξίωμα της χώρας σε μια στιγμή τόσο κρίσιμη για τη χώρα, που θα χρειασθεί πολύ μεγάλη προσπάθεια εθνικής συνεννόησης. Και πιστεύω ότι εσείς είσαστε πράγματι στην κατάλληλη θέση για να δημιουργήσετε αυτό το κλίμα», ανέφερε η πρώην υπουργός –για να απαντήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ότι «στα μεγάλα και τα σημαντικά, μικροκομματικές σκοπιμότητες δεν χωρούν».

Ανάλογες αναφορές και φιλοφρονήσεις καταγράφτηκαν, σύμφωνα με τις πληροφορίες, και κατά την επίσκεψη που πραγματοποίησε προχθές στο Προεδρικό Μέγαρο ο Νίκος Δένδιας, ενώ δεν αποκλείεται στον Προκόπη Παυλόπουλο να προσφύγουν και άλλα γαλάζια στελέχη που θεωρούν σχεδόν αυτονόητη την υπερψήφιση της επικείμενης συμφωνίας στη Βουλή. Εναλλακτικά, ορισμένοι βάζουν στο τραπέζι και την προοπτική του «λευκού», προεξοφλώντας ότι η ΝΔ θα βρεθεί αντιμέτωπη με πολλαπλά προβλήματα αν καταψηφίσει.

Ουσιαστικά, στην αξιωματική αντιπολίτευση αναβιώνει το σκηνικό του Μαΐου του 2010 όταν ο Αντώνης Σαμαράς κατέστρωσε μια στρατηγική που βασιζόταν στην καταψήφιση της πρώτης δανειακής σύμβασης. Η διαγραφή της Ντόρας Μπακογιάννη ήταν τότε η μόνη επίπτωση στο εσωκομματικό ισοζύγιο, κυρίως επειδή η πρώην υπουργός είχε ζητήσει να μην την ακολουθήσουν άλλα στελέχη. Μια ανάλογη στρατηγική εμφανίζεται να καταστρώνει και σήμερα η γαλάζια ηγεσία, αλλά σε τελείως διαφορετικό σκηνικό, όπως παρατηρούν και επιτελικά κομματικά στελέχη, αφού έχουν μεσολαβήσει η μνημονιακή στροφή και δυόμισι χρόνια διακυβέρνησης με αλλεπάλληλες επιβαρύνσεις και σκληρή λιτότητα.

Παρά τις εσωκομματικές εντάσεις, από τον τρίτο όροφο της Λεωφόρου Συγγρού προαγγέλλουν καταψήφιση της συμφωνίας εφόσον οδηγεί σε μειώσεις μισθών, συντάξεων (πλην μιας μικρής περικοπής στις επικουρικές) και σε αύξηση φόρων. Το e-mail Χαρδούβελη προβάλλεται ως κόκκινη γραμμή, ενώ μια πρόγευση της τακτικής της ΝΔ έδωσε ήδη ο Αντώνης Σαμαράς ανακοινώνοντας την καταψήφιση της φορολόγησης των αγροτικών επιδοτήσεων άνω των 12.000 ευρώ. Στο προεδρικό επιτελείο θεωρούν «καταστροφική» για τη ΝΔ μια επικύρωση της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ που όχι μόνο κονιορτοποιεί τις προεκλογικές δεσμεύσεις του Αλέξη Τσίπρα, αλλά βρίσκεται σε αντίθεση και με τις διαχρονικές θέσεις της ΝΔ για λιγότερα φορολογικά βάρη. Στη γραμμή αυτή, πέραν της προεδρικής φρουράς, κινούνται ο Μάκης Βορίδης και ο Αδωνις Γεωργιάδης, αλλά και βουλευτές που την προηγούμενη περίοδο βρέθηκαν κοντά στον Αντώνη Σαμαρά όπως οι Κώστας Καραγκούνης, Σοφία Βούλτεψη και Θανάσης Μπούρας.

Η απέναντι πλευρά θα ζητήσει η συμφωνία να εξεταστεί σε ειδική συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ενώ κρίσιμος θεωρείται ο ρόλος που θα διαδραματίσει ο Κώστας Καραμανλής. Σε κάθε περίπτωση, τόσο η Ντόρα Μπακογιάννη όσο και οι Νίκος Δένδιας, Ευριπίδης Στυλιανίδης και Κωστής Χατζηδάκης καταγράφουν μια καταψήφιση της συμφωνίας ως «αντιευρωπαϊκή κίνηση», ενώ προβληματισμένοι εμφανίζονται και βουλευτές που βρίσκονταν κοντά στον Σαμαρά όπως ο Βασίλης Κικίλιας.